שתף קטע נבחר

מי מעכב את התוכנית לשיקום ים המלח?

התוכנית הארצית לשיקום ופיתוח האזור מתמהמהת בשל לחצים גורמים שמתנגדים לה. בדיקת ynet מגלה: המתנגדים העיקריים הם מפעלי ים המלח, שחוששים מפגיעה בפעילותם הכלכלית. בינתיים ממשיך המפלס בצפון ים המלח לרדת

תוכנית ארצית לשיקום ופיתוח ים המלח, שממתינה כבר חודשים ארוכים לאישור המועצה הארצית, מתעכבת ויורדת מסדר היום שוב ושוב - בשל לחצים שונים שמופעלים על הוועדה הארצית לתכנון ובנייה. הדיון האחרון בנושא אמור היה להתקיים הבוקר (ג'), אולם ברגע האחרון הוחלט שוב להורידו מסדר היום, הפעם לבקשת משרד התיירות.

 

מדובר בתוכנית הארצית לשיקום ושימור ים המלח (תמ"א 13 - י.ד), שאמורה בין השאר לתת מענה לסוגיות אקולוגיות בוערות, בהן ירידת המפלס באגן הצפוני, היווצרות בולענים ולחצי הפיתוח שמופעלים על האזור. תוכנית זו נדונה כבר מאז 2008 במוסדות התכנון בשיתוף הרשויות אך מסתבר שלא כל הגורמים שמעורבים בתהליך, מרוצים מפרטי התוכנית המתגבשת.

 

מבדיקת ynet עולה, כי המתנגדים המרכזיים לתוכנית הם מפעלי ים המלח, שחוששים כי היא תפגע בפעילותם הכלכלית ושדורשים כי יתאפשר להם חופש פעולה רב יותר באזור ים המלח.


תוכנית השיקום מתעכבת. בולענים בים המלח (צילום: דביר אלמוג) 

 

התוכנית תפריע למפעלים לעבוד

מפרוטוקול הדיון האחרון שהתקיים במוסדות התכנון בחודש מרץ ושהגיע לידי ynet, הבהיר נציג המפעלים, טובי שור, כי התוכנית איננה מאוזנת ומטילה מגבלות קשות על המפעלים. כך למשל, האיסור לכרות באזורי הנחלים הסמוכים לים המלח והקביעה כי הכרייה תצטרך להתבצע באתרים מרוחקים יותר - תפגע לדבריו ביכולת ההתפתחות של המפעלים.

 

עוד הוא הודיע, כי המפעלים מתנגדים גם לדרישה לשקם את האזורים שנפגעו, כתנאי להמשך עבודתם בשטח. "התניית פיתוח חדש בשיקום מפגעי העבר אינה מעשית ואינה עומדת בשום מבחן", אמר בדיון.

 

אחד הסעיפים הנוספים שמטרידים את המפעלים הוא קביעה של "לב שמור" באזור ים המלח - אזור שבו כל פיתוח יותנה קודם כל בשיקולים סביבתיים. באזור זה, מדגישים המפעלים, מתוכננת פעילות תעשייתית ענפה וההגבלות ההמחמירות על כל פעילות באזור, עשויות לפגוע בהם.

 

הדחייה - נזק סביבתי לים המלח

במשרד להגנת הסביבה ובארגוני הסביבה, טוענים, שהדחיה המתמשכת נובעת מלחצים שונים שמופעלים על הוועדה ושהעיכוב בדיונים מעכב את היכולת לשקם את האזור.

 

השר להגנת הסביבה, גלעד ארדן, אף שיגר בימים האחרונים שני מכתבים בנושא - האחרון שבהם למועצה הארצית לתכנון ובנייה, בו הוא דורש להעלות את הנושא מחדש לסדר היום. "עצירת הדיונים במסמך התכנון גורמת לסחבת, עיכובים מיותרים ומונעת את פיתוח ושימור המרחב", הדגיש.

 

גם בארגוני הסביבה חוששים מפני עיכוב התוכנית והלחצים שמופעלים על הוועדה. עו"ד נעמה הלר, מנהלת המחלקה המשפטית באדם טבע ודין ציינה כי "בזמן שמשרד הפנים דוחה פעם אחר פעם דיון במסמך המדיניות,  מקודמות במקביל במוסדות התכנון תוכניות הנוגעות לפעילות התעשייתית של מפעלי ים המלח, במנותק מעקרונות תכנון חשובים אלו".

 

הלר הוסיפה כי בהתאם למסמך המדיניות, שאישורו מתעכב, המפעלים אחראים לכ-20% מירידת מפלס ים המלח ולנזקים נוספים הנלווים לחלקם בנסיגת המפלס, כמו היווצרות בולענים ופגיעה בתשתיות".

 

בחברה להגנת הטבע הבהירו, כי "מרחב ים המלח, למרות חשיבותו הגדולה והעובדה שהוא נפגע לאורך השנים מבחינה סביבתית, נמצא תחת לחצים כבדים, ואנחנו סבורים כי נכון וראוי שיתקבלו ההחלטות לגביו מתוך ראייה רחבה וארוכת טווח, ולא כתוצאה מהתערבות של גורמים אינטרסנטיים כאלה ואחרים". בחברה ביקשו להדגיש כי "ים המלח מתמודד בימים אלה על התואר של אחד משבעת פלאי עולם הטבע ודחיית התוכנית מעכבת את פיתוח האזור ושיקומו".

 

תגובות

במשרד התיירות מסבירים כי בקשתם לדחיית הדיון נובעת מהרצון למנוע כפילות בנושא ים המלח. בימים הקרובים אמור שר התיירות, סטס מיסז'ניקוב, להודיע על החלטת החברה הממשלתית שהוקמה כדי למצוא פתרון לסוגית עליית המפלס באגן הדרומי ובמשרד טוענים כי יש להמתין להחלטתו, טרם הדיון על התוכנית המקיפה יותר. 

 

"אישור מסמך המדיניות בשלב זה, טרם החליטה ממשלת ישראל באשר לפתרון לטווח ארוך לפרויקט ההגנות, עלול להצר את מרחב שיקול הדעת של הממשלה וליצור התנגשויות מיותרות בין שני המסלולים", נמסר.

 

עוד נמסר, כי "מאחר שנקבע על ידי הממשלה כי שר התיירות הוא אשר ימליץ לממשלה על החלופה המועדפת לטווח ארוך, הרי שמן ההיגיון לסיים ראשית מסלול זה, טרם אישור מסמך המדיניות של תמ"א 13".

 

ממפעלי ים המלח נמסר: "למפעלי ים המלח אין התנגדות לתמ"א 13. יחד עם זאת, מפעלי ים המלח מבקשים שמסמך המדיניות יאפשר המשך תפקוד של המפעלים תוך שמירה על מגוון האינטרסים באזור כולל אלו התעשייתיים, התיירותיים והסביבתיים".

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מפעלי ים המלח
באדיבות ידידי כדור הארץ
מומלצים