המחאה התפשטה ללוב: 38 פצועים בעימותים
העולם הערבי ממשיך לעבור טלטלה בעקבות ההתקוממויות המוצלחות בתוניסיה ומצרים. מאות בני אדם התנגשו עם כוחות משטרה במזרח לוב במחאה על מעצרו של פעיל זכויות אדם. במקביל, בבחריין יצאו אלפים ליום שלישי של הפגנות במחאה על מצבם הכלכלי הקשה והרג שניים מחבריהם ביומיים האחרונים
העולם הערבי ממשיך לעבור טלטלה לאחר המהפכות המוצלחות במצרים ותוניסיה: 38 בני אדם נפצעו ביממה האחרונה בעימותים אלימים שנערכו בין מאות מפגינים לבין כוחות משטרה ותומכי הממשלה במזרח לוב. כך דיווחו היום (וים ד') כלי תקשורת עצמאיים, על פי עדי ראייה שנכחו במקום. המפגינים בעיר בנגזי, העיר השנייה בגודלה במדינה, קראו להדחתו של ראש הממשלה מתפקידו, אולם כרגע לא נשמעים קולות דומים גם לגבי שליט המדינה מועמר קדאפי.
טלטלה במזרח התיכון - עדכונים שוטפים ב-ynet
- המחאה באיראן: "עדיף למות מאשר לחיות בסבל"
- בקרוב במצרים: "מפלגת האחים המוסלמים"
- קלינטון: לא יכולנו לחזות את נפילת מובארק
- סוזאן, סוזאן, פרידה מהגברת הראשונה של מצרים
- הצטרפו לעמוד הפייסבוק של ynet
המפגינים הזועמים בנגזי יצאו להביע את מחאתם על מעצרו של פעיל זכויות אדם על ידי שלטונו של קדאפי. הטלוויזיה הממלכתית של לוב וסוכנות הידיעות הרשמית במדינה העדיפו להתעלם מהעימותים האלימים ודיווחו דווקא על הפגנות תמיכה המוניות בשליט המדינה הצפון האפריקנית.
ובעוד המדינה הצפון אפריקנית עדה לניצנים ראשונים של תסיסה, דובר ארגון זכויות אדם מסר לסוכנות הידיעות רויטרס שלוב תשחרר היום 110 אסירים שנכלאו בגין חברות במיליציה איסלאמית. פעילותה של המליציה במדינה נאסרה על משטרו של קדאפי, ששולט במדינה למעלה מ-40 שנה.
ובינתיים, במדינה ערבית אחרת, בחריין, העבירו אלפי מפגינים את הלילה בכיכר המרכזית של עיר הבירה מנמה - "כיכר היהלומים" – יום לאחר עימותים אלימים במדינה בהם נהרג אדם אחד.
המפגינים בכיכר, רובם צעירים, הקימו "עיר אוהלים" בדומה לזו שהקימו עמיתיהם בכיכר א-תחריר בקהיר. הבוקר הם יצאו פתחו ביום שלישי של הפגנות מחאה נגד השלטון הסוני ודרשו ליישם בהקדם האפשרי רפורמות פוליטיות משמעותיות.
בחריין: מאות ליוו למנוחות את הצעיר שנורה למוות
במקביל, מאות בני אדם אלפי בני אדם השתתפו במסע ההלוויה של הצעיר בן ה-31 שנהרג אתמול מאש כוחות המשטרה. הצעיר עצמו השתתף במסע הלוויה של הרוג אחר במהלך "יום הזעם", עלי משימה.
הפגנות המחאה בבחריין הן הראשונות שנרשמו במפרץ הפרסי, מאז ההתקוממויות העממיות בתוניסיה ובמצרים. בדומה למצרים ותוניסיה, ההפגנות פרצו על רקע המצב הכלכלי, אך כאן מדובר גם בתסכול הנובע מדיכוי מצד משפחת השלטון הסונית.
בצעד להרגעת המפגינים התנצל שר הפנים על הרג שני המפגינים על ידי כוחות הביטחון ואמר כי האחראים למעשה נעצרו ויועמדו לדין. בנאום שנשא בטלוויזיה הביע השר, שייח ראשיד בין-עבדאללה אל-כליפה, "צער עמוק" על מותם של שני המפגינים אתמול ושלשום.
אנחנו רוצים להתנצל בפני המדינה ומשפחות שני ההרוגים. אנחנו מבינים לכאבם", אמר אל-כליפה. "האחרים למותם של המפגינים נעצרו והתחלנו לחקור את נסיבות המקרים הללו".
השר גם אמר כי תמיד נהג לקרוא לכוחות הביטחון לשמור על איפוק כדי להימנע מתקריות דומוץ
בניסיון לבלום את תסכולם הגובר של השיעים לנוכח הטלטלה שעוברת על העולם הערבי, הבטיח המלך חמד בן-עיסא אל-ח'ליפה כי יעניק 1,000 דינאר (כ-2,625 דולר) לכל משפחה, ואף רמז כי ישחרר 25 אזרחים שנעצרו בעקבות ניסיון ההפיכה בשנה שעברה. הוא גם הורה על הקצאת 417 מיליון דולר לטיפול בבעיות כלכליות וחברתיות, ובראשן סבסוד מוצרי מזון בסיסיים.
אך האם הבחריינים רוצים מהפכה בסגנון מצרים? פרופ' עוזי רבי, ראש "מרכז דיין" וראש החוג להיסטוריה של המזרח תיכון ואפריקה באוניברסיטת תל-אביב, כלל לא משוכנע בכך. "אני לא בטוח שהם רוצים הפיכה. זאת אולי 'מרידת מיקוח', אבל קצת יותר מתוחכמת. הם רוצים שיפור במצב הסוציו-אקונומי, ועובדה שהמלך פתח את הארנק והבטיח תמיכה של כאלף דינר לכל משפחה".
לפי פרופ' רבי, "המפגינים רוצים שיפור תשתיות בפרברי מנמה, שם יש שיעים שחיים מתחת לסטנדרטים המקובלים בממלכה. הם רוצים תיקון של הפרלמנט והחוקה, ומעוניינים שיינתן להם נתח מהעוגה הפרלמנטרית, כיאה למשקלם באוכלוסייה".
Read this article in English