שתף קטע נבחר
 

עד שיהיה קניון לכל פועל? הבנייה נמשכת

25 שנה אחרי שדוד עזריאלי טבע את המונח "קניון" מדורגת ישראל במקום הרביעי בעולם בשטחי מסחר לנפש. בשנים הקרובות ייפתחו ברחבי הארץ עשרות קניונים חדשים. אז איך תיראה מפת הקניונים?

מדינת הקניונים לא יודעת שובע. בישראל, שנמצאת בין 4 המדינות הראשונות בעולם בשטחי מסחר קמעונאי לנפש, נמשכת הקמת קניונים במלוא הקצב. בישראל שטח מרכזי המסחר עומד על 1.15 מ"ר לנפש, ורק בארה"ב, בנורבגיה ובשוודיה המספר גבוה יותר. בישראל יש 286 מרכזי מסחר המשתרעים על פני 7.5 מיליון מ"ר של שטחי מסחר קמעונאי, ובשנה הבאה נחצה את קו ה-8 מיליון מ"ר.

 

 

כוח הקנייה החודשי של ישראלים בקניון נאמד ב-7.5 מיליארד שקל, מחצית מתוכם למוצרים שאינם מזון. שליש משטחי המסחר הקמעונאי בישראל מצויים במרכזי מסחר. 25 שנה מאז הקים דוד עזריאלי את קניון איילון וטבע בכך את המונח "קניון" כשילוב של קניות וחנייה, צמחו בלי סוף קניונים על המפה, בשיעור גדילה שנתי ממוצע של .8% מחקר חדש קובע כי כבר כיום הענף צפוף, דינמי ומשתנה, עם תוכניות לעוד 100 מרכזים מסחריים, בגידול של 50% על הקיים.

 

"יזמים, בעלי ומנהלי מרכזי מסחר נדרשים להמציא עצמם מחדש, ולהמציא קונספטים ותמהילים אחרים. מה שהיה לא יהיה," טוען עורך המחקר, תמיר בן שחר, מנכ"ל חברת הייעוץ צ'מנסקי בן שחר.

 

פריחת הלייף סטייל

על פי המחקר, בישראל יש 78 קניונים סגורים בשטח של עד 40 אלף מ"ר, כמו קניון עזריאלי, קניון רמת אביב וגרנד קניון בחיפה; 98 מרכזי מסחר שכונתיים בשטח של עד 10,000 מ"ר (כמו מרכז חורב בחיפה5); מרכזי לייף סטייל (כמו ממילא בירושלים וגבעת שמואל66) ; פאוור-סנטרים (כמו חוצות המפרץ ובילו סנטר8) ; מרכזי עודפים (כמו אאוטלט הרצליה) ועוד.

 

בפועל נפתחו בממוצע בישראל ב-5 השנים האחרונות כ-90 אלף מ"ר נטו במרכזי מסחר. "כיום קיימת מגמת התרחבות של שטחי המסחר בפאוור-סנטרים, מרכזי הבילוי הנושאי והופעת מרכזי מסחר מסוג לייף סטייל, כמו ממילא, גבעת שמואל, השדרה השביעית בבאר שבע, רמת ישי ועין שמר," אומר בן שחר.

 

למרות הדירוג הגבוה של ישראל בעולם בשטחי מסחר, היא עדיין קטנה מול ההיצע הקיים בארה"ב שם פרוסים כ-2.1 מ"ר שטחי מסחר במרכזים מסחריים לכל נפש וכ-4.3 מ"ר שטחי מסחר כלליים לנפש.

 

אילו קניונים יצטרפו בשנים הקרובות, ואיך תיראה מפת הקניונים העתידית?

 

צפון

בקריית-שמונה יוקם מתחם ביג על שטח של 10,000 מ"ר. בשלומי יוקם מרכז מסחרי של 5,000 מ"ר ובנהריה תוקם ארנה בשטח 11 אלף מ"ר. בקריתאתא יוקם קניון של קבוצת עזריאלי בשטח של 9,500 מ"ר, ובצומת צמח בכנרת קניון בבעלות פישמן בשטח של 11 אלף מ"ר.

 

בנתניה יוקמו 4 מרכזי קניות חדשים, בהם קניון בשטח 11,300 מ"ר של רוגובין פלדמן וקניון "עיר ימים" של שיכון ובינוי בשטח 19,700 מ"ר. כמו כן, תיפתח בנתניה חנות של רשת הריהוט ומוצרי הבית האוסטרית "קיקה" בשטח של 12 אלף מ"ר, ומרכז מסחרי בשטח 6,000 מ"ר בקריית השרון. בקיסריה יוקם מרכז מסחרי שישתרע על 9,000 מ"ר ובחדרה יוקם מרכז פאוור-סנטר בשטח של 12 אלף מ"ר.

 

מרכז

במודיעין יוקם מרכז מסחרי בשטח 8,000 מ"ר בבעלות רמי לוי משיווק השקמה. בבני ברק יוקם מרכז דן בפינת ז'בוטינסקי-בן גוריון בשטח של 15 אלף מ"ר. בנמל יפו יוקם מרכז מסחרי בשטח 12 אלף מ"ר, בשרונה מרכז בשטח 13,700 מ"ר ובשוק הסיטונאי בת"א יוקמו שטחי מסחר בשטח 15 אלף מ"ר.

 

בירושלים ייפתח קניון רמות בשטח 16 אלף מ"ר, בחולון מרכז פרופיט בשטח 15 אלף מ"ר, ובראשל"צ סנטר וואן דיזיין בשטח 10 אלפים מ"ר.

 

דרום

בגדרה יוקם קניון הבילויים בשטח 8,200 מ"ר, בנתיבות ייפתח צים סנטר בשטח 5,000 מ"ר ובבאר שבע יוקמו שלושה קניונים. באילת יוקם פארק קרח בשטח 7,200 מ"ר שיכלול אטרקציות וקניון ובתחנה המרכזית יוקם קניון בשטח 18 אלף מ"ר.

 

יותר מ-70% מהשטחים מתוכננים במרכזים בשטחים העולים על 10 אלפי מ"ר. למעלה מ-40% במרכזים בשטחים העולים על 20,000 מ"ר נטו. הקניונים הוותיקים מתאימים עצמם לתחרות החדשה על ידי הרחבת שטחיהם, כך למשל בקניון איילון ברמת גן, בקניון שבעת הכוכבים בהרצליה, בקניון הזהב בראשל"צ ועוד. היקף שטח ההרחבות המתוכנן עד סוף שנת 2011 הוא 81.5 אלף מ"ר, המהווים תוספת של 3% להיצע הקיים כיום.

 

הכתבה פורסמה במוסף "ממון" של "ידיעות אחרונות"

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
קניון שרונים הוד השרון
צילום: יריב כץ
מומלצים