חשש במקורות: משק המים ייפול לידי הטייקונים
במקורות חוששים שהקמת מתקן ההתפלה באשדוד תצא למכרז פרטי, לאחר הממשלה שוב דחתה את ההכרעה בנושא. יו"ר החברה מסר ל-ynet שהמשמעות תהיה הפרטת משק המים העתידי של ישראל. בין הגורמים המתעניינים: האחים עופר ויצחק תשובה, שכבר שולטים על חלק גדול ממפעל ההתפלה בארץ
מתקן ההתפלה הגדול שאמור להבנות באשדוד ולספק חלק ניכר ממשק המים העתידי של ישראל - תקוע כבר שנים. כעת חוששים במקורות כי הפרויקט עומד להישמט מידיהם ומי שעשוי בסופו של דבר לזכות בו - הם בעלי ההון הפרטיים.
מקורות קיבלה לאחריותה את הקמת את המתקן כבר לפני כ-10 שנים, במטרה לאפשר למדינה דריסת רגל במשק ההתפלה בישראל. פרויקט זה נחשב משמעותי מאוד מבחינת משק המים בישראל, אך יציאתו לדרך מתעכבת כבר זמן ארוך בעיקר בשל ויכוחים בין מקורות למשרדי הממשלה על תשלומים וזמני הקמה.
השבוע החליטה הממשלה לדחות את ההכרעה על גורל המתקן בחודש נוסף, בשל ויכוח בין מקורות למשרד האוצר על תעריפי המים שייקבעו בו - ויכוח שמסתכם בפער של 4 אגורות בלבד למ"ק מים.
בעוד הצדדים ממשיכים להתווכח, במקורות חוששים כי הפרויקט יילקח מהם וייצא למכרז פרטי. אחת האפשרויות היא האחים עופר ויצחק תשובה, שכבר כיום שולטים על חלקים נכבדים ממשק המים המותפלים ונהנים מיתרון כשחקן משמעותי בו.
חברת הנדסת התפלה (IDE) שבשליטת יצחק תשובה (דלק) והאחים עופר (כי"ל) מחזיקה כיום בשותפות בשלושה מתוך ארבעת מתקני התפלה הקיימים והמתוכננים לקום – באשקלון (שותפות עם חברת ואוליה), בחדרה (שותפות עם חברת הבת של שיכון ובינוי שבבעלות שרי אריסון) ובשורק (מתקן שטרם הוקם, שם שותפה IDE עם חברת האצ'יסון).
הגדול מסוגו בעולם. המתקן בחדרה (נמרוד גליקמן)
בכל הנוגע לאשדוד - ב-IDE לא מסתירים את רצונם לקחת חלק בהקמת המתקן, תוך הבטחות כי זמן ההקמה שלהם יהיה קצר וכי יותר יוכלו לספק מחיר נמוך יותר מזה שמציעה מקורות - כפי שאכן עשו במתקן בשורק. גורמים המעורבים בנושא מזכירים כי בשלב זה מדובר בעיקר בספקולציות, כי איש אינו יודע מה יעלה בגורל המתקן באשדוד וגם אם יוחלט להפקיעו מידי מקורות - הרי שזהות הזוכה במכרז הינה בגדר ניחוש.
מים למיליון תושבים בשנה
מקורות קיבלה לאחריותה את הקמת את המתקן כבר לפני כ-10 שנים, במטרה לאפשר למדינה דריסת רגל במשק ההתפלה בישראל.
הביקורת על התנהלות הפרויקט באשדוד והרצון לקחת בו חלק אינו נחלתה הבלעדית של IDE. בעבר הוגשו נגד מכרז ההקמה עתירות לבית המשפט גם על ידי חברת GES (מקבוצת גרניט הכרמל), שיכון ובינוי, שפיר וברן.
כך או כך, החשש של מקורות נותר בעינו: מתקן ההתפלה המיוחל באשדוד עשוי לחמוק מידיה של חברת המים הלאומית - ולהגיע לשוק הפרטי. בכך יופרט לטענתם כל משק המים המותפלים והמדינה תאבד את אחיזתה במוצר בסיסי ואסטרטגי - מים.
נסיונות ההקמה של המתקן נפרשו עד כה בעיקר במדורי הכלכלה, והציבור הרחב נותר מחוץ לתמונה. עם זאת, הוא נחשב לנתח מאוד חשוב ממשק המים העתידי של ישראל, שיבוסס ברובו על התפלה. על פי התכנון, המתקן צפוי לספק למשק המים כ-100 מלמ"ק מים בשנה. לשם השוואה, המתקן הקיים בחדרה, שהוא הגדול ביותר מסוגו בעולם כיום, מספק 127 מלמ"ק בשנה.
ברשות המים מבהירים, שהמתקן נחוץ מאוד למשק המים ושעד שבנייתו לא תושלם, הם לא יוכלו להכריז כי "יצאנו מהמשבר". אברהם טנא, מנהל תחום התפלה ברשות המחיש בעבר את משמעותו ואמר כי: "100 מיליון קוב מים בשנה, זה מים ליותר ממיליון תושבים בשנה. מדינת ישראל חייבת את המתקן הזה".
המים של בעלי ההון יקרים יותר
אז משק המים במדינת ישראל חייב את המתקן באשדוד ועל פי ההצהרות לפחות, איש אינו רוצה שיווצר מונופול בתחום המים המותפלים, אך דיבורים לחוד ומעשים לחוד. בינתיים לא מסתמנת הסכמה בין נציגי האוצר לנציגי חברת מקורות.
המחיר המקורי שעליו התבססה מקורות עמד על 2.86 שקלים למ"ק מים, אך כעת, בעיקר בשל המחירים הנמוכים שנקבעו למתקן ההתפלה בשורק (2 שקלים בלבד), דורשת ועדת המכרזים שתעריף המים באשדוד יירד ויעמוד על 2.36 שקלים למ"ק.
במקורות הסכימו כבר לתעריף של 2.4 שקלים - כלומר פער של 4 אגורות למ"ק מים. אך הפער שנותר מונע כעת את התקדמות המכרז. במקורות מבהירים, כי במונחים ארוכי טווח מדובר בפער שמשמעותו פחות מ-150 מיליון שקל. "הפער הוא זניח יחסית, אך אם נרד למחיר שדורשת ועדת המכרזים - הפרויקט כבר לא יהיה רווחי".
במקביל, טוענים במקורות, מאפשרת המדינה לבעלי ההון להרחיב את מתקני ההתפלה הקיימים ולמכור למדינה מים במחיר יקר בהרבה אותו מציעה מקורות. לשם השוואה, מחיר המים במתקן באשקלון כיום עומד על 2.9 שקלים, בפלמחים 3.2 שקלים ובחדרה 2.6 שקלים למ"ק. רק בשורק המחיר נמוך יותר ועומד כאמור על 2 שקלים בלבד.
איך מסבירים את המחירים השונים במשרד האוצר? בדיון שהתקיים בנושא לפני מספר שבועות בכנסת הבהיר סגן החשב הכללי, גיל שבתאי, כי "כל מכרז היה בתקופה שונה. המכרז האחרון בשורק הוא המכרז שהסתיים לפני שלושה שבועות והמחיר בו הוא 2 שקלים לקוב מים".
המים בדרך למונופול?
לתוך הדיון, נכנסת גם עמדתה של IDE, שאינה מסתירה את הביקורת שלה על חברת המים הלאומית ועל המחירים שנקבעו, וגם מטילה ספק ביכולות ההקמה שלה. בהזדמנויות רבות טענה החברה כי המחיר שמוצע באשדוד גבוה מדי וכי הצרכנים יהיו אלה שישלמו אותו באופן לא מוצדק.
בדיון שהתקיים לאחרונה בכנסת בנושא ההתפלה באשדוד, דחה תדהר גולן, סמנכ"ל הון ורכישות מחברת IDE, את הטענות בדבר ריכוזיות משק המים המותפלים בידיהם. "התחרינו בכל הפרויקטים בארץ בהצלחה. סיפקנו מים למדינה פעם אחר פעם במחירים הנמוכים ביותר בעולם. יש הרבה טענות על מונופול, אבל יש כאן תחרות בסדרה של מכרזים", אמר.
בהמשך תקף גולן את מקורות ואמר, כי "מקורות, שהיא מונופול טבעי בתחום ההולכה שאף אחד לא חולק על זה ולא מעלה על זה טענות, מבצעת באמצעות חברה בת שלה שעומדת להפרטה פרויקט ללא מכרז. לדעתנו התוצאה הסופית היא שיש כאן אפליה לטובת חברה ממשלתית. זה מתבטא במחיר מים גבוה לצרכן".
יו"ר מקורות, אלכס ויז'ניצר, מתעקש כי משמעות התהליך הנוכחי תהיה לבסוף מונופול. "על ראש הממשלה לקבל החלטה מיידית ולהקים את ועדת ששינסקי 2 לבדיקת הריכוזיות במשק התפלת המים, הנשלט בעיקרו על ידי שתי משפחות כתוצאה מהתנהלות האוצר". לדבריו, "אי הקמת מתקן ההתפלה באשדוד על ידי מקורות משמעותו, שהמדינה מכרה לטייקונים לא רק את ים המלח - כי אם גם את הים התיכון".
האוצר: מקורות נכשלה
ממשרד האוצר נמסר כי: "ניתן למקורות פיתוח וייזום פטור מחובת מכרז, על בסיס התחייבותם להקים את מתקן ההתפלה באשדוד בלוחות זמנים מהירים ולא יאוחר מדצמבר 2011 - וכן תוך התחייבותם לעמוד במחירי השוק.
"עד כה, מקורות איננה עומדת בלוחות הזמנים שנקבעו וכן אינה עומדת במחיר שקבעה ועדת המכרזים. הפער כיום בין העמדה האחרונה הידועה של מקורות לבין המחיר שקבעה ועדת המכרזים מגיע לכדי כרבע מיליארד שקל בערכים מהוונים. מיותר לציין כי כל העלות העודפת שדורשת מקורות תוטל על צרכן המים. מקורות נכשלת כבר למעלה מעשור בהקמת מתקן התפלה אחד באשדוד".
מחברת IDE לא נמסרה תגובה