הופכים את סבתא לבייביסיטר: עוברים ליד ההורים
בשנים האחרונות יותר ויותר זוגות צעירים עוברים להתגורר ליד ההורים לאחר הבאת הילד הראשון לעולם. חסכון של עשרות אלפי שקלים ושירותי שמרטפות מסביב לשעון הן רק חלק מהסיבות שהם מציינים. האם כל הצדדים יוצאים נשכרים?
רכישת דירה היא אחת מהעסקאות המשמעותיות ביותר שמשפחות צעירות עושות במהלך חייהן. אין ספק שההחלטה היכן לגור אינה פשוטה ומורכבת ממספר גורמים שנלקחים בחשבון, אך בשנים האחרונות מסתמנת מגמה חדשה: זוגות צעירים שבוחרים לרכוש דירה לפי מידת קרבתה להורים - שלו או שלה. הסיבה המרכזית לכך היא כמובן העזרה הפיזית של ההורים בגידול הנכדים, והחסכון הכספי המשמעותי הנלווה.
חיים קקון, מנהל השיווק של חברת בוני התיכון אומר כי מדובר בתופעה רחבה מאוד: "מרבית הזוגות שמגיעים אלינו על מנת לרכוש או להתעניין בדירה באחד הפרויקטים שלנו, מגיעים בידיעה שההורים של אחד מבני הזוג גרים בקרבת מקום", הוא מציין.
לדבריו, "הבדיקה הראשונה שזוג עושה בעת חיפוש דירה נעשית לפי מקום מגורי ההורים. לאחר מכן, מחושב הפרמטר של האפשרויות הכלכליות. פעמים רבות בהן ההורים עוזרים למשפחות הצעירות לרכוש דירה מבחינה כלכלית, הם גם משפיעים עליהם מבחינת מיקום ומקרבים אותם אליהם ככל הניתן".
ההורים באים בעקבות הילדים
זוגות צעירים והורים לתינוקות וילדים קטנים, נעזרים בהוריהם לצרכי שמרטפות, איסוף הילדים מהגנים ומבתי הספר, עזרה בבישול ארוחות חמות ועוד. קקון מספר כי בפרויקט של החברה במודיעין "TOP VIEW", קרה דווקא הדבר ההפוך.
בני ברוכין, בן 37, נשוי ואב לשני ילדים ובמקור תושב תל אביב, רכש לאחרונה דירה בפרויקט "מנרב בפרדס" בכפר סבא. "אשתי ילידת כפר סבא וכל משפחתה מתגוררת בעיר", הוא מספר.
"בתחילת הקשר שלנו תמיד היו ויכוחים היפותטיים בנושא 'היכן נגור כשנתחתן'. אשתי תמיד רצתה לגור בכפר סבא, ואני, תל אביבי בנשמה, תמיד חשבתי שכפר סבא משעממת. לא האמנתי שאעזוב את תל אביב".
"חסכנו עשרות אלפי שקלים"
לדבריו, "כאשר התחתנו ונולד לנו הילד הראשון, עברנו להתגורר בכפר סבא ליד חמותי. פתאום הבנתי כי העזרה גדולה וחיונית. הבן הבכור שלנו היום בן שנתיים וחצי והקטן בן חודשיים, ומעולם לא שילמנו לבייביסיטר- חיסכון כספי גדול בהחלט, אני מעריך של עשרות אלפי שקלים בשנה, בייחוד כי בשל עיסוקי אני נמצא שעות ארוכות מחוץ לבית".
בני מוסיף: "אנחנו מקבלים עזרה גם מחמותי שגרה במרחק שלוש דקות נסיעה ברכב, וגם מגיסותיי".
כשנשאל אם היה מחליף את הבית בוילה גדולה הממוקמת רחוק מעזרת המשפחה המורחבת, ענה בשלילה. "הייתה לנו מחשבה לעבור לבית פרטי המרוחק מהמרכז, בסכום שיכלנו להרשות לעצמנו, אולם מרחק זה היה מאלץ אותנו להתרחק גם מהעזרה האהובה עלינו, לכן ויתרנו על כך. הקרבה לגיסתי ללא ספק חיזקה את היחסים בנינו, מאחר ואני מתראה איתה על בסיס כמעט יומי".
אבי ביתן, מנהל השיווק של חברת מנרב, מספר כי בכל פרויקט חדש שהחברה מוציאה לשיווק, בין 5%-7% מהרוכשים, מגיעים משום שההורים של אחד מבני הזוג גרים בסביבה. "לעיתים קרובות מגיע רוכש שעד עתה התגורר בעיר רחוקה, ומבקש לרכוש דירה דווקא בפרויקט הנוכחי, וכשאנשיי השיווק שלנו שואלים אותו: 'מדוע אתה מעוניין לרכוש דווקא בעיר זו?', הוא משיב שחמיו גרים בעיר זו".
כשהילד חולה וההורים בעבודה
נורית שרון, מנהלת מכירות בפרויקט רחובות ההולנדית של חברת אשדר, מכירה גם היא את המגמה: "אצלנו בפרויקט מתרחשת דווקא התופעה ההפוכה. בגלל שהשכונה התפתחה וכעת יש בה כבר את התשתיות המתאימות, היא מושכת הורים מבוגרים שמעתיקים את מקום המגורים שלהם על מנת לגור בקרבת הילדים והנכדים".שרון מספרת כי לפני כעשור רכשה בפרויקט משפחה צעירה ללא ילדים קוטג' בן 5 חדרים. בעקבות התרחבות המשפחה ובעקבות התפתחות השכונה ושירותים קהילתיים לאוכלוסיה מבוגרת יותר, הגיעו לאחרונה ההורים בעקבות הילדים, ורכשו דירת 3 חדרים מרווחת באיזור. "הסבים מאוד מעורבים בנושא של גידול הילדים, ונותנים מענה כשהילדים חולים למשל, וההורים בעבודה", היא אומרת.
אבי רוזן, מנהל השיווק של חברת קרדן נדל"ן מציין: "בשנים האחרונות אנו עדים לתופעה בה אחד השיקולים המרכזיים אצל זוגות צעירים (עד גיל 40) ברכישת דירה הוא הקרבה להורים של אחד הצדדים, כאשר במרבית המקרים אלו הורי האישה".
הוא מדגיש כי "ההורים עצמם מאוד מעוניינים שהילדים והנכדים יגורו בקרבתם, ולכן לוחצים עליהם לבחור מקום מגורים הקרוב לביתם וזאת על מנת למנוע בעתיד את טרחת הנסיעות לערים מרוחקות. נוצר מצב של WINWIN לשני הצדדים, מצד אחד עזרה גדולה לזוג הצעיר, מצד שני קרבת הנכדים חשובה מאוד לסבים ולסבתות שמרוויחים נגישות קלה אליהם".
האב עבר - והילדים באו בעקבותיו
ולפעמים, המגמה דווקא הפוכה וההורים שמחליטים לעבור דירה סוחפים איתם את הדור הצעיר: יוסי ירמנובסקי, יליד 1941, רכש לאחרונה דירת מיני פנטהאוז בפרויקט high הגנים התלויים של חברת אאורה ישראל ביהוד.
הילדים בדרך. יוסי ירמנובסקי (צילום: עופר עמרם)
ירמנוסבקי, במקור תושב תל אביב, נכנס לגור בדירה בסוף מרץ בשנה שעברה. "חיפשתי מקום שקט ונעים לגור בו, ובהחלט יהוד ענתה על כל הצרכים", הוא מספר.
"אין לי כביש העובר ליד הבית, כך שאני מאוד מרוצה מהבחירה שלי. ליאורה בתי, שנולדה וגדלה בתל אביב, החליטה לעבור בעקבותיי ולהצטרף עם בעלה ושני ילדיהם לפרויקט. הם צפויים להיכנס לדירתם החדשה תוך כ-3 חודשים, ובעצם יגורו בבניין לידי, חלון אל מול חלון".
ירמנובסקי מספר כי נכדיו בני 13 ו- 15, תלמידי חטיבת ביניים, צפויים להגיע אליו לדירתו בכל יום עם סיום הלימודים, ולהצטרף אליו לארוחת הצהריים, ובעצם לשהות בדירתו בשעות הצהריים. "זהו פיתרון מצוין, לילדים, ולי, לבלות יחד את שעות הצהריים עת שההורים בעבודה". בקרוב צפוי גם הבן השני של יוסי לעבור לדירה סמוכה בפרויקט.
לסרס את האגו
נטע עמור, 34, ובעלה ערן 38, הורים לשלוש בנות בגילאים 9 חודשים עד ארבע, עברו להתגורר בטבעון לפני למעלה מ-4 שנים. "הרעיון לעבור היה שלנו בלבד. הסיבה למעבר היתה לקבל תמיכה וסיוע בגידול הילדים. דבר נוסף שעמד לנגד עיינינו היה הרצון לעזוב את תל אביב הסואנת ולהתגורר בישוב פחות דחוס וצפוף, המאפשר סביבת מגורים ירוקה ורגועה", היא מספרת.
"המניע הכלכלי לא שיחק תפקיד, מה גם שלא באמת ידענו או חשבנו את העלויות הכרוכות בהחזקת בייביסיטר צמודה. התלבטנו תקופה היכן להתמקם, האם בקרבת המשפחה שלי או בקרבה להורים של בעלי. כל השיקולים נטו והובילו בסופו של דבר להחלטה הסופית להתגורר בקרית טבעון משם ערן מגיע. מיותר לציין, שהמשפחה, החל מהרגע שנפלה ההכרעה, קיבלה אותנו בזרועות פתוחות ועם המון אהבה והתרגשות".
בתשובה לשאלה האם לא נפגעה תחושת הפרטיות במעבר, משיבה נטע: "כן. היתה תחושה של איבוד פרטיות. לקח לנו מספר שבועות לעבד את התהליך שעברנו ולהבין מי נגד מי. הכל היה חדש: ישוב חדש, בית חדש, תינוקת חדשה. היה צורך למצוא איזון בין כל הגורמים ולהוריד את מפלס "הבהלה" מהשינויים ועם הזמן המצב הלך והשתפר ולמזלנו לא נתקלנו במהמורות רבות בדרך".
לדבריה, "למדנו, אני חושבת, כל אחד בדרכו, לסרס קצת את האגו, וכן לתת מקום של כבוד לאחר ולאני מאמין שלו. כל אחד ידע את מקומו ודאג, עם במודע ואם לא, לספק מרחב מחייה ותנאים נוחים לחופש פעולה ופרטיות: פחות להתערב, פחות לתת ביקורת, יותר להכיל ולקבל. זה נשמע כמו יחסי זוגיות בין גבר לאישה..זה לא רחוק מזה".
נטע עמור וילדיה (צילום: נטע וערן עמור)