ימין ושמאל כלכלי: מי רוצה סדר ומי אנרכיה?
הימין אמור לתמוך במדינה חזקה, נכון? אז מדוע אנשי ימין שמרנים רוצים שוק חופשי? השמאלנים, לעומת זאת, מזוהים עם חופש מוחלט. אז מדוע הם תומכים בכמה שיותר התערבות ממשלתית בכלכלה? אושי שהם - קראוס עושה סדר בבלגן
בטורים האחרונים עסקנו בג'ון מיינרד קיינס. הזכרנו את ביקורותיו על הכלכלה הקלסית והראינו את מסקנתו העיקרית; הצורך בהתערבות ממשלתית בכלכלה. את התפיסה הקיינסיאנית הזאת אמצו במהלך המאה ה-20 רוב אם לא כל מדינות המערב. בטורים הקרובים נלך ימינה מקיינס. אבל מה זה ימינה בכלל?
אז מי פה הטובים?
המושגים של ימין ושמאל נתפסים במבט שטחי כפשוטים, ברורים ומובחנים זה מזה. אבל מבט אחד יותר לעומק יראה לנו שהעניין מבלבל לגמרי. מה שבשבילי שמאל הוא אצלך ימין. ולהפך.
אצלנו בישראל מקובל להשתמש במושגים האלה לתאור היחס לסכסוך שלנו עם הפלסטינים ועם מדינות ערב.
ימני הוא..... מהו? נגד ערבים? לא בהכרח! פשיסט שונא דמוקרטיה? לא בהכרח! קחו את בני בגין איש הימין ודמוקרט מושבע. נגד החזרת שטחים? לא בהכרח! אנשי שמאל לא מעטים התנגדו לנסיגה מעזה מסיבות שונות וחלקם התנגדו גם לאוסלו.
ושמאל? קומוניסטים הם אנטי דמוקרטיים ותומכים במדינה סטלינסטית? לא בהכרח! ככל שנעמיק כן נלך ונטבע בביצה. והדבר הזה הולך ומסתבך ככל שעוסקים במושגים הכלכליים של שמאל וימין.
האשמים הראשונים היו הצרפתים. הכל התחיל בפרלמנט הצרפתי של אחרי המהפכה הגדולה. אז ישבו נציגי סיעות שמרניות יותר - כאלה שלא הזדעזעו מהמשך קיום המלוכה בצד הימני, ואילו אנשי סיעות רדיקליות יותר - סיעות ששאפו לרפובליקה ללא מלך, ישבו בצד שמאל.
מכאן זה הולך ומסתבך, ואפילו אני, תוך כדי כתיבת הטור הזה, מרגיש שכל רגע אני יכול ליפול על פרשנות שתראה נכונה למומחה אחד ומופרכת בעיני חוקר אחר.
ימין ושמאל
בדרך כלל הימין קשור ללאומיות, ללאום, לנאמנות למדינה, והשמאל מזוהה, הרבה פעמים, עם קוסמופוליטיות וסולידריות בין מעמדות שונים גם במדינות אחרות. אז הימין אמור לתמוך במדינה חזקה, נכון? מדינה קשוחה שתשלוט בכל מה שקורה בה מבחינה פוליטית וכלכלית. הנה, הנאצים היו אנשי ימין, לא? והם אכן בנו מדינה ריכוזית לגמרי מבחינה כלכלית.
אבל רגע. נא לעצור! אנשי ימין שמרנים מסורתיים ולאומיים - כל אלה תומכים בימינו בשוק חופשי. הם רוצים שהמדינה לא תתערב במה שקורה במשק. יש בהם כאלה שאפילו מתנגדים למסים.
והשמאל? השמאלנים של ימינו, למשל אנשי חד"ש בארץ - מרקסיסטים ולניניסטים - הם האנשים שאמורים להיות מזוהים עם חופש מוחלט. הלאומיות הגאה היא לא אחד מהמאפיינים שלהם. אז מדוע הם תומכים בכמה שיותר התערבות ממשלתית בכלכלה? המדינה שהם רוצים לראות היא מדינה חזקה יותר ונוכחת יותר כלפי פנים. לפחות בכל מה שקשור לכלכלה.
ואנרכיסטים? אלה שרוצים לראות מדינה מצומצמת כמה שיותר. הם אנשי שמאל או אנשי ימין? ובכן, יש אנרכיסטים מצד שמאל – סוציאליסטים וקומוניסטים, וישנם אנרכיסטים מצד ימין - קוראים להם ליברטריאניסטים (מלשון חופש).
אנרכיסטים מימין?
ליברמן? אנרכיסט? אהוד ברק? אנרכיסט? הם בוודאי לא נראים כאלה ולא מתנהגים כמי שמחזיקים בעמדות אנרכיסטיות (שלטון מינימאלי וחופש כמה שיותר מוחלט לאוכלוסיה לנהל את עצמה), ובכל זאת שניהם תומכים בשוק חופשי כמה שיותר.
בקיצור, אנחנו מדברים כרגע על מוטציה מעניינת שהתפתחה במאה ה-20 - והיא מורכבת מאנשים שניתן להגדיר אותם כ"ימניים" - או לאומיים מבחינה מדינית - שמרנים ומסורתיים, וביחד עם זה הם תומכים בחופש כלכלי מוחלט ובמדינה שכמעט לא מתערבת בשוק.
ומה זה נקרא להתערב בשוק? לקבוע שכר מינימום בחוק הוא התערבות ממשלתית בשוק. אנשי הימין הליברלי מתנגדים לכך. לפקח על מחירים ולסבסד חלק מהמחירים הם התערבויות, ואנשי הימין הליברלי מתנגדים לכך.
ומה עם חינוך חובה חינם? תלוי עד כמה אתה "ימני" או "ליברלי" בדעותיך. יש אנשי ימין כלכלי שיגידו למדינה משהו כמו: "אל תקחו ממני מיסים ואל תתנו לי חינוך מסובסד שמחנך לפי סטנדרטים ממלכתיים. בכסף שלי אני רוצה לממן חינוך עבור הילדים שלי וללמד אותם מה שבא לי".
קחו למשל את שאלת ביטוח הבריאות בארצות הברית. האם המדינה צריכה לספק לאנשים בריאות ממלכתית תמורת מס? שמאל כלכלי יתמוך. ימין כלכלי יתנגד. ורגע, הצלחנו לדחוף לכאן עוד מושג; ליברלים. שמנו אותו אפילו במרכאות.
אמרנו שהליברלים מימין מתנגדים לביטוח בריאות ציבורי. אבל הם ליברלים? הם לא אמורים להיות מתקדמים? לתמוך בשכבות החדשות? אז מה זה ליברלים? ומה זה ליברטריאניסטים? בטורים הבאים נכיר הוגים ימניים, שמרניים, ליברלים, ניאו קלסיים וליברטריאניסטים. ולא לפחד! זה לא יכאב.
ד"ר אושי שהם-קראוס, סוציולוג ופילוסוף של הכלכלה. מלמד בחוג למדע המדינה באוניברסיטת תל אביב ובבית הספר לכלכלה במכללה למנהל. הוא חוקר של מדינת הרווחה החדשה. ספרו "בודריאר וסימולקרת הכסף – על כסף, שוקי הון ומשברים פיננסיים" יצא לאחרונה לאור בהוצאת רסלינג. ניתן לפנות אליו במייל: ushik42@gmail.com
הצטרפו לעמוד הפייסבוק של ynet כלכלה וצרכנות