שתף קטע נבחר
 

פישר: הנתונים שקיבלנו על הנדל"ן - סותרים

הנגיד שב והביע דאגה ממחירי הדירות הגבוהים. "אנחנו פועלים בצד הביקוש", אמר. "כולנו יודעים שהפתרון המשמעותי הוא בצד ההיצע". בנוגע למצבה הכלכלי של ישראל אמר: "אני מפחד כשאני שומע ביטויים כמו 'אנחנו אי של יציבות'"

"המבנה של המשכנתאות בעבר, אינו דומה למבנה הנוכחי שלהם וזו אחת הסיבות שאנחנו מודאגים" – כך אמר היום (ג') נגיד בנק ישראל סטנלי פישר במהלך כנס איגוד הבנקים שנערך בתל אביב. "יש סימנים שהשוק התחיל להתייצב", הוסיף פישר. "בינתיים, קיבלנו נתונים סותרים. אם נראה שהצעדים שנקטנו לא מספיקים, נהיה מוכנים לנקוט בצעדים מקרו יציבותיים".

 

פישר התייחס גם למשבר הכלכלי העולמי. "עברנו את נקודת השפל במשבר, אבל אנחנו נמצאים בעולם מסובך", אמר. "יש מדינות שממשיכות להיות בבעיות ויש כאלו שהצליחו לחזור לצמיחה. ברבעון הראשון של 2009 היתה ירידה בצמיחה בשיעור הגדול ביותר מאז מלחמת העולם השנייה, אבל עכשיו יש הבדל גדול.

 

"אז מה הלקחים מהמשבר? כשבאנו לבדוק מה נעשה במשברים קודמים בישראל, אף אחד לא זכר. מה קרה למשל במשבר של 1985? אנחנו החלטנו לסכם את הלקחים. בשנה הבאה אנחנו נעשה כנס גדול בהשתתפות בנקים מהעולם שידון בלקחים מהמשבר.

 

"אני מפחד כשאני שומע ביטויים כמו 'אנחנו אי של יציבות', או 'למדנו איך לנהל את מחזור העסקים'. זו תופעה מאוד מסוכנת – שאננות. הפיקוח ימשיך להיות נחוש וימשיך לשים לב למה שקורה בבנקים ולמה שקורה בשוק הנדל"ן והמשכנתאות".

 

"פועלים בצד הביקוש"

לדברי פישר, "ביולי 2007 חשבו שגודל שוק הסאב פריים הוא רק 250 מיליארד שקל וזה לא צריך להוות בעיה", אבל לטענת הנגיד רוב המערכת הפיננסית נשענה והיתה קשורה בזה ולכן התוצאות היו קשות.

 

"זו אחת הסיבות שאנחנו ממוקדים בשוק הנדל"ן", הדגיש. "אנחנו פועלים בצד הביקוש. כולנו יודעים שהפתרון המשמעותי הוא בצד ההיצע". פישר ציין גם כי הבנק המרכזי מתחיל להיות מוטרד מהלוואות בשוק החוץ בנקאי, בעיקר למימון השקעות נדל"ן במזרח אירופה. "אסור להיות שאננים", הזהיר. "אנחנו נעשה את חלקנו, אבל המפתח לניהול מערכת שמרנית ויציבה זה ניהול הסיכונים בתוך הבנקים".

 

פישר הודה למפקח על הבנקים היוצא, רוני חזקיהו ובירך את המפקח החדש דודו זקן. מוקדם יותר אמר בכנס שר האוצר יובל שטייניץ כי למשרדו יש אחריות על חלוקת התקציב, אבל הוא קודם כל אחראי על ייצור החמצן. יצירת הצמיחה ובמיוחד במשבר.

 

שטייניץ: הפיכת ישראל למרכז בנקאות

בעקבות פרסום הרפורמה בתחום החיסכון הפנסיוני, אמר שר האוצר כי "חלק מהמוצרים הפנסיוניים נוגעים גם לבנקים. יש לנו כוונה להחיות את הרעיון של יעוץ ותיווך פנסיוני על ידי הבנקים נדרג לכך שזה יהיה אובייקטיבי".

 

שטייניץ הדגיש בפני ראשי המערכת הבנקאית כי מדובר בשירות שבו תהיה עמלה גם לבנקים. "דבר חשוב הוא הפיכתה של ישראל למרכז חשוב לבנקים ולבנקאות העולמית", אמר. "בעיקר בפיתוח טכנולוגיות לבנקים ולמוסדות פיננסיים. זה שוק של 200 מיליארד דולר בעולם. בישראל יש את היכולות".

 

שטייניץ קרא לבנקים בישראל להצטרף ולהשתלב ברעיון. השר הוסיף כי הוא קורא לבנקים לשלב בשורותיהם עובדים מהמגזר החרדי והערבי ולסייע בכך לבעיות שמאפיינות מגזרים אלו בתחום ההשתלבות בשוק העבודה. "אני מאחל לכם רווחים גדולים וגם תשלום מסים גדולים לאוצר", סיכם.

 

האשראי גדל ב-20 מיליארד שקל

יאיר סרורסי, יו"ר בנק הפועלים ויו"ר איגוד הבנקים, ציין כי ההון העצמי של חמשת הבנקים הגדולים גדל מסוף 2008 ועד דוחות הרבעון השלישי של השנה, גדל מ- 57.7 מיליארד שקל ל- 69.4 מיליארד שקל. גידול של 20%.

 

"המערכת שבה להציג תשואות שנתיות סביב 10%. ובניגוד לחלק גדול מהמערכות הבנקאיות במדינות המפותחות, אצלנו גם האשראי לציבור שנותנת המערכת הבנקאית גדל בתקופה זו בכ- 20 מיליארד שקל", אמר סרוסי.

 

סרוסי הוסיף: "האתגר המרכזי שאני רואה למערכת בשנים הקרובות דומה לאתגרים של הבנקים החזקים בארה"ב– אתגר הצמיחה והתשואה בנות-הקיימא. אנו חייבים להעמיד לנגד עינינו את המטרה של חזרה לתשואה סבירה והבטחת צמיחה, בזהירות המתחייבת, תוך ערנות לסיכונים הקיימים".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
נגיד בנק ישראל סטנלי פישר
צילום: אסף שילה ישראל סאן
מומלצים