מחקר מקיף: מינון מוגבר של סטטינים - מציל חיים
שני מחקרים, שכללו כ-40 אלף איש, מצאו כי העלאת מינון הסטטינים - תרופות להורדת כולסטרול - מפחיתה בצורה משמעותית את שיעור התקפי הלב, השבץ המוחי והתמותה. הסכנה: פגיעה ונזק לשרירים
מחקרים רבים כבר הראו כי הסטטינים מצילים חיים, ועתה מגבים זאת ממצאיהם של שני מחקרים חדשים. אלה מראים כי העלאת מינון הסטטינים להורדת כולסטרול מפחיתים במידה ניכרת את שיעור התקפי הלב והמוות. המחקרים פורסמו בכתב העת היוקרתי Lancet.
רוצים לדעת עוד? בקרו בערוץ הכולסטרול שלנו
שני המחקרים, שכללו יחד כ-40 אלף נבדקים, נערכו על ידי אוניברסיטאות אוקספורד וסידני ונעשו באמצעות עיבוד תוצאות של עשרות מחקרים קודמים. במחקר הראשון השוו החוקרים בין חולים שקיבלו מינון רגיל של סטטינים, לבין אלה שקיבלו מינונים גבוהים של התרופה.
ירידות חדות בשיעור מקרי המוות
ממצאי המחקר הראו צניחה של 15% ב"ארועי כלי דם משמעותיים", ובהם התקפי לב ושבץ מוחי. עוד נמצאה צניחה של 13% בשיעור מקרי המוות כתוצאה ממחלות
לב, ירידה של 19% בניתוחים שנדרשו בעקבות מחלות לב וצניחה של 16% בשיעור מקרי השבץ המוחי. המחקר השני גילה ממצאים דומים אצל אלה שטופלו במינון הגבוה של הסטטינים. בשני המחקרים נצפתה גם ירידה ברמות הכולסטרול הרע (LDL).
חרף הממצאים המעודדים, הזהירו החוקרים כי הסטטינים טומנים בחובם תופעת לוואי מטרידה - כאבי שרירים וחולשת שרירים, ובמקרים נדירים עוד יותר גורמים לנזק לשריר. במינון נמוך של הסטטינים, שלושה מטופלים על כל 10,000 (0.03%) יפתחו מחלת שרירים, בעוד שהעלאת מינון הסטטינים מקפיץ את שיעור הנזק לשריר לתשעה מטופלים על כל 1,000, דהיינו 0.9% מכלל המטופלים במינון גבוה של סטטינים יסבלו מפגיעה שרירית.
"יתכן שבטוח יותר להוריד כולסטרול באמצעות מינונים נמוכים של סטטינים מסוג חזק יותר", ציינה החוקרת ד"ר לואיז באומן, "במקום העלאת המינון של הסטטינים הוותיקים דוגמת סימבסטטין".
דרך הטיפול המקובלת בכולסטרול, שהוא הגורם מספר אחת בגורמי הסיכון הניתנים להשפעה, היא באמצעות קבוצת תרופות הנקראת סטטינים. מדובר
בקבוצת תרופות להורדת כולסטרול הפועלות על ידי חסימת האנזים האחראי ליצור הכולסטרול בגוף. ידוע כי אצל אנשים שנמצאה אצלם רמת כולסטרול גבוהה, שינוי הרגלי התזונה וביצוע פעילות גופנית מפחיתים רק באחוזים בודדים את הסיכונים הכרוכים בכך.
לפני כשנה פורסמו המלצות חדשות של איגודי רופאים בישראל לרמת הכולסטרול "הרע" בדם. לפיהן, ערכי המטרה עבור אוכלוסייה הנמצאת בסיכון (אנשים שעברו אירוע לבבי או מוחי, חולי סוכרת או מי שסובלים מטרשת עורקים) יעמדו על 80 מיליגרם לדציליטר. ההערכה היא כי בעקבות ההנחיות החדשות, כמחצית מאוכלוסיית ישראל מעל גיל 40 תזדקק לטיפול בסטטינים להורדת כולסטרול.