שתף קטע נבחר
 

בתוך שנתיים זינקו מחירי הדירות ב-30%

השמאי הממשלתי: ברבעון הרביעי של 2010 עלו מחירי הדירות ב-16 ערים נבחרות בשיעור של כ-3.8% בהשוואה לרבעון שלפניו - ובשיעור של 29.4% בהשוואה לרבעון הרביעי ב-2008 - שיאו של משבר הסאב פריים. הפערים הגדולים ביותר במחירי דירות באותו יישוב נמצאו בירושלים תל אביב וחיפה

מחירי הדירות בישראל עלו בשנתיים האחרונות, מאז פרוץ משבר הסאב פריים, בכמעט 30%. כך עולה מסקירה שפרסם היום (ב') השמאי הממשלתי.

 

 

תוצאות הסקירה לרבעון הרביעי של שנת 2010, מצביעות על עליית מחירים שקלית של הדירות (נומינלית, ללא שיקלול האינפלציה) ב-16 ערים נבחרות, בשיעור של כ-3.8% בהשוואה לרבעון השלישי ב-2010. בתקופה זו עלה מדד המחירים הכללי ללא דיור בשיעור של כ-1%.

 

עוד עולה מהסקירה, כי בהשוואה לרבעון הרביעי ב-2009 נרשמה במחירי הדירות עלייה של 13.7%. בתקופה זו עלה מדד המחירים לצרכן ללא דיור בשיעור של 1.9%. בסך הכל בתוך שנתיים נרשמה עליית מחירים של 29.4% בהשוואה לרבעון הרביעי של 2008.


סקירת מחירי הדירות. לצפייה בגודל מלא  (מקור: משרד המשפטים)

 

מהסקירה עולה כי מלאי הדירות הנמוך הוא הסיבה העיקרית לעליית מחירי הדירות. מצד הביקוש, לעומת זאת, קיימים משתנים רבים בעלי השפעות מנוגדות: ציפיות להמשך הצמיחה, ציפיות להמשך העליה בשער הריבית הריאלי וציפיות לנקיטת צעדים ממשלתיים להורדת מחירי הדירות. עם זאת, נטען בסקירה, נראה כי השפעתם של גורמים אלה יחד חלשה ביחס להשפעת נתון ההיצע.

 

בסקירה מצוינים כמה מהלכים מרכזיים שאירעו ברבעון הרביעי והשפיעו על מחירי הדירות: החלטת בנק ישראל להעלות את שיעור הריבית וכן הטלת מגבלות על נטילת משכנתא. מטרתם של מהלכים אלה היתה להקטין את הביקוש לדירות ולבלום את עליות המחירים בענף. מנגד, נמשך השיפור במדדים הכלכליים שהביאו לעלייה בביקוש לדירות.

 

בניסיון לבודד את שיעורי ההשתנות במחירים בתקופת הסקירה ביחס לרבעון הקודם, נבחרו מתוך כלל העסקאות ברבעונים הרלוונטים דירות בעלות מאפיינים הומוגניים ככל הניתן, שכמות העסקאות בהן גבוהה יחסית: דירות בנות ארבעה חדרים בבנייה רוויה.

 

עורכי הסקר מציינים כי מאחר שדירות אלה הן המוצר השכיח ביותר בשוק הדירות העירוני הכללי, שלגביו קיימת שונות נמוכה יחסית, סקירה של מאות עסקאות בכל עיר מאפשרת זיהוי מספק של ההשתנות במחיר, והן אלה שנבחרו לשמש כאינדיקטור לרמת ההשתנות הכללית בשוק הדירות.

 

בסך הכל נותרו במדגם לרבעון השלישי והרביעי של 2010 כ-5,500 עסקאות לניתוח ב-16 ערים גדולות, אף שעורכי הסקר מציינים כי לא בהכרח עסקות אלה מייצגות את כלל היישובים במדינה.

 

ניתוח נתוני העסקאות כלל, בין היתר, בדיקה של המחיר הממוצע ביישובים הנבחרים וההשתנות שנרשמה ברבעון הרביעי של שנת 2010 ביחס לרבעון הקודם.

 

עוד נבדק שיעור סטיית התקן ביחס לשווי הממוצע של הדירה בכל יישוב, נתון המבטא את ההבדלים הקיימים ברמות הביקוש באזורים השונים בעיר ואת רמת ההבדלים במאפיינים הסוציואקונומיים והפיזיים בין הדירות בעיר.

 

לעניין זה בולט במיוחד נתון השונות של מחירי הדירות בתל אביב, ירושלים וחיפה, שבהן רמת שונות גבוהה, אשר מצביעה על הפער, שבין אזורי יוקרה לבין אזורים נחותים באותה העיר. שונות נמוכה יחסית נצפתה בעיר מודיעין, שנובעת ככל הנראה ממאפיינים הומוגניים יחסית של האוכלוסיה בעיר ומהטרוגניות מועטה יחסית של איכות הבניה.

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
(ארכיון)
צילום: מאיה קופרמן
מומלצים