אין שביתה. העובדים יקבלו תוספת של 6.25%
בתום דיון מרתוני שהחל אתמול אחה"צ חתמו שטייניץ ועיני על הסכם שכר חדש. שכר העובדים יעלה ב-2.25% בינואר הקרוב, ב-2% נוספים ב-2012 וב-2% ב-2013. אמהות עובדות יקבלו תוספת שכר של 300 עד 500 שקל לחודש. הפרשות המעסיקים במגזר הציבורי לפנסיה יוגדלו ב-2%. ההסתדרות ביטלה את האיום בשביתה והתחייבה לשקט תעשייתי עד סוף 2012
כצפוי: אין שביתה כללית במשק. צוותי המו"מ של ההסתדרות בראשות היו"ר עופר עיני ומשרד האוצר בראשות המנכ"ל גיבשו הלילה (ג') הסכם להעלאת השכר במגזר הציבורי, ולפיכך, שביתת המגזר הציבורי הגדולה שתוכננה להיום (ג') לא תצא לדרך.
מענק חד פעמי של 2,000 שקל ותוספת שכר בשלושה שלבים
במסגרת ההסכם יקבלו עובדי המגזר הציבורי תוספת שכר שתשולם באופן הדרגתי במשך שלוש שנים. בסך הכל, יעלה שכר עובדי המגזר הציבורי ב-6.25% עד סוף יוני 2012.
תוספות השכר ישולמו בשלושה מועדים: במשכורת ינואר 2011 יקבלו העובדים תוספת שכר של 2.25% לשכרם, במשכורת ינואר 2012 הם יקבלו תוספת נוספת שתשלים את העלאת השכר ל-4.25% ובמשכורת ינואר 2013 תתבצע השלמה של ההעלאה לשיעור של 6.25%.
בנוסף, כל עובדי המגזר הציבורי יקבלו מענק חד פעמי של 2000 שקלים לכל עובד, ללא קשר לגובה שכרו. המענק ישולם במשכורת נובמבר 2010.
עוד סוכם כי נשים עובדות במגזר הציבורי שהן אמהות לילדים עד גיל 5 יקבלו מענק של 300 שקלים לחודש לילד ראשון בגיל הזה ו-200 שקלים נוספים לחודש לילד שני עד אותו הגיל.
בנוסף, יוגדלו ההפרשות לפנסיה של העובדים במגזר הציבורי ב-2% מ-17.5% ל-19.5%. בינואר 2011 יגדלו הפרשות העובד לפנסיה ב-0.5% והפרשות המעסיקים ב-0.5% נוספים, ובינואר 2013 יגדילו העובדים את ההפרשות לפנסיה ב-0.5% נוספים וכן המעביד יגדיל את ההפרשה ב-0.5% נוספים. כמו כן, תורחב האפשרות של העובדים לפדות ימי מחלה בעת פרישה.
בתמורה לתוספות השכר, התחייבה ההסתדרות לשמור על שקט תעשייתי במשק עד לסיום התקציב הדו-שנתי בדצמבר 2012.
"הוכחנו בהסכם שהושג כי דרך של הידברות ואמון הדדי היא הדרך הטובה ביותר להוביל את המשק הישראלי", אמר שר האוצר, יובל שטייניץ, במסיבת עיתונאים שכינס בירושלים יחד עם עיני עם חתימת ההסכם, "ההסכם שהוא טוב גם למשק הישראלי וגם לעובדי המגזר הציבורי. הוא כולל פיצוי הוגן על השחיקה האינפלציונית. יכולנו להשיג את ההסכם הזה אחרי חודש שביתה, אבל תחשבו איזה נזק היה נגרם לציבור ולמשק".
"בהסכם יש סעיף חשוב במיוחד של תוספת שכר לאמהות עובדות", ציין שטייניץ, "האמהות של נשים לילדים קטנים היא השלב שבו נוצרים פערי השכר בין גברים לנשים. התוספת תעודד נשים לצאת לעבודה ובכך תסייע בהקטנת הפערים".
עיני הוסיף: "מדובר באחת הפעמים הבודדות בה הושג הסכם שכר ללא צורך אפילו ביום שביתה אחד. השגנו הסכם טוב לעובדים שיש בו בשורה לחלקים במגזר הציבורי שדרשו טיפול נפרד".
תוספות השכר יינתנו לכל הגופים הציבוריים - אותם גופים שהיו אמורים להשתתף בשביתה: רכבת ישראל, נמלי הים והאוויר וכן מעברי הגבול, את משרדי הממשלה, הרשויות המקומיות, דואר ישראל ובנק הדואר, משרד הרישוי, מס הכנסה, מכס ומע"מ, הביטוח הלאומי ולשכות התעסוקה, איגודי הערים לביוב ולמים, הוועדות לתכנון ולבנייה, האפוטרופוס הכללי, עמידר ועמיגור, הרשות הלאומית לבטיחות בדרכים, קק"ל, הסוכנות היהודית, המועצות הדתיות, בנק ישראל הרשות לניירות ערך וכן מעונות היום של נעמ"ת, ויצ"ו ואמונה, חברת החשמל ומקורות, מגן דוד אדום, מכבי האש וכל מפעלי התעשיות הביטחוניות - כולל התעשייה האווירית, רפא"ל, תע"ש ועשות אשקלון.
משא ומתן קדחתני של לילה שלם
הצוותים התכנסו עוד אתמול (ב') בשעה 16:00, בניסיון למצוא פשרה במחלוקת ביניהם, שתמנע את השביתה הכללית במגזר הציבורי. המשא ומתן האינטנסיבי נמשך מאז ברציפות ועד השעה 4:30 לפנות בוקר.
הדיונים התנהלו כל הערב והלילה ברוח טובה, למרות המו"מ הארוך והממושך. התחושה של כל מי שהיה מעורה בפרטי המשא ומתן הייתה שלשני הצדדים אין שום עניין בשביתה, שהשביתה לא הייתה צפויה לפרוץ, ושעצם ההכרזה על שביתה הייתה זריקת מרץ שעיני נתן למו"מ ולא נבעה מכוונה רצינית להשבית את המשק.
כך או כך, המו"מ התנהל כמירוץ כנגד הזמן: נקודת האל-חזור של המו"מ הייתה השעה 06:00, בה הייתה אמורה השביתה להתחיל במקרה ולא יגיעו הצדדים להסכמה.
במהלך הדיונים פיזרו הצדדים מסך עשן מסביב ל"סוגיית הליבה" של המו"מ – השאלה בכמה יוגדל שכר עובדי המגזר הציבורי. באופן רשמי, ההסתדרות דרשה תוספת של 3.5% בשנה במשך שלוש שנים ובסך הכל 10.5%. באוצר, לעומת זאת, הציעו 1.5% בסך הכל. לשני הצדדים ברור שהם ייפגשו באמצע, אך הם לא מסרו פרטים על ההתקדמות לשם במהלך הדיונים.
יצויין כי נשיא איגוד לשכות המסחר, אוריאל לין, תכנן להגיש אתמול עתירה לבית הדין לעבודה למניעת השביתה, אך התחרט ברגע האחרון ולא הגיש אותה, עקב שמועות שהגיעו אליו מגורם בכיר המקורב לסתדרות, לפיהן הצדדים מצאו דרך לפתור את הבעיה והשביתה אינה מתוכננת.