שתף קטע נבחר
 

"מוכשר מדי למשרה" – ברכה או קללה?

הרבה מחפשי עבודה שולחים קורות חיים שנראים טוב מאוד ועם ניסיון תעסוקתי עשיר - עם בעיה אחת בלבד: הם "מוכשרים מדי למשרה". האם חכם לפסול מועמד כזה, וכיצד יכול מחפש העבודה לשכנע את המעסיק לשכור את שירותיו

מחפשי עבודה רבים נתקלים בסיטואציה בה הם שולחים קורות חיים שנראים טוב מאוד ועם ניסיון תעסוקתי עשיר, הם מרגישים אופטימיים מאוד ומצפים להצפה של טלפונים ומיילים עם הצעות עבודה אטרקטיביות. אז זהו שלא: ניסיון עשיר? השכלה נרחבת? אתה מתוייג כ"מוכשר מדי למשרה" (overqualified).

 

 

הסברים כמו "התפקיד קטן עליך", "כישוריך והניסיון שלך גבוהים מידי עבור התפקיד", נשמעים מתסכלים מתמיד; כך שלא רק שאין הצעות עבודה, אלא אתה נותר עם תחושה שאולי אתה לא מתאים, הניסיון שצברת עומד לך לרועץ, הביטחון יורד ואתה מחפש דרכים לשנות את קורות החיים שלך על מנת להקטין את הרתיעה מצד המעסיק הפוטנציאלי.

 

לרוב, התוצאה של היותך "מוכשר מדי למשרה" היא פסילתך על ידי המעסיק. זה לא אמר אגב, שהמעסיק טועה, כיוון שלעיתים יש בכך איום כלפי המנהל הישיר, או שבסופו של דבר המועמד שזה עתה התחיל את עבודתו יעזוב, כי ימצא משרה הולמת יותר לכישוריו - ובכך יגרום נזק הן לארגון והן למועמד. אבל זה לא כך תמיד, וכדאי למעסיקים לשאול את עצמם כמה שאלות לפני שהם "מנפנפים" מועמדים שטובים לארגון.

 

מעסיקים - שאלו את עצמכם:

  • האם אתם מתרשמים שהמועמד אכן "רעב", ומוכן לעבוד גם במשרה נחותה יותר ממה שהורגל? מה הוביל אותו להגיש מועמדות למשרה?
  • עד כמה אופיו של המועמד יאפשר לו לעסוק בתפקיד מבלי לחתור תחת מנהליו ועד כמה האגו שלו מתון?
  • עד כמה יחוש מתוסכל מהירידה בתנאים באופן כללי (כגון רכב,שעות,סוציאליים וכד')?
  • האם יש אפיקי קידום פנימיים בארגון שניתן לצמוח דרכם מהתפקיד המיועד?
  • האם ניתן לשלב בתפקיד זה פרויקטים או משימות נוספות?
  • האם המנהל הישיר בשל לקבל עובד עם כישורים גבוהים וניסיון עשיר, או שהוא יחוש מאויים?
  • האם המנהל מסוגל לתעל את כישורי העובד בצורה חיובית או שהוא "ישתק" אותו בפן המקצועי?

 

אם בעזרת שאלות אלו תבינו בעצמכם מהי הסביבה אליה צפוי העובד להיכנס, ואם תצליחו להבין האם אופי העובד מתאים לסביבה זאת - תדיעו להחלטה מושכלת. עליכם לבצע תיאום ציפיות עם המועמד, כדי שיבין את הסיטואציה וכך הוא לא יחווה אכזבה בשל ציפיות גבוהות, ויעזוב במהרה.

 

עדיף לשכור "מוכשרים מדי" לחברות הגדולות

לחברות הגדולות יש יתרון בהעסקת מועמדים אלו: תחלופה גבוהה יחסית, לצד תקנים רבים ומגוונים, יפתחו ערוצים רבים לקידום והתפתחות אישית ומקצועית. כבר היו מקרים בהם נציגי שירות עם ההשכלה המתאימה התקדמו למחלקות הכלכליות והמשפטיות בחברה בה עבדו.

 

מעסיקים צריכים לחשוב מחוץ לקופסה, לשקול היטב את המשתנים במשוואה של מועמד כזה מול המשרה, ולסמן את ה"כוכבים" שלהם מבפנים. גם אם נראה לכם שהיום העובד הוא "overqualified" – תנו לו הזדמנות. מחר הוא יהיה ההשמה המוצלחת ביותר שלכם.

 

מה על העובד לעשות כדי להרגיע מעסיק?

ומה על מחפש העבודה? איך הוא יכול להתמודד עם תפישת המעסיק אותו כ"מוכשר מדי"? ובכן, עליו לנסות להתאים את קורות החיים לדרישות המשרה, גם אם זה אומר למתן טייטלים ולהמעיט מעט בתיאורי התפקיד. נכון. זה קשה להמעיט בערך הישגים - אך זה ישפר את הסיכוי לקבל את המשרה. יחד עם זאת, לא ממליץ להורידלגמרי תארים והשכלה. לכל היותר יש להסביר את רצונך לעבוד במשרה זאת והנסיבות שהביאו אותך לכך, במכתב המקדים.

 

ומה בראיון? אם הגעת לשלב הראיון זה אומר שהמעסיק רואה בך פוטנציאל למרות "מוכשרות היתר" שלך. מה שנותר לך לעשות הוא לטפל בחששות שלו מהאגו שלך, מעזיבה מוקדמת וכך הלאה. מה עליך לעשות?

  • קודם כל להקשיב למראיין ולתת לו את מלוא הכבוד.
  • אל תתפאר יותר מדי בנסיונך הרב.
  • הבהר למראיין שאין לך בעיה לקחת צעד אחורה במעמד כדי להתקדם בחברה טובה.
  • לנסות להסביר מה מושך בחברה שאתה מוכן להתקבל למשרה נמוכה מכישוריך - כמו מוניטין החברה.
  • הסבר שאתה איש של ביצועים.

 

בנוסף, חשוב לתת למראיין את העבודה שלמרות שאולי אתה מוכשר מדי לעבודה, אך זה לא מתחת לכבודך לעבוד קשה. אתה גם יכול לציין שניסיון הוא יתרון שיתרום להעלאת איכות החברה והתפוקה ולהרים את הביצועים של הסובבים אותך.

 

כשהמועמד חושב שהוא "טוב מדי למשרה"

חשוב לציין שלא פעם דווקא המועמד הוא זה שחש מוכשר מדי למשרה למרות שעל פניו, הוא תואם את דרישות התפקיד. רוצים דוגמה? בני דור ה-Y (שנולדו משנת 1980 ואילך) מודעים לערכם בשוק העבודה והם בעלי תחושה שהמשרה קטנה עליהם.

 

מדובר באנשים צעירים שיש להם נטייה לניידות גבוהה בין מקומות עבודה, משיכה לארגונים דינמיים ודרישה מתמדת לאתגרים חדשים. כל אלו גורמים לתחושה שקשה למצוא את המשרה שתספק את צרכיהם המקצועיים והפיזיים. אך זהו כבר אתגר אחר של שוק העבודה המשתנה במהירות. 

 

הכותב, משה ויצמן, הוא מנכ"ל עתיד השמה.

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: סי די בנק
כוון היטב לדרישות המשרה
צילום: סי די בנק
משה ויצמן, מנכ"ל עתיד השמה
באדיבות עתיד השמה
מומלצים