שתף קטע נבחר
 

טיבי: הערבים רוצים לעבוד - אבל מדירים אותם

שר האוצר השתתף בדיון ועדת החקירה הפרלמנטרית הבודקת שיעור קליטת העובדים הערבים בשירות הציבורי. יו"ר הוועדה טיבי: "השתתפות הערבים בכוח העבודה נמוכה בשל הדרתם". שטייניץ: אני מסכים, אך יש שיפור

שר האוצר יובל שטייניץ ישב על "הכיסא החם" של ועדת החקירה הפרלמנטרית הבודקת את שיעור קליטת עובדים ערבים בשירות הציבורי. יו"ר הוועדה ח"כ אחמד טיבי (תע"ל), אמר בפתח הדיון כי הערבים מודרים משוק התעסוקה על ידי המגזר הציבורי והפרטי כאחד. "האזרחים הערביים של מדינת ישראל זכאים לייצוג הולם בשירות המדינה", אמר טיבי. שטייניץ אמר שהוא מסכים עימו והוסיף שישנם מגזרים, כגון החרדים, ששם אי הייצוג בולט אף יותר. לדבריו, הממשלה והאוצר פועלים בנושא כיוון שזה אינטרס של המדינה - וש"יש שיפור". 

 

 


שילוב מלא בכלכלה יהיה לברכה. (צילום: גיל יוחנן)

 

טיבי ציין כי בשנת 2009 עבדו במשרד האוצר רק 21 ערבים מתוך 902 עובדים. "למשרד האוצר תפקיד מרכזי", אמר טיבי. "כישלון האוצר בנושא זה יהיה כבד משקל לא רק לציבור הערבי אלא בעיקר למשק הישראלי שניזוק גם הוא מהדרת הערבים". 

 

זו גם בעייה חרדית

שטייניץ הסכים עם דברי טיבי. "אדוני היו"ר מזמן לא הסכמתי איתך כל כך", אמר. "זאת אחת המשימות הכי חשובות להעלות את ההשתתפות של הערבים בכוח העבודה וליצור אינטגרציה אמיתית של אזרחי ישראל בכלכלת ישראל. זה טוב כמובן לצמצום פערים הקטנת העוני ואנחנו יודעים שחלק נרחב מהעוני במדינת ישראל הוא במגזר הערבי. שילוב מלא בכלכלה יהיה לברכה לערביי ישראל ולכלכלת ישראל ולמדינת ישראל לכן יש פה אינטרס כלכלי עליון.

 

"אני רואה בעיה מאוד דומה במאפייניה באוכלוסייה החרדית וגם הערבית. שתי האוכלוסיות סובלות מתת ייצוג גם במשרד האוצר. מבחינתי יש לי משימה חשובה ביותר לשלב את הערבים ואת החרדים לא רק בעבודה אלא גם בכלכלה". שר האוצר הוסיף שתת הייצוג הוא חמור יותר לגבי החרדים.

 

בהתייחס לטענות של טיבי בנוגע לשיעור העסקת ערבים נמוך במשרד האוצר עצמו, הודה שטייניץ שאין עמידה ביעדים "אבל נעשה מאמץ לעמוד בהם". לדבריו, למרות שיש רק 29 ערבים במשרד האוצר מדובר בגידול משנה שעברה, אז היו רק 21. לדברי שטייניץ, ברשות המיסים, 5% מהעובדים הם בני מיעוטים. "עדיין לא מספיק אבל זה יותר טוב מאשר היה קודם", אמר.

 

"בואו לא נדכא כל הישג"

מנהל רשות החברות הממשלתיות דורון כהן אמר בדיון כי בחברות הממשלתיות מנסים להתאים את המדיניות למדיניות האוצר, אך הבהיר שלא ניתן לכפות צעדים על חברות ממשלתיות  אלא להמליץ.

 

עם זאת, הוא ציין שקיים שיפור בתחום ונתן את חברת חשמל כדוגמה, שם גדל מספר העובדים הערביים שגוייסו בשנה האחרונה ב-20% ממה שהיה קודם. לדבריו, מספר העובדים הערביים גדל מ-234 עובדים (פחות מ-2%) ל-287 (2.2%). כהן ציין שכל העובדים החדשים הם לא קבועים כיוון שהקביעות בחברת החשמל היא אחרי 10 שנים.  

  

הח"כ הדרוזי חמד עמאר (ישראל ביתנו) תקף אף הוא את תת הייצוג של בני מיעוטים בחברות הממשלתיות, וטען שהנתונים משקפים גם עובדים בני מיעוטים קיימים, ולא רק כאלו שנקלטו בעקבות המדיניות הממשלתית. שר האוצר ביקש להסתכל על הנושא בצורה יותר מאוזנת.

 

"המצב עדיין טעון שיפור ניכר, יחד עם זאת בואו לא נדכא כל הישג", אמר שטייניץ. "אם בחברת חשמל אחרי שנים שהערבים לא נקלטו קלטו 60 ערבים אז זה שיפור ניכר וצריך לברך על ההישג הזה. כדי לקדם דברים צריך גם להסתכל גם שלילי וגם חיובי". שר האוצר הוסיף כי על אף עידוד העסקת הערבים וניסיונות איתור אקטיבי של מועמדים מתאימים, הן חרדים והן ערבים. "הם עצמם לא ניגשים למכרזים בשירות המדינה ובכך מגדילים את הקושי בשילובם", אמר שטייניץ. 

 

נותנים כסף למעסיקי ערבים וחרדים

שטייניץ פירט חלק מהצעדים שננקטו על מנת לשלב הן את החרדים והן את הערבים בשוק העבודה. "יש את התכנית הגדולה של 800 מיליון שקל לטיפול נקודתי שנועד ליצור מקומות תעסוקה ולהגביר את האטרקטיביות גם למרכזים של תיירות תעשייה ומסחר של היישובים הערבים. דבר שני אנחנו נותנים תמריצים ייעודיים עכשיו לשילוב ערבים", אמר. "הוספנו תגמול לקליטת ערבים בהיי טק מי שמעסיק ערבים בהיי טק הישראלי מקבל כסף".

 

לדבריו, בתכנית להשכלה הגבוהה האוניברסיטאות מקבלות בונוס כספי על סטודנטים ערבים וחרדים. "עם סטודנטים ערבים יש בעיה של נשירה בעיקר מחוגים קשים יוקרתיים", אמר שטייניץ. "הקמנו קרן מיוחדת שתסייע למשקיעים שיקימו חברות היי טק או סטרט אפים בתוך היישובים הערבים, לשם כך אנו מקיימים מגעים לשכנע חברות ענק. הקמנו קרן ייעודית לזה בתוספת על הקרנות הרגילות - בסכום של 200 מיליון שקל", אמר והוסיף שהוא מעוניין לבצע כאן פריצת דרך.

 

פעילות הוועדה

פעולת הוועדה החלה לפני שבועיים את הסבב השנתי השני של חקירותיה ומתמקדת במצב העסקת הערבים בסגל האוצר ובחברות הממשלתיות. שטייניץ הוא השר השני שהופיע בוועדה. קדם לו השנה שר החקלאות שלום שמחון.  

 

"משרד האוצר הוא בעל חשיבות עליונה בהתוויית מדיניות התעסוקה והגיבוי התקציבי שלה", אמר טיבי. "בנוסף לבדיקת שיעור העובדים הערביים באוצר וביחידות הסמך שלו, תעסוק החקירה גם באחריות האוצר לאי תקצוב תקנים להעדפה מתקנת בכל המשרדים".

 

בתום הדיון שיבח טיבי את שר האוצר על כך שהודיע בפעם הראשונה בוועדה שאי העסקת ערבים פוגעת באינטרס הציבורי ובמשק. הוא סייג עם זאת, ואמר שהעלאת שיעור המועסקים הערבים מ-2% לכ-3% רחוקה מלהשביע רצון, אך הודה שיש חסמים אובייקטיבים המקשים על המלאכה - זאת בנוסף להדרה מצד המעסיקים. "למרות המכשולים צריך להתקדם לכיוון היעד של 10% עד 2012", אמר טיבי.

 

רחוקים מ-10% ערבים מועסקים

נציין, שהתמונה החוזרת בחקירות הוועדה היא שכל המשרדים והיחידות הממשלתיות שנבדקו עד כה, רחוקים מלמלא את מכסת המינימום שקבעה הממשלה להעסקת עובדים ערביים בשיעור 10% לפחות מהסגל של כל משרד  - עד 2012; תירוצים לא חסרים.

 

בישיבת השתתפו בין היתר גם נציגי משרד המשפטים, הרשות לפיתוח כלכלי של המגזר הערבי, נציבות שוויון ההזדמנויות בעבודה, ועד ראשי הרשויות הערביות, לשכת עורכי הדין והמרכז הערבי-יהודי לפיתוח כלכלי.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
שר האוצר יובל שטייניץ
צילום: נועם מושקוביץ'
חכ אחמד טיבי
צילום: גיל יוחנן
מומלצים