שתף קטע נבחר

קנסות היציאה בסלולר יוגבלו ל-8% מהחשבון

מכה לחברות הסלולר: ועדת הכלכלה אישרה סעיף בחוק ההסדרים שעשוי להביא להורדה דרמטית בקנסות היציאה. "זה החסם המרכזי של התחרות", אמר שר התקשורת, משה כחלון, "בלי יכולת מעבר לא תהיה תחרות"

קנסות היציאה בסלולר יוגבלו ל-8% מהחשבון החודשי הממוצע הלקוח - כפול מספר החודשים שנותרו עד תום תקופת התחייבות. כך קבעה הבוקר (ד') ועדת הכלכלה. למרות התנגדות חברות הסלולר, הוועדה אישרה את הסעיף בחוק ההסדרים הקובע כי הפחתת הקנסות תיושם גם באופן רטרואקטיבי.

 

 

לפי ההצעה המקורית בחוק ההסדרים, הקנס על ביטול ההתקשרות לפני תום תקופת החוזה לא יעלה על 10% מהחשבון החודשי הממוצע של המנוי כפול מספר החודשים שנותרו להתחייבות. כך למשל, מנוי שמבקש להתנתק 6 חודשים לפני תום תקופת ההתחייבות וחשבונו החודשי הממוצע הוא 500 שקלים ישלם לחברה 300 שקלים.

 

כמו כן מוצע, שהשינוי יחול החל ממועד אישור חוק ההסדרים, כלומר בינואר 2011, גם על לקוחות שנמצאים בתוך תקופת ההתחייבות והקנסות בחוזה עליו חתמו גבוהים יותר מהקנס לפי ההצעה.

 

בתום הדיון אישרה הוועדה את הצעת משרד התקשורת יחד עם התיקון שהציעה ח"כ כרמל שאמה (ליכוד), לפיו הקנס ייקבע על פי 8% מהחשבון הממוצע. כמו כן אישרה הוועדה את כניסת החוק לתוקף לגבי כלל הצרכנים כבר החל מיום אישור החוק בקריאה שנייה ושלישית.

 

"מצב אבסורדי שאינו מתקבל על הדעת"

שר התקשורת, משה כחלון, אמר בפתח הדיון בוועדה כי "קנסות יציאה זה החסם המרכזי של התחרות בלקוח העסקי והפרטי. בלי יכולת מעבר בין חברות לא תהיה תחרות. כל הטריקים והניסיונות להפריד בין הפרטי לעסקי הם אחיזת עיניים. יש לאפשר ללקוחות מעבר בין החברות כדי שתהיה תחרות אמיתית בשוק".

 

יו"ר הוועדה, ח"כ אופיר אקוניס (ליכוד), אמר: "במהלך כהונתי כיו"ר הוועדה שמתי דגש על טיפול בכשלי שוק, במיוחד בשוק הסלולר, כדי לעודד תחרות ולהביא להורדת מחירים לצרכן. חברות הסלולר כובלות את הצרכן הישראלי דרך קנסות היציאה. מדובר במצב אבסורדי שאינו מתקבל על הדעת. ביטול הקנסות הוא מצעד הכרחי בדרך למהפכה צרכנית בשוק הסלולר".

 

ח"כ שאמה אמר: "זה הזמן לקרוא לחברות הסלולר להפסיק לתסכל את הצרכנים. לא ייתכן שהקנסות יהיו גבוהים יותר מקנס על חציית צומת ברמזור אדום או עקיפה בפס לבן שמסכנים חיי אדם".

 

במהלך הדיון הציג רכז התקשורת באגף התקציבים באוצר, יהודה סבן, נתונים לפיהם ההוצאה השנתית של משפחה בישראל על סלולר עומדת על כ-4,000 שקל ודומה להוצאה השנתית על חשמל. לדבריו, ניתן לזהות כשל שוק בעצם העובדה שהענף מאופיין ברווחיות מאוד גבוהה. אותה רווחיות הייתה צריכה לעודד כניסת מתחרים חדשים, אולם החסמים בשוק מונעים זאת וכבר 9 שנים לא נכנס לשוק מפעיל חדש.

 

הכלכלן רועי רוזנברג מרשות ההגבלים העסקיים אמר כי קנסות היציאה לוכדים את הלקוחות וגורמים לפגיעה ביכולת של מפעיל חדש להיכנס לשוק.

 

הוועדה: לא להפרדה בין צרכן עסקי לפרטי

נציגי חברות הסלולר שנכחו בדיון התנגדו להחלת החוק גם על לקוחות שכבר חתומים כיום על הסכמים, וכן ביקשו לעשות הפרדה בין הצרכן העסקי לפרטי. סמנכ"ל הרגולציה של סלקום, איתמר ברטוב, והיועץ המשפטי של חברת פלאפון, עו"ד יעקב דבי, טענו כי קביעת הרף על 10% הייתה שרירותית.

 

שר התקשורת כחלון אמר בתגובה לבקשות להפריד בין הלקוחות העסקיים לפרטיים, כי חברות הסלולר בעצמן עושות סבסוד צולב לטובת הלקוחות העסקיים. לדבריו, הלקוחות החזקים זוכים לתנאים נוחים הרבה יותר מהלקוחות הפרטיים, שהם בעצם מסבסדים את ההטבות לחזקים.

 

השר כחלון וח"כ שאמה התייחסו גם להעלאת המחירים האחרונה של חברות הסלולר. "כשהמדד עלה ב-2.2% המחירים אצלכם עלו ב-4.4%", אמר כחלון, וח"כ שאמה שאל: "האם מדובר בעונש לציבור?".

 

ח"כ רוברט אילטוב (ישראל ביתנו) הציע לתקן את החוק ולקבוע כי התחולה על לקוחות עסקיים תהייה רק בהסכמים חדשים שייחתמו מכניסת החוק לתוקף ואילך, ואילו התחולה על לקוחות פרטיים תהייה מכניסת החוק לתוקף. הוועדה דחתה את הצעתו של אילטוב, שביקש להעלותה כהסתייגות בהצבעה על הצעת החוק במליאה.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
המקצוענים
צילום: ויז'ואול/פוטוס
כשל שוק ברור
צילום: ויז'ואול/פוטוס
משה כחלון
צילום: ירון ברנר
מומלצים