שתף קטע נבחר

 

היחצנית של החרדים

ליעל נבון, חרדית למהדרין, נמאס מהשנאה נגד החרדים, אז היא החליטה להילחם בנשק החילוני ביותר - הפייסבוק. תוך כמה ימים הצטרפו מאות חברים לדף שפתחה: "האינטרנט הוא בסך הכל סכין חד שצריך לדעת איך להשתמש בו"

לא קלה דרכו הציבורית של המגזר החרדי, והשנה האחרונה הייתה קשה במיוחד. פעם אחר פעם עלו החרדים על המוקד - בפרשת עמנואל, בסוגיית חוק האברכים, בשערוריית האם המעריבה, בוויכוח על חילול הקברים באשקלון ועוד. כל אלו יצרו נחשול של שנאה שעודו מתעצם.

 

 

יעל נבון, חרדית בת 35 מבית חסידי ואם לחמישה, החליטה לקחת את העניינים לידיה ולנסות להביא לשינוי גישה. בין החלפת טיטולים לסידורי בר מצווה, היא מצאה זמן לשקוד על שיפור התדמית החברה שבה היא חיה. סרטון שהעלתה ליוטיוב גרף צפיות רבות, ואף הגיע למקום ה-16 ברשימת הסרטונים הנצפים ביותר בישראל באותו היום.

 

עשרות-אלפי צפיות ב"יו-טיוב". הסרטון (הפקה: "פאנץ' הפקות")

 

סרטון ההסברה הוא בעצם חלק קטן מפרויקט גדול שהגתה נבון יחד עם מספר חברות, כולן בוגרות המחזור הראשון

בחוג ללימודי תקשורת ויחסי ציבור בשלוחה החרדית של "הבצפר" בבני ברק.

 

"קיבלנו מטלה כעבודת גמר לבנות פרויקט הסברה מתחילתו ועד סופו", היא מספרת. "ידעתי שאני רוצה לעשות משהו בנושא של יחסים בין חילונים לדתיים. התדמית של החרדים מזעזעת, וזה רק הולך ונהיה גרוע יותר. אז עשינו עבודת מחקר יסודית, וערכנו ראיונות מקיפים עם אישי מפתח שעוסקים בחיכוך בין המגזרים – הסוציולוג פרופ' עוז אלמוג, איש יחסי הציבור רוני רימון, הרב גרוסמן, ואפילו שר החינוך לשעבר, יוסי שריד, שהתארחנו בביתו.

 

"בשיחה בינינו אמר לי שריד 'יעל, עייפתי מלשנוא'. המשפט הזה מלווה אותי עד היום. דרכו הבנתי שיש עוד רבים שנמאס להם להיות מוזנים מסטריאוטיפים, והם נכונים לשמוע גם את הצד שלנו".

 

בעיה בתקשורת

נבון גורסת כי התדמית החרדית השלילית נובעת בעיקר מדיווחים מגמתיים של כלי התקשורת, שכתביה אורבים לחרדים בכל פינה, ומחפשים אייטמים שיתסיסו ויגרמו להם להיראות חשוכים ופרימיטיביים.

 

"הבעיה היא שאנשים ניזונים מהתקשורת, שמסבירה להם את הקונפליקטים בצורה מאוד שטחית", היא אומרת. "הם לא מבינים את המורכבות של הסוגיות בחברה החרדית. למשל, בנושא הצבא. כל רב יתבטא כלפי חוץ שהאידיאל הוא ללמוד תורה, כי זה תפקידו כרב. אבל במספרים העובדה היא שכבר אלפים מתגייסים. כאשר תלמיד פונה לרב באופן אישי, מאחורי הקלעים, והרב מבין שאין לו את היכולת ללמוד - הוא יעדיף שיילך לצבא מאשר שיסתובב ברחוב. אלו פסיקות אישיות שלא באות לידי ביטוי בכלי התקשורת".

 

יש כבר מכורים

בהיותה משוללת כל תמיכה כספית, החליטה נבון להשתמש בפורמט חינמי מוכר כדי ליצור פלטפורמה להידברות. בניגוד גמור לתפיסתה האמונית, פתחה לפני כשלושה חודשים דף ב"פייסבוק" בשם "חרדים - נעים להכיר".

 

תוך זמן קצר הצטרפו מאות משתתפים - דתיים וחילונים, וכיום פעילים בו כ-1,500 חברים. אסטרטגיה שיווקית פשוטה עומדת מאחורי עיצוב הדף: הגולש פוגש תמונת פרופיל של ריבוע שחור מסקרן, שעליו כתוב "מה מסתתר מאחורי השחור הזה?". כשנכנסים לדף מגלים במת דיון שוקקת חיים.

 

"כל פוסט שמועלה לדף גורר אחריו עשרות תגובות", מספרת נבון. פתחתי למשל פינה שנקראת "פינת המושג" ואני מכניסה אליה מפעם לפעם מושגים מהעולם החרדי: ישיבות, זמני לימוד, חתונות אצל אדמו"רים, וגיליתי שיש סקרנות רבה ורצון לדעת. העליתי סדרת הסברים על ההבדלים בין סוגי כיסויי הראש - נושא שלהפתעתי עניין מאוד את הצד החילוני, ופתח דיון נוקב בסוגיית הצניעות.

 

"באחד הערבים אירחתי בדף את פרופ' עוז אלמוג, שהוא מומחה לחקר מגזרים בישראל, והפורום פשוט קרס מרוב שאלות. התשתית לא היתה ערוכה לרמה כזאת של פעילות. יש אצלנו כמה שמודים שהם מכורים לדף, ונכנסים כל כמה דקות כדי להתעדכן".

 

לא מסכימים על כלום, כמעט

הדיונים בקבוצה סובבים סביב הנושאים הבוערים ביותר שעומדים בלב לבה של המחלוקת בין המגזרים: גיוס בני הישיבות, נשיאה בנטל, נתיחת גופות, בחירה חופשית, אבולוציה, צניעות ועוד.

 

"מדובר בנושאים טעונים, שלעתים קרובות גורמים להשתלחויות הדדיות, והיו לא מעט אנשים שנאלצתי לסנן מהדף בגלל התבטאויות לא הולמות", מגלה נבון. "עם הזמן נוצר מנגנון בקרה פנימי בתוך הקבוצה, והיום כשחילוני מצטרף ומתחיל לדבר לא יפה, דווקא החילונים הם אלה שירגיעו אותו ויבהירו לו שכאן זאת במת דיון רצינית, וכך גם ההיפך, בצד החרדי. מאוד חשוב לחברים משני הצדדים לשמור על רמת שיח גבוהה. יש לנו בדף מוטו שאומר 'מסכימים שלא להסכים'".

 

אם אתם לא מסכימים על שום דבר, מה בעצם מטרת הקבוצה?

 

"המטרה היא שנדבר. אני לא כאן במטרה לשנות דעות, אני רוצה לשנות את ההרגשה הכללית, את תחושת המרירות. מכירה את זה שחילוני פוגש אותך במציאות ואומר לך 'את לא כמו כל הדתיים?' אז אני רוצה שיבינו שאף חרדי הוא לא 'כמו כל החרדים'. אגב, גם לי בתור חרדית נשברו הרבה סטריאוטיפים לגבי החילונים. אני לומדת מהם המון".

 

פעילים ממניעים אידיאליסטיים

ניתן היה לטעות ולחשוב שמכיוון שמדובר בפייסבוק, החרדים שנכנסים אליו הם מהזן היותר פתוח, אך נבון שוללת את הטענות האלו. "שימי לב שכמעט כל החרדים שנכנסים לדף מופיעים בניקים בדויים, וללא תמונות אישיות. מדובר בחרדים אדוקים, מהזן הכי פנאטי, מהחסידויות הכי מכובדות. נפגשתי פעם במקרה עם 'אברך משי' - אחד שבחיים לא הייתי מאמינה שיפתח פרופיל בפייסבוק, והופתעתי לשמוע שהוא פעיל בדף ממניעים אידיאליסטיים.

 

"הרמה של החרדים שם באמת מאוד גבוהה, ורובם רואים בפעילות בדף הזה שליחות גדולה, ולחלופין אולי הזדמנות להחזיר בתשובה. אני כמובן לא נותנת לזה מקום. ברגע שאני רואה משהו שמריח לי כמו ניסיון להטפה, אני ישר מסננת. 90% מהתגובות שם מנוטרות על ידי".

 

היו הצעות גם למפגשי הידברות פרונטליים?

 

"עלו הצעות כאלו, אבל יש עם זה בעיה גדולה. עד היום זה לא קרה כי הרבנים חוששים מלהפגיש את החרדים עם החילונים. הם לא יכולים לדעת מה הרמה הרוחנית של מי שיבוא לקבוצה כזאת, ויש חשש שמפגש כזה יפתח להם את העיניים לכיוונים לא רצויים. אני גם לא יכולה ולא רוצה לקחת אחריות על התוצאות ההרסניות שיכולות להיות לפתיחת קבוצה מחוץ לרשת. גם ככה השיח בפורום לא פשוט להרבה מהחרדים שנמצאים שם".

 

שבת היא מלכתוב

כמו השיח שאיננו פשוט, כך גם ההחלטה בדבר אופי הפעילות. נבון מתארת סוגיות קשות בהן נאלצה להכריע כיצד להתנהל, כמו למשל סוגיית הפעילות בשבת. מעצם היותו בבעלות הפייסבוק, לא ניתן לחסום בדף תגובות שמתפרסמות בשבת.

 

"בעצם יוצא שבשבת רק הצד החילוני פעיל בפורום, בעוד הצד החרדי דומם. הייתי בדילמה מאוד קשה מה לעשות עם פוסטים שנכתבים בשבת. מעולם לא אמרתי לא לכתוב בדף בשבת, ואני גם לא אגיד. אך קיבלתי על עצמי אישית שלא להגיב על דברים שנכתבו תוך כדי השבת, כי אני לא רוצה שיראה כאילו שאני נותנת לזה לגיטימציה. הוחלט שמי שרוצה שאגיב, יחדש את ה"סטטוס" שלו במוצאי השבת.

 

"בשלב כלשהו בלי שאמרתי, החילונים ביקשו שאפרסם את זמני כניסת ויציאת השבת כדי שידעו מתי לא להיכנס. לפני שבועיים, למשל, בחורה חילונית שמה פוסט מאוד פיקנטי, אבל הרבה אנשים נמנעו מלהגיב. במוצאי שבת ענה לה אחד החילונים: 'התאפקתי שלא להגיב לך כבר 4 שעות, מפני כבוד השבת'. אלו מחוות שקיימות בקבוצה, והן מרגשות".

 

לדבר את השפה הציבורית

נבון לא מסתירה את חששותיה מפגיעה בשמה הטוב כתוצאה מהפעילות ה"מפוקפקת", כביכול. "אני מתפללת שלוש פעמים ביום

כדי שזה לא יזיק לי, שלא יוציאו את הילדים מבית הספר, שחלילה לא יצאו נגדי. אני לא צריכה לספר לך איך דברים עובדים בעולם החרדי. אבל אני רוצה להאמין שבגלל כוונותיי הטובות - ה' שומר עלי. אני יכולה להגיד לך, מצד שני, שקיבלתי הרבה תגובות תומכות שלא לציטוט מאנשי תורה שנמצאים במרכז הקונצנזוס של העולם החרדי.

 

"יש היום מגמה של פתיחות כלפי האינטרנט. יש הבנה שזאת השפה שמדברים בה, ואי אפשר להתעלם מזה יותר. האינטרנט הוא בסך הכל סכין חד שצריך לדעת איך להשתמש בו. אני גולשת דרך תוכנת סינון אתרים, והחלטתי לאמץ את המדיה האלקטרונית, למרות כל חסרונותיה, כדי לעשות בה שימוש חיובי".

 

נבון אומרת כי חלומה הוא לראות את מפלס השנאה יורד: "הייתי רוצה שלא יגידו יותר לאדם חרדי 'אתה חרדי אחר, אבל כל השאר הם כך וכך'. יש לנו הרבה שונאים מבחוץ, ואין לנו את הפריבילגיה למלחמות פנימיות בתוך הבית. אנחנו חייבים למצוא את הדרך, קשה ככל שתהיה, לחיבור בין המגזרים".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
"מסננת ניסיונות להטפה". יעל נבון
מה מסתתר מאחורי הפרופיל
צילום: AFP
מומלצים