השלב הבא במלחמת הסלולר: חבילות הגלישה
משרד התקשורת ממשיך במתקפה על התקנות ומנגנוני הרווח של חברות הסלולר בישראל. בכוונת המשרד לנסות לאסור על החברות לחייב לקוחות המעוניינים בגלישה לקחת שירותים נלווים ולחייבן להציע מהירות גלישה נמוכה במחיר מוזל
ראשית, בכוונת המשרד לדרוש מחברות הסלולר להציע חבילות גלישה הכוללות רק את רכיב החיבור לאינטרנט ונפח הגלישה הכלול בחבילה, ללא שירותים נלווים כלשהם. כיום משלבות חברות הסלולר בחבילות הגלישה לאינטרנט שירותים נוספים כדוגמת שירות ניווט, מוזיקה בהמתנה, גיבוי ספר הטלפונים, הודעות תמונה וגלישה בפורטל התוכן של חברת הסלולר, גם אם הלקוח אינו מעוניין בהם.
חבילות הגלישה המינימליות המוצעות כיום הן בנפח של 5 מגה־בייט, ומחירן בחברות השונות נע בין 38 ל־40 שקל. תמחור זה של חברות הסלולר נועד להבטיח הכנסה מינימלית מלקוחות המעוניינים לעשות שימוש באינטרנט סלולרי בטלפונים שלהם, והיו אמורים לכאורה לשלם סכומים נמוכים בהרבה תמורת הגלישה בלבד.
מהלך נוסף הוא כפיית חבילות גלישה במהירות אטית יותר. פלאפון וסלקום מציעות זה כמה חודשים מהירויות גלישה של עד 15 מגה־בייט לשנייה בדור 3.75, ואילו פרטנר ממשיכה בינתיים להציע מהירות מקסימלית של 7.2 מגה־בייט לשנייה. שדרוג המהירות המקסימלית בפלאפון ובסלקום אפשר להן לתמחר את חבילות הגלישה באופן שישקף גם את מהירות הגלישה, ולא רק את נפח התעבורה הכלול בחבילה.
כך, למשל, בשלוש החברות משלם הלקוח מחירים שונים עבור חבילות המאפשרות לו לצרוך כמות מסוימת של מגה־בייט מדי חודש, אך בפלאפון ובסלקום הוא יכול גם לבחור, בתשלום משתנה, במהירות (הנמדדת במגה־בייט) שבה יעשה שימוש.
במשרד התקשורת טוענים כי קיים קהל לקוחות המעוניין לצרוך כמות גדולה של נפח תעבורה, אך מהירות גבוהה אינה דרושה לו. כך, למשל, לקוחות המעוניינים לבצע שיחות על גבי האינטרנט הסלולרי ולשלוח ולקבל דואר אלקטרוני יכולים לעשות כן גם במהירויות נמוכות יותר מאלו המוצעות כיום כמהירויות מינימליות, אך החברות אינן מציעות מהירויות שכאלו.
הדרישה צפויה להתייחס לחבילות גלישה המוצעות לטלפונים הסלולריים, מכיוון שמשתמשי המודמים הסלולריים נחשבים למשתמשים שהיישומים שהם מפעילים על גבי המחשבים הניידים נהנים מתוספת המהירות, ולפיכך אין היגיון בכפייה של חבילות במהירות נמוכה יותר על מוצר כזה.
אפשר להעריך כי יישומו של סעיף זה בעייתי, שכן חברות הסלולר יטענו כי אי אפשר לכפות עליהן היצע של מהירות נמוכה יותר, כאשר כפייה כזו אינה קיימת בתחום האינטרנט הנייח. תהליכים אלה לא יתבצעו באמצעות חקיקה הצפויה לארוך זמן רב, והעיתוי הנוכחי מונע שימוש נוסף בחוק ההסדרים ככלי להעברת החלטות מהירות. לפיכך צפוי המשרד לפרסם שימוע, ואליו יתבקשו החברות להגיב ולאחר קבלת עמדותיהן יוחלט אם לבצע את השינויים, לקראת סוף 2011.