מפגינים בבחריין הותקפו בשנתם, ארבעה נהרגו
באי הקטן במפרץ נלחמים במחאה העממית בכוח: בפשיטה משטרתית לילית על הכיכר המרכזית, שהפכה ל"עיר אוהלים", נשמעו קולות נפץ. "אנשים הותקפו בזמן שישנו", סיפרה מפגינה שנפצעה. האופוזיציה: זה טרור אמיתי
העימות בבחריין עולה מדרגה: לפחות ארבעה בני אדם נהרגו ועשרות נפצעו לפנות בוקר (יום ה') כשכוחות משטרה תקפו מפגינים שישנו בכיכר הפנינה בעיר הבירה מנאמה - כך הודיעה קבוצת האופוזיציה הגדולה במדינה. השוטרים, חמושים באלות ובגז מדמיע, פשטו על הכיכר בכוונה לפנות משם את המפגינים. אחרי כמה שעות של עימותים, פוזרה ההפגנה.
"אנשים הותקפו בזמן שישנו", סיפרה אחת הפצועים, "וכשהם ניסו לברוח, השוטרים הקיפו אותם מהצד השני". בכך עלה מספר ההרוגים בעימותים בבחריין בימים האחרונים לשישה בני אדם. עדי ראייה נוספים דיווחו כי שמעו קולות נפץ בכיכר. "המשטרה הגיעה במהירות, וירתה גז מדמיע. זה נראה כאילו שהם ניסו להזיז מפגינים מהכיכר, אך הם לא היו מעטים. הרשויות מתנהגות כך כי הן מבינות בדיוק עד כמה גדולה נעשית המחאה".
ג'פאר ג'פאר, בן 17, סיפר שהשוטרים נעמדו בגשר שמעל "עיר האוהלים" בכיכר, משם ירו גז מדמיע: "היכו אותנו באלות". לדברי חוסיין עבאס בן ה-22, "בבת אחת הכיכר התמלאה בענני גז. הנשים שלנו צרחו. איזה מין שליט עושה את זה לעם שלו? היו איתנו נשים וילדים". אדם אחר סיפר שהעמיד פנים שהוא מחוסר הכרה, כדי שלא יוכה עוד בידי השוטרים.
רשת ABC דיווחה שהכתב שלה בבחריין, מיגל מארקז, נקלע למהומה והוכה באלות, אך לא נפגע באופן חמור. הגוש השיעי בבחריין, המהווה אופוזיציה לשלטון, כינה את הפשיטה על הכיכר המרכזית בבירה "מעשה טרור". "מי שהחליט לתקף את ההפגנה התכוון להרוג", אמר עבדול ג'ליל חליל, איש הפרלמנט מטעם גוש וופאק השיעי, לסוכנות הידיעות רויטרס. "זה טרור אמיתי".
בינתיים, נראה שהמדינה הופכת כולה לשטח צבאי. עדי ראייה סיפרו כי יותר מ-12 טנקים, כ-50 משוריינים ומספר משאיות ואמבלונסים צבאיים נראו נוסעים בדרכים ראשיות במנאמה. על פי הדיווח, תנועת האזרחים ברחובות סמוכים לכיכר כמעט והופסקה כליל. עוד לפני כן, נרשמו שיבושים קשים באינטרנט וברשתות הסלולריות, כנראה בניסיון למנוע התארגנויות מחאה נוספות.
המלך לא הצליח להרגיע את האופוזיציה
אחרי האירועים הקטלניים בתחילת השבוע, מלך בחריין המייצג את השלטון הסוני, שייח' חמד בן עיסא אל-חליפה, הביע שלשום צער על מותם של "שניים מבנינו היקרים", והודיע על הקמת ועדה לחקר נסיבות מותם. "אנו נבקש מהמחוקקים לבדוק את הנושא וליזום חוקים חדשים שיאפשרו למנוע זאת", ציין המלך, והבהיר כי אין מניעה לקיים הפגנות שקטות. כעת, התמונה כנראה השתנתה.
הפשיטה על עיר האוהלים. "התכוונו להרוג" (צילום: AP)
תנועת המחאה בבחריין קוראת לרפורמות פוליטיות עמוקות ובהן הגדלת סמכויות הפרלמנט והענקת תפקידים בכירים יותר לנציגי השיעים, המהווים כ-70 אחוז מהאוכלוסיה. השיעים הודיעו שלא יחזרו לפרלמנט עד שדרישותיהם ייענו. המלך הכריז השבוע על שורת הטבות כלכליות, אולם לא הצליח להשקיט את האופוזיציה.
בחריין, שגודלה כגודל העיר ניו-יורק, נחשבת לבת ברית חשובה של ארה"ב במפרץ הפרסי ומשמשת בין היתר בסיס לצי החמישי של חיל הים האמריקני. פרשנים העריכו בשנים האחרונות שאיראן מנסה להשתלט על המדינה, אולם אתמול הדגישו מנהיגי האופוזיציה השיעית שאינם מושפעים מטהרן, ואין בכוונתם להפוך את המשטר המלוכני לשלטון דתי.
לפני הפשיטה: מפגינים בלילה בכיכר הפנינה (צילום: AP)
הרוגים גם בלוב ובתימן
בינתיים, המחאה בעולם הערבי מתפשטת ומחריפה גם הרחק משם, בלוב. היום מתכננים אנשי האופוזיציה במדינה הצפון-אפריקנית לקיים "יום זעם", ובינתיים מתברר כי לפחות ארבעה בני אדם נהרגו אמש בהתנגשויות בין מפגינים לכוחות הביטחון בעיר אל-ביידא שבצפון-מזרח לוב. "כל תושבי אל-ביידא נמצאים ברחוב", סיפר לרשת אחד המפגינים בעיר.
במקביל, בעיר זנטן, דרומית לבירה טריפולי, הפגינו מאות בני אדם,
שהציתו את מפקדת כוחות הביטחון בעיר וכן את תחנת המשטרה המקומית. המפגינים קראו: "העם רוצה לשים קץ למשטר", "אין אלוהים מלבד אללה" ותקפו את שליט לוב, מועמר קדאפי, בטענה כי "מועמר הוא אויבו של אללה". אתמול נפצעו לפחות 38 בני אדם במהומות.
גם בתימן ממשיכה המחאה. אמש נהרגו שני בני אדם בצנעא בירת תימן במהלך הפגנה הקוראת להדחתו של הנשיא, עלי עבדאללה סאלח. זהו היום השישי ברציפות להפגנות נגד סאלח השולט מזה 32 שנה במדינה. ברשתות החברתיות טוויטר ופייסבוק מתגברות הקריאות לאזרחי תימן להצטרף ל"הפגנת המיליון" מחר, בתום תפילות יום שישי. את ההפגנה מארגנת תנועת 24 בפברואר השואבת את השראתה מתנועת הצעירים שאירעה את ההפגנות במצרים.