שתף קטע נבחר

בלי תגליות גז: טיול אל בטן האדמה בנחל ארדון

במכתש רמון מחכים לכם קירות חול וסלע במגוון צבעים, שמשמרים זיכרון בן מאות מיליוני שנים - והפתעה למי שמוכן להשקיע קצת מאמץ. קבלו המלצה לטיול שבת

ספירת הזמן המקובלת בקרב רבים ברחבי העולם החלה אמנם לפני 2011, אבל בכל מה שנוגע לטבע ולגאולוגיה זה לא מספיק טוב. כאן הספירה היא במליוני שנים, במושגי זמן שקשה לאדם אפילו לדמיין. אם נפשט מעט (או הרבה…) את ההסברים הגיאולוגים המסובכים, הרי שמכתש רמון הוא בסופו של דבר בור שחצבו המים במשך מיליונים של שנים בתוך שכבות הסלע המרכיבות את חלקו העליון של קרום כדור הארץ.

 

לצד תגליות הגז של התקופה האחרונה, בכך ניתנה לאנשי המאה ה-21 הזכות הגדולה לראות ולגעת בסלעים שנוצרו לפני מספר כה רב של שנים. בנחל ארדון, הנמצא בחלקו המזרחי של המכתש, נחשפים הסלעים העתיקים ביותר, שגילם מגיע ל-220 מיליון שנים. כאן תוכלו לראות גם כמה מתצורות הסלע הצבעוניות והמיוחדות ביותר החשופות בארצנו. הנה טיול משפחתי קצר ומרתק לבטן האדמה.

 

לצפייה במפת המסלול - לחצו כאן

 

איך מגיעים

מן העיירה מצפה רמון נמשיך דרומה בכביש 40, במורד מעלה העצמאות אל תוך מכתש רמון. כ- 5 ק"מ לאחר סיום הירידה, יפנה אותנו שלט לרמת סהרונים ועין סהרונים, שמאלה אל דרך עפר. לאחר 5 ק"מ נוספים נראה מאהל בדואי לשמאלנו, זהו חניון בארות. מהחניון נמשיך מזרחה לכיוון חניון יום סהרונים (1), כאן נחנה את כלי הרכב. באמצע קטע זה נמצאת הפניה לחניון יום 'עין סהרונים', אז לא להתבלבל. בצומת זה גם ישתנה צבע הסימון עליו אנחנו נוסעים לשחור. 


אנחנו בדרך לשם. מימין - גבעת חרוט (צילומים: עומר יגאל)

 

הדרך עליה נסענו אינה מסתיימת בחניון, אלא ממשיכה מטה אל נחל ארדון. בעלי רכבי השטח שבינינו יוכלו (אם כי אינם חייבים) להמשיך ברכבם, ושאר פשוטי העם ילכו ברגל כ- 500 מ' על הדרך, כשמולם מתנשאת – ברורה ובולטת לעין - גבעת חרוט, עליה נטפס בעוד זמן לא רב. מים לא תמצאו בנחל, שבעת הגשם מנקז את רוב האזור סביבנו.

 

בנקודה בה פוגשת הדרך את הנחל נמצא עץ שיטה גדול (2). זוהי אחת משתי נקודות הצל היחידות במסלול, וזוהי גם הנקודה בה אנו עוזבים את דרך העפר ומתחילים לטפס. שביל בסימון כחול חוצה את הערוץ החולי ומטפס בשביל דרוך היטב את המצוק התוחם אותו. בתום הטיפוס הקצר נמצא עצמנו על רמה מעל הערוץ, והשביל מתפתל עליה כ- 200 מ' עד למרגלות גבעת חרוט, שם הוא נפגש עם שביל בסימון אדום (3).

 

בעוד השביל הכחול ימשיך שמאלה לכיוון הר ארדון, השביל האדום "שלנו" ממשיך ישר מעלה עוד מרחק קצר, עד לאוכף קטן, שם הוא מגיע לנקודה הגבוהה ביותר שלו, שלאחריה ימשיך מטה מצידו השני של האוכף. מנקודה זאת עולה השביל היחיד לפסגת הגבעה (4), מסומן בסימון שקוף (שני פסים לבנים בצדדים ובאמצע שקוף) וזהו גם השביל היחיד היורד ממנה.  


שכבות סלע צבעוניות. חלון גאולוגי במכתש (צילומים: עומר יגאל)

 

התפרצות בת מאה מיליון

מי שמטפס לפסגה יזכה לחזות במו עיניו בנופה המדהים והיחודי של בקעת ארדון. ההר הגבוה הנראה מצפון הוא הר ארדון, התוחם את המכתש. החולות האדומים שתחתיו הם תחילתו של "עמק אדום", שכשמו כן הוא, וה'חומות' הכהות, החותכות בין בקעות החול,

הם למעשה דייקים: מחדרים של מגמה לוהטת, שחדרה בכוח אדיר אל תוך סדקים במעבה האדמה והתקשתה בתוכם, וכל זאת לפני יותר ממאה מיליון שנה.

 

מכאן אפשר לשוב אל השביל האדום. על השביל נפנה ימינה, ונרד עוד כמה עשרות מטרים עד ששוב נמצא עצמנו על רמה שטוחה, מתחת ל'חומות' הדייקים המרשימות. נלך על הרמה כ-200 מטרים, אז יוביל אותנו השביל ימינה אל תוך ערוץ קטן, שבו נרד דרך מספר מדרגות סלע עד שנגיע שוב אל נחל ארדון (5). שם נפגוש שוב את דרך העפר עליה התחלנו את הטיול, ונפנה עליה ימינה. מצד ימין נראה עתה את המצוק התוחם את הנחל, שכבות שכבות של סלעים בעשרות גוונים, כמו מרמלדה ענקית.  


מקום טוב למנוחה. עץ שיטה בערוץ הנחל

 

כמה מאות מטרים לאחר שעלינו על הדרך נגיע לעץ שיטה נוסף, ובימים חמים מומלץ בהחלט לעצור בצילו למנוחה קלה, ולא לשכוח למתוח את הראש מעלה, אל פסגת גבעת חרוט הנמצאת עתה הישר מעלינו. צפונית לעץ, מתחת למצוק קטן, ישנו סבך צמחיה מאוד לא שיגרתי. מי שילך להעיף מבט, סיכוי רב שימצא מעט מים בין הקנים. זהו המעיין עין ארדון (7), נקודת מים קטנה לכל הדעות, אולם במדבר זהו אוצר שאין ערוך לערכו, וכפי שמעידים העקבות שניתן לראות סביב, השלולית הקטנה הזו היא מקור מים חשוב מאוד לבעלי החיים שהמכתש הוא ביתם. מכאן רק עוד כמה מאות מטרים עד לעץ השיטה שפגשנו בתחילת המסלול (2) - וממנו, עייפים (מעט) אך מרוצים (מאוד) חזרה במעלה הדרך עד למגרש החניה.

 

הפתעה למשקיענים

מי שכוחו במותניו להאריך את המסלול בעוד כקילומטר, בוודאי לא ירצה לוותר על אחד

האתרים המרשימים והמפורסמים במכתש רמון: הדייק הגדול של נחל ארדון (6). כדי להגיע אליו יש לפנות שמאלה במקום ימינה על דרך העפר, לאחר שפגשנו אותה שוב בסיום הירידה מגבעת חרוט. אחרי מספר דקות של הליכה (כ- 500 מ') במורד הערוץ, נראה פתאום משמאלנו עמוד אבן ענק בגובה 10 מטרים. זה היה פעם זרם של סלע רותח, שחדר בלחץ בין השכבות הצבעוניות, התקרר והתקשה.

 

כדאי לדעת

סוג: מסלול רגלי

מקום: ליד מצפה רמון

אורך המסלול: כ-2.5 ק"מ

משך הטיול: עד שעתיים

 

  • המסלול, כמו מסלולים רבים בנגב, חשוף רובו ככולו לשמש.
  • כל האזור, למן הירידה מן הכביש, הוא שמורת טבע. אי לכך יש להקפיד על כל הכללים, ובמיוחד נדגיש לא לאסוף חולות צבעוניים ולא לחרוט על אבני החול הפריכות.
  • את כל המידע הרלוונטי לטיול, וכן מידע רב נוסף ומרתק על מכתש רמון והנגב בכלל, ניתן ומומלץ להשיג במרכז המבקרים במצפה רמון.
  • בחניון בארות ישנם שירותים ציבוריים, סככות צל וכן מי שתייה. ניתן גם לישון בשקי שינה במקום (בתשלום).

 

לטיולים נוספים היכנסו לאתר מפה

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
עץ שיטה בנחל ארדון
צילום: עומר יגאל
מומלצים