שתף קטע נבחר

טיול בלי להירטב: עם המכונית בנחלי הצפון

סיגרו את חלונות הרכב, הדליקו חימום, קחו משהו חם לשתות - וצאו לסיור בנחלי הגליל והגולן. ההצעה שלנו לסוף השבוע הסוער

הטיול הבא מיועד למי שבחסות תחזית מזג האוויר נח עליו מצב רוח חורפי - אבל לא ממש מתחשק לו להירטב בסוף השבוע. המסלול הזה מתאים לאלה שרוצים להספיק הרבה, להתאמץ מעט, להרגיש אירופה, ואם אפשר - לא להתלכלך בהרבה בוץ.

 

המכונית תיקח אתכם אל נקודות רבות שבהן חוצים נחלי הגליל והגולן כבישי אספלט. ותזכה אתכם במראה לא תדיר של נחלים מלאי מים, שעושים את דרכם מכל עבר אל הכינרת. הנסיעה ארוכה, ועל אף שהסוף יפה יותר מההתחלה, חשוב לעשות עצירות בדרך, ולהמשיך עם המסלול בהתאם לרצון ולסבלנות. 


מפת המסלול (באדיבות אתר מפה)

 

בקעת בית נטופה

טיול הרכב מתחיל בצומת גולני (נקודה מספר 1) בנסיעה לכיוון צפון, על כביש 65, בקו התפר בין הגליל התחתון המרכזי והמזרחי. משמאל (מערב) נראית במהרה בקעת בית נטופה, שבגלל בעיות הניקוז שלה, היא מוצפת בחורף של שנים גשומות. לא השנה, לצערנו. הבקעה תחומה מצפון על ידי רכס הרי יודפת ומדרום על ידי רכס טורעאן.

 

נחל צלמון

בין צומת נחל צלמון דרום לצומת נחל צלמון צפון עובר מתחת לכביש, איך לא, נחל צלמון (2).

מיד אחרי הצומת הצפוני, יש מימין תחנת אוטובוס, ניתן לעצור בה וללכת בזהירות רבה, חזרה דרומה בשולי הכביש כדי לראות את הערוץ הרחב והמים שיורדים מזרחה ונעלמים מעבר לאופק. הנחל ממשיך ללוות את הכביש עוד קצת, עם המשך הנסיעה.

 

המוביל הארצי

מיד חוצים גם את נחל חוקוק ומגיעים לנקודת המעבר של המוביל הארצי מתחת לכביש (3). המוביל, שהוקם בשנת 1964 כדי להעביר מים מהצפון רווי הגשמים יחסית לנגב חסר המים, מעביר מים בתעלה פתוחה. קטע זה מחבר בין הגיחון, שמתגבר על מכשול נחל עמוד, והגיחון שמתגבר על מכשול נחל צלמון. בהמשך המים חונים במאגר צלמון, נשאבים מעלה וממשיכים בכוח הגרביטציה, בתוך מנהרה, למאגר אשכול. מאגר אשכול נמצא בבקעת בית נטופה, שראינו קודם, ובו עוברים המים תהליך של טיהור ביולוגי לפני שהם ממשיכים הלאה.

 

נחל עמוד

בהמשך חוצה כביש 65 את נחל לבנים ומגיע לצומת T. בצומת קדרים פונים ימינה, מזרחה, עם כביש עכו-צפת, כביש 85. במהרה חוצה הכביש את ערוץ נחל עמוד (4). אין כאן מקום נרחב לעצירה, אך מי שמתעקש יחנה בזהירות רבה בשוליים וילך לכיוון גדר התוחמת את הכניסה ושלט ירוק של רשות הטבע והגנים המסמל תחום של שמורת טבע. נכנסים בשער הולכי רגל ויורדים מעט עם השביל הרגלי כדי להשקיף על הנחל הזורם בעוצמה אחרי הגשם.


האם הוא יזרום כמו בשנים עברו? נחל עמוד (צילומים באדיבות אתר מפה)  

 

נחל עכברה

נסיעה הלאה על הכביש מגלה את מצוקי עכברה. לא להתבלבל, אלו לא מצוקי הארבל, הם דומים להם בגלל סלע הגיר המשותף לשניהם ויוצר נוף מצוקי עם חללי המסה פעורים בתוכו. נחל עכברה עצמו (5) חוצה גם הוא את הכביש ובהמשך נשפך אל נחל עמוד שביקרנו בתחנה הקודמת. בפנייה ליישוב כחל כדאי לפרוש לכביש הגישה לשתות קפה מול הכינרת ב"מקום יפה לקפה" או להמשיך בנסיעה על כביש הגישה לתצפית מרגשת על האגם הלאומי. מצבו בימים אלה בכי-רע, והוא בהחלט ממתין למי הגשם שיתנקזו אליו.

 

נחל מחניים

בצומת עמיעד ממשיכים צפונה עם כביש 90 ובצומת מחניים (6), ליד הנקודה בה חוצה נחל מחניים את הכביש, פונים ימינה, מזרחה, אל קצהו הדרומי של עמק החולה, המנקז את הנחלים של הגליל העליון מצד אחד והגולן מצד שני. בהתחלה מלווה נחל מחניים את כביש 91, מצפון. מגיעים לצומת גדות ופונים שמאלה, צפונה, לאחד הכבישים היפים בארץ, כביש גדות-גונן, מספר 918.

 

נהר הירדן

במהרה חוצה נחל מחניים גם את כביש זה ואנו ממשיכים בנסיעה בין שדרות האקליפטוסים לכיוון גשר הפקק (7) וחציית נהר הירדן. הגשר שופץ ב-2008 בעבודות שנמשכו מספר חודשים וכיום אפשר בנחת להנות מזרימה שקטה של הירדן. המעוניינים בהפסקה יוכלו לעצור אחרי הגשר בחניון דרדרה (8), אליו פונים ימינה מהכביש, על פי שילוט. גם כאן יחכו לכם פלגי מים, אך במשטר מסודר ומטופח שמורגש בו מגע יד אדם. לכאן נשפך נחל אשמורה הקטן ובמקום תוכלו גם להכיר סיפור התיישבות נשכח.


מבט לירדן מגשר הפקק

 

נחל חמדל

חזרה לכביש, ממשיכים צפונה, וקצת אחרי הקילומטר ה-25, בפתחת נחל חמדל (9), מפנים את הראש ימינה הרחק כלפי מזרח, שם מזהים את הערוץ היפה של נחל חמדל ומפלו השוצף. צפונית אליו אפשר לזהות מפל נוסף של נחל פרש.

 

נחל עורבים

ממשיכים לנסוע עד צומת גונן, פונים ימינה, מזרחה, ומתחילים לעלות בפיתולים לרמת הגולן. מיד אחרי עיקול חד ימינה, כ-4 קילומטרים מהצומת, חונים בזהירות בשולי הכביש. בזהירות גדולה עוד יותר חוצים את הכביש לעברו השני, עוברים מעל גדר המתכת ומקבלים מראה מרגש של ערוץ נחל עורבים הבזלתי (10).

 

נחל משושים

חוזרים לרכב ממשיכים לעלות עם הכביש ובצומת האמיר (ווסט) פונים ימינה, דרומה, לכביש 978. בצומת השיריון פונים ימינה ובצומת נשוט פונים שמאלה לכיוון קצרין. הכביש חוצה את ערוץ נחל משושים (11). עוברים בשולי העיר קצרין שמזמינה לעצור להפסקה במרכז המבקרים של הגולן, במבשלת הבירה, בפארק העתיקות התלמודי, או במוזיאון הארכיאולוגי הקטן והמעניין. בהמשך חוצה הכביש גם את נחל קצרין ונחל זוויתן.


לעבור מעל ולנסוע לקצרין. נחל משושים

 

ציר המפלים

בצומת קצרין דרום פונים שמאלה, ומיד, מגיעים לצומת המפלים (12). פונים ימינה לכביש 808. כביש זה נקרא ציר המפלים על שם המפלים הרבים שזורמים לאורכו. לאורך הכביש נראים גם מאגרי מים בהם בולטים חמישה מרכזיים. המאגרים עוצרים את המים הזורמים בערוצים הרדודים של נחלי מרכז הגולן, רגע לפני שהנחלים הופכים צרים יותר, עמוקים יותר, ותלולים יותר, בדרכם מטה אל הכינרת. כך מקבלים תושבי הגולן מי שתייה קרוב לבית במקום לשאוב את המים מהכינרת חזרה למעלה.

 

מפל עיט וחברים

הנסיעה דרומה על ציר המפלים מפגישה אותנו עם נחלים רבים, מנחל יהודיה בצפון ועד נחל אל על בדרום.

כדאי להתעכב בתצפית המסודרת על מפל עיט (13), שם הוכשר מסלול קצר המותאם לכסאות גלגלים ועגלות נכים ומגיע לכמה נקודות תצפית על המפל העצום. מי שכוחו במותניו מוזמן לפרוש בהמשך הכביש לביקור בשמורת גמלא (14), הליכה קצרה שם מגלה מפל איתן בגובה 51 מטרים - הגבוה בארץ בקטגוריה זו.

 

ביצה חורפית ליד חיספין

אחרי מעבר נחל דליות, ממשיכים בצומת דליות דרומה עם כביש 808, חוצים את נחל סמך ונחל אל על, וממשיכים עם הכביש עד שהוא מתחבר לכביש 98 בצומת מגשימים. בצומת פונים ימינה לכביש הגישה למושב חיספין ומחנים את המכונית בחנייה משמאל כדי לצאת לטיול באחו. בביצה החורפית (15), שהיא שמורת טבע מכוסה בכרי דשא ירוקים ולחים, פורחים במהלך החורף נרקיסים.

 

המפל הלבן בנחל אל על

המשך הנסיעה היא בכיוון דרום-מערב עם כביש 98. התחנה האחרונה בטיול החורפי נמצאת סמוך ליישוב אלי עד. פונים ימינה לכביש הגישה ליישוב ומחנים בחניון הצופה על נחל אל על והמפל הלבן (16). תוך כדי מבט על המפל, כדאי להפעיל את ההדרכה הקולית המופעלת באנרגיה סולארית ולשמוע קצת על הסביבה.


יש גם הדרכה קולית. המפל הלבן

 

הסיום בכינרת

נוסעים לצומת אפיק, שם פונים ימינה ומתחילים לרדת לצומת כורסי (17), חזרה אל הבקע הסורי אפריקאי והכינרת. האגם יפה כתמיד והמראה שלו הוא סיום יפה ליום ארוך, גדוש אספלט ומים, בצפונה של ארצנו השחונה בדרך כלל.

  

כדאי לדעת

את הטיול ניתן לעשות בחלקים וכן ניתן לקצר אותו - לא לעלות לרמת הגולן למשל, או לרדת מהרמה חזרה לפני סוף המסלול.

סוג: טיול ברכב רגיל

משך הטיול: 2 - 4 שעות

נקודת מוצא: צומת גולני

נקודת סיום: צומת כורסי

דרגת קושי: קל

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
הכינרת. האם הגשם יעזור?
באדיבות אתר מפה
מים על בזלת. נחל עורבים
באדיבות אתר מפה
מומלצים