שתף קטע נבחר

זִרְמו איתנו: אל נחלי הדרום בעקבות השטפונות

הגשם שירד השבוע גרם ליאיר זיידנר להדרים ולחזות בשטפונות שבנחלים. הנה כמה מקומות שבהם תוכלו לצפות במחזה המרהיב בסופ"ש, שאמור אף הוא להיות סוער. סעו בזהירות!

החורף הזה מתנהג קצת כמו שיטפון, מגיע לפרקי זמן קצרים וגשומים ונעלם. השיטפונות בנחלי הדרום, ממש כמו החורף הזה, חמקמקים ולא תמיד ניתנים לחיזוי. בכל זאת, לכמה מקומות בדרום הארץ כבר יצא שם של נקודות תצפית מצוינות לצפות מהן על שיטפון ולהישאר יבשים.

 

התצפיות מספיק מרגשות גם כשאין זרימה בנחלים וטובות למי שרוצה להכיר נקודות מפתח לראות נוף יפה, אך כמובן למים יש את העוצמה שלהן. לפני שיוצאים לדרך כדאי להתעדכן בתחזית מזג האוויר ובמידע בזמן אמת מול בתי ספר שדה ושמורות הטבע הרלוונטיים. הטבע מפתיע בעוצמתו ואנו ממליצים לשמור על מרחק ראוי ועל זהירות, לא לרדת אל הנחלים ולא לנסות לחצות כביש שהוצף.

 

 

תצפית שיטפון בנחל אוג

נחל אוג, העושה את דרכו ממורדות הר הצופים לצפון ים המלח, אוסף במהלך 30 הקילומטרים שלו מים שניגרים מגבעות צפון מדבר יהודה. עוד לפני חלקו הקניוני ומפליו, שהפכו לטיול מדברי מוכר, הוא מתפתל בערוץ רחב ומרשים, שבזמן גשמים בצפון ירושלים ובאיזור הופך לנתיב המילוט המרכזי של המים, מזרחה, לים המלח. כביש בקעת הורקניה, שלושה קילומטרים אחרי הפנייה למסגד נבי מוסא, עובר מעל נחל אוג בגשר שמאפשר תצפית מצוינת אל הערוץ. בזמן שיטפון הופך הגשר להיות נקודה אסטרטגית בה מתקבצים ציידי השיטפונות.


כביש בקעת הורקניה המוביל לתצפית נחל אוג (צילומים: יאיר זיידנר)

 

תצפית שיטפון בנחל דרגה

מהכביש המוביל למצוקי דרגות נשקפות תצפיות מרהיבות לעבר ים המלח וערוץ נחל דרגה, המחזיק בתואר הנחל הקניוני הארוך בארץ. הקניון המפורסם שלו נוצר ממי השיטפונות הגועשים מדי חורף בערוץ הנחל ומשאירים תמיד מזכרת בתוך הגבים. אם תצליחו להשקיף על הנחל בזמן שיטפון כזה תרוויחו חוויית טבע פראית ומרגשת.

 

איך מגיעים: מכביש ים המלח, כביש 90, פונים מערבה במעלה כביש הגישה למצוקי דרגות. אחרי 4.5 ק"מ, בעיקול החד ימינה פונים שמאלה לדרך עפר לפי שילוט למצפה האפס. חונים ברחבת עפר שבקצה הצפוני שלה נגלה הערוץ היפהפה של נחל דרגה. רחבה זו, בראש הגבעה, היא גם מקום טוב להתבונן מזרחה לים המלח שנראה מכאן אינסופי.


תצפית האפס לעבר ים המלח. נחל דרגה

 

תצפית שיטפון בנחל ערוגות-פינת תומר

חברי קיבוץ עין גדי בחרו להנציח שניים מחבריהם בנקודת התצפית היפה ביותר באזור בסמוך לאמפי ערוגות שבין שבילי הקיבוץ. למורדותיה של נקודת התצפית נפרש נחל ערוגות, מנגד ניצבים הר צרויה והר ישי, וממזרח מציץ ים המלח. יעלים נראות ונשמעות מכל עבר. כשיש שיטפון בנחל ערוגות פינת ההנצחה היא המקום המתאים ביותר לצפות בבטחה במחזה המרהיב. בימים אחרים פשוט יפה כאן. חברי הקיבוץ בנו קסילופון רוח ענקי וקיבעו אותו במקום. תהודת הצלילים ביחד עם השקט, הנוף, היעלים והמרחבים הופכים את המקום ליוצא דופן בקסמו.

 

תצפיות לאורך נחל צאלים

אחד מכבישי הנוף היפים בארץ, היורד מערד מזרחה, הוא רק תחילתו של טיול רכב לנקודות תצפית משגעות על ערוצו העצום של נחל צאלים. בחורף, אחרי גשמים, אם מזלכם יאיר לכם פנים, תוכלו לראות את הנחל שוטף, וטוב תעשו אם תצטיידו בתרמוס ונשנושים כדי לשדרג את הצפייה מהיציע, ואל תשכחו גם ביגוד חם, ואטים לרוחות המשתוללות בנקודות התצפית. אם לא תתפסו את השיטפון, לכו על האפשרות הלא פחות טובה של שקיעה מדברית מהממת.


תצפית ע"ש איתמר איליה לעבר נחל צאלים לקראת חשיכה

 

תצפית שיטפון בנחל צין-עין מעריף

נקודה מפורסמת לראות ממנה את נחל צין יורד במפל גדול בדרכו לקניון עין מעריף, היא החניון העליון של שמורת עין עבדת. מהחנייה פוסעים כמה צעדים לכיוון המעקה ומשטח הסלע הצופה אל המפל. רק בזהירות, לא להתקרב לקצה ולשמור על הילדים. התצפית על המפל והקניון עוצרת נשימה גם במראה היבש, אך אם תזכו לראות את נחל צין זורם אז הרווחתם מראה שלא תשכחו. בכל מקרה, יבדרו אותכם יוני הסלע המקננות במצוק ועושות מפגנים אוויריים תכופים.

כשיש צפי לשיטפון והשמורה נסגרת מאפשרת רשות הטבע והגנים לציידי השיטפונות גישה לתצפית מהחניון העליון ללא תשלום. על מנת לוודא שהחניון פתוח כדאי להרים טלפון לשמורה.

 

תצפית שיטפון בנחל סלוודורה

בתצפית הזו משולי כביש 90 רואים את המהלך היפה שעושה נחל סלוודורה מראש מצוק ההעתקים לעבר ים המלח, ראשית בסדרת מפלים ובהמשך בקניון צר, המגיח בהפתעה ועובר במעביר מים מתחת לכביש. כשהנחל שוטף זו נקודה מצויינת לראות את השיטפון.

 

מצד אחד של הכביש זורמים המים במרץ ויחד עם הנקיק מזכירים מגלשת מים, ומצדו השני עושה הנחל את המטרים האחרונים לפני הישפכו לים המלח במפגן בצורת כתם חום ובוצי שגדל כל הזמן. מבט למעלה מעל האפיק, לכיוון מערב, מגלה את המפלים השוצפים מראש המצוק למרגלותיו. מי שרוצה לראות מקרוב יותר יעלה ברגל עם שביל מסומן בכחול העולה מחניית העפר, לאורך הגדה הדרומית של הנחל, עד שמגיע לצומת שבילים ממש בערוץ הנחל. בזמן ההליכה כדאי להתקרב מדי פעם, בזהירות רבה, אל הקצה לזוויות תצפית מרגשות על הערוץ.

 

איך מגיעים: נוסעים על כביש 90 לאורך ים המלח, בין עין גדי למצפה שלם. בין סימני הק"מ ה-250 וה-251 פונים מערבה, לרחבת חנייה קטנה. תוכלו לזהות את השלט המפנה למסלול נחל סלוודורה. מהחנייה לכו בזהירות רבה בשולי הכביש כמה מטרים צפונה למקום בו הנחל עובר מתחת לכביש.


ים המלח כפי שנראה במעלה השביל במסלול נחל סלוודורה, הכתם החום הוא שפך נחל קדם הסמוך, הנכנס בשיטפון לים המלח


השיטפון במשטח הסלע במעלה נחל סלוודורה

 

תצפית שיטפון בנחל פארן

3.5 ק"מ צפונית לישוב פארן בערבה, עובר כביש 90 מעל נחל פארן, גדול הנחלים בנגב. אחרי הגשמים, עם הצטברות המים המגיעים מחצי האי סיני וחוצים את הנגב בדרכם לערבה, הופך הנחל, היבש ברוב ימות השנה, לנחל הגדול ביותר בישראל. את עוצמת המים הזורמים אפשר לראות בביטחה מצידי הכביש, על הגשר העובר מעל הנחל. על מנת להגיע ביום מתאים צריך לעקוב אחר תחזית מזג האוויר והודעות על שטפונות בנגב. כדאי לשים לב לעוצמת השטפונות כדי לא להתקע בכביש ים המלח בין נחלים זורמים.

 

תצפית שיטפון בנחל הבשור

נקודה יפה לראות את חלקו האכזב של נחל הבשור כשהוא רטוב נמצאת במקום בו עובר הנחל מתחת לכביש 232 דרומית לשמורת בארי. נקודת התצפית קרובה לצומת רעים ונמצאת כ-200 מטרים בהמשך הכביש לכיוון דרום מערב. קרוב מאוד לנקודה יוצא כביש גישה לתל גמה, מקום בו היתה התיישבות החל מהאלף הרביעית לפנה"ס ועד התקופה ההלניסטית. אפשר גם לעלות לתל ומשם לצפות על הנחל.

 

בשונה משמורת נחל הבשור, שם מעיינות שנובעים כל ימות השנה יוצרים נוף של בריכות מים וצמחיית נחלים, מקבל החלק המערבי של הנחל מים רק בעונת הגשמים בזמן שיטפון. בנקודה בה צופים על הנחל הוא חוצה את השטחים החקלאיים של קיבוץ רעים והמים המגיעים עם השיטפון מחיים את האזור ויוצרים מחזה מרהיב. על מנת להגיע ביום מתאים צריך לעקוב אחר הודעות על שטפונות בדרום ולשים לב לדיווחים על כבישים חסומים באזור חבל הבשור.

 

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
קניון נחל סלוודורה בשיטפון, מראה שמתקבל מכביש 90
צילום: יאיר זיידנר
ערוץ נחל אוג בתצפית מהגשר
צילום: יאיר זיידנר
קירות נחל דרגה
צילום: יאיר זיידנר
מומלצים