איך יוצרים דיור בר השגה?
מהו בכלל דיור בר השגה, למי הוא מיועד, באיזו מקרים נדרשת התערבות כזו ואיך ניתן לספקו?
למי בכלל מיועד דיור בר השגה? לפניכם שאלות ותשובות בנושא, על פי מחקר מקיף של הכלכלן תמיר אגמון, שפירסם לאחרונה מרכז המחקר והמידע של הכנסת. המחקר דן במודלים שונים של דיור בר השגה במדינות המפותחות ובישראל.
מהו דיור בר השגה?
המונח "דיור בר השגה" המתאר יחידת מגורים, למכירה או להשכרה, שעלות הדיור שלה היא בת השגה לבעלי הכנסה ממוצעת. כיום מקובלת ההגדרה של עד 30% מההכנסה ברוטו למשק בית, כולל שכר דירה או החזר משכנתה, וכן עלויות אחזקה כמו ארנונה, חשמל ומים. מדובר בדיור זול יותר ממחיר השוק, בעקבות התערבות ציבורית מכוונת.
באילו מקרים דרושה התערבות כזו?
המגזר הציבורי עשוי להתערב בשוק הדיור בעיקר במצבים של כשל שוק או של מרמור בקרב השכבות החלשות והמעמד הבינוני.
האם מדיניות כזו מיושמת בעולם?
במדינות מפותחות רבות קיימת מעורבות ממשלתית רבה בשוק הדיור במטרה למתן את התנודתיות בשוק, לספק את צורכי הדיור של האוכלוסייה, ולדאוג ל"תמהיל מגורים מאוזן" של שכבות שונות בחברה. במדינות אלו, עידוד של דיור בר השגה נתמך לרוב בחקיקה.
אילו כלים היא כוללת?
המעורבות הציבורית עשויה לכלול כלים כמו סבסוד בנייה לקבלנים והטבות מס ליזמים עבור הצעת דיור זול לזכאים, סבסוד של שכר דירה למעוטי יכולת, סבסוד משכנתנאות ומענקי רכישה.
אילו מטרות היא מנסה להשיג?
לפי המחקר, לקיום מדיניות של דיור בר השגה בעיר מסוימת ישנן שלוש מטרות עיקריות: אספקת דיור לכוח עבודה שחיוני לצמיחת העיר, שילוב של אוכלוסייה משכבות כלכליות-חברתיות שונות, ובעיקר: הפחתת נטל עלות הדיור בעיר, למשל כדי להשאיר באזור משפחות עם ילדים. מדובר בעיקר בערים עם איכות חיים גבוהה. בין הערים בעולם בהן המדיניות מיושמת: ניו-יורק, לונדון, פריז, רומא, מדריד, טורונטו ודבלין.
איך ניתן לספק דיור בר השגה?
בין התמריצים לבניית אחוז מסוים של דיור בהישג יד בבניין חדש: תמריצי מס ליזמים, כופר שהיזם מחויב לשלם אם אינו מציע דיור בר השגה, ייעוד קרקע ייחודי, הגדלת זכויות בתוכניות בנייה והקלה בהליכי רישוי בנייה. כשמחייבים אספקת דיור כזה, מדובר בתנאי לקבלת היתר בנייה.
הכתבה פורסמה במוסף "ממון" של "ידיעות אחרונות"
לבעלי הכנסה ממוצעת
צילום: Index Open
מומלצים