שתף קטע נבחר
 

קריית שמונה: מפעלים נסגרים - אך יש תעסוקה

למרות דיווחים על פיטורים וסגירת מפעלים בעיר, בקריית שמונה אין בעיית תעסוקה. גם זול יותר לחיות בה - אך השכר נמוך, יש הגירה שלילית והיא לא מושכת מספיק מפעלי היי טק. בכיר לשעבר בתמ"ת ותושב המקום: "עיר סטטית שחיה בעבר"

קריית שמונה, כמו ערים אחרות בדרום ובצפון עולה לכותרות בעיקר כאשר מפעלים נסגרים ועובדים נשלחים לביתם. בתחילת החודש נסגר סופית מפעל גיבור ספורט שפעם העסיק 2,000 עובדים. כעת גם 40 העובדות האחרונות שנותרו במפעל, לאחר שנמכר לחברת גיבור סברינה, פוטרו בשל ירידה בהזמנות.

 

אבל למעשה, למרות שלאחרונה דווח על פיטורים וסגירת מפעלים בעיר, קריית שמונה לא סובלת מבעיית תעסוקה. מנתוני הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה עולה כי שיעור האבטלה (בלתי מועסקים) בעיר עמד בסוף השנה שעברה על 6.7%. לשם השוואה הממוצע הארצי עומד כעת על 6.8%.

 

 

בקריית שמונה יש לא פחות מ-33 מפעלים, בנוסף ל-150 עסקים מסחר קטנים. בסך הכל, מועסקים כ-2,080 מתושבי העיר וסביבתה בעסקים השוכנים בתוך העיר עצמה. בין המפעלים הבולטים בעיר הצפונית נמצאים מפעלי התעשייה הביטחונית תע"ש וסימת, ענקית התרופות טבע, חברת המים נביעות, גליל כימיקלים ותדיראן סוללות. כל המפעלים הללו, בניגוד לגיבור סברינה וגיבור ספורט, עוסקים בתעשיות טכנולוגיות מתקדמות ואין חשש רציני שיעזבו את ישראל עתירת הידע הטכני.

 

בנוסף, עובדים התושבים בשני אזורי תעשייה סמוכים בתל-חי, וב-37 מפעלים נוספים בקיבוצים של עמק החולה. לכל אלה מצטרפים מכללת תל-חי, החקלאות, הצימרים ואתרי התיירות, שמרבית עובדיהם הם מהמושבים והקיבוצים, אך הם חוסכים לתושבי קריית שמונה תחרות על מקומות עבודה אחרים. חלק ממקומות העבודה - הצימרים, המסעדות והקניונים - לא היו קיימים עד לעשור האחרון, לפני נסיגת צה"ל מלבנון. אבל רוב המפעלים הם ישנים, ומפעלים חדשים אינם קמים. המצב בעיר הצפונית הוא סטטי: היא אינה בסכנת קריסה אבל גם אינה מתפתחת.

 

קריית שמונה היא עיר מבריקה", אומר ל-ynet המנהל לשעבר של מרכז ההשקעות בתמ"ת, שמואל מרדכי, שגדל בקריית שמונה ומשפחתו מתגוררת בה עד היום. "היא יפה, מתוכננת טוב, ומחזיקה מפעלים ומבנים שערי פיתוח אחרות יכולות לקנא בהן. אבל היא עיר סטטית שחיה בעבר, שלא משתנה".

 

במרכז יש יותר תעסוקה

מבחינה תעסוקתית מצבה קצת יותר טוב מזה של ערים יהודיות אחרות בצפון, כמו כרמיאל ומגדל העמק, עם אבטלה של כ-7%, נצרת עלית ועפולה עם כ-8%, טבריה, נהרייה ומעלות תרשיחא עם כ-9% וצפת עם כ-10% אבטלה. עם זאת, מצבה הרבה פחות טוב ממרכז הארץ, שבה שיעור האבטלה נע בין 1.5% ל-4% בלבד, אבל טוב בהרבה מזה של דימונה המבודדת, הסובלת מ-14% אבטלה, ושל היישובים הערביים, ששיעור האבטלה שלהן נע בין 13% ל-35%.

 

תושבי קריית שמונה מועסקים בשכר נמוך יחסית. מנתוני הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה עולה כי השכר הממוצע בקריית שמונה עמד בשנת 2008 על כ-5,300 שקל לחודש, לעומת הממוצע הארצי, שעמד אז על כ-8,120 שקל לחודש. המצב בקריית שמונה היה רע באופן משמעותי לעומת אזור הצפון כולו, שבו עמד השכר הממוצע בשנת 2007 על 6,846 לחודש, ורע עוד יותר לעומת הממוצע במרכז - 9,100 שקל לחודש.

 

עיר ללא היי טק

יש לכך שתי סיבות: ראשית בקריית שמונה אין הייטק, משרדי ממשלה ומוסדות פיננסיים, ואלה מעלים את ממוצע השכר. בכרמיאל עמד השכר הממוצע ב-2007 על 5,700 שקל לחודש, ואילו בחיפה עתירת ההייטק עמד השכר הממוצע ב-2008 על כ-6,500 שקל לחודש, ובתל-אביב, מרכז הפיננסים של המדינה - 7,800 שקל לחודש. שנית, מקבלי השכר הגבוה באמת אינם גרים בעיר בכלל, אלא במועצות אזוריות ומקומיות, בעיקר בשרון, ומצבה של קריית שמונה ביחס לערים אחרות אינו כל כך גרוע.

 

"המדינה והעירייה עושים מאמצים אדירים למשוך חברות הייטק לצפון, והיחידה שהם הצליחו להביא היא BMC. למה? תשאל את החברות. חבל שזה כך, כי אני אוהב את העיר הזאת יותר מכל מקום אחר בעולם". אומר מרדכי.

  

עם זאת, לא בטוח שהשכר הנמוך גורם לחייהם של תושבי קריית שמונה להיות פחות נוחים. מסקרי הדירות של השמאי הממשלתי הראשי עולה כי מחיר דירת חמישה חדרים בשרון גבוה ב-400% ממחיר דירה זהה בקריית שמונה. וכך גם מבחינת עלות המחייה - מבדיקה שערכנו בעבר עולה כי סל הקניות בשוק הכרמל בתל-אביב יקר בכ-50% מסל הקניות הממוצע בגליל. כך שבכלל לא בטוח שלתושבי המרכז נותר כסף פנוי רב יותר.

 

לפי נתוני הלמ"ס, מחזיקים כ-80% מתושבי קריית שמונה רכב פרטי, לעומת כ-75% מתושבי חולון וכ-55% מתושבי תל-אביב. שיעור אחזקת מכשירי החשמל דומה לזה שבמרכז הארץ. מרבית תושבי קריית שמונה מתגוררים בבתים צמודי-קרקע, וצפיפות המגורים במרכז גבוהה פי כמה. ויש דברים שקשה למדוד בכסף, וקריית שמונה משתבחת בהם: אוויר נקי, שקט ונוף מקסים.

 

הגירה שלילית

נשמע לא רע - אך תושבי קריית שמונה עוזבים אותה. מספר התושבים עומד כיום על כ-22,400, ומספר התושבים עלה רק ב-200 בשנתיים האחרונות (הרבה פחות שיעור הגידול באוכלוסייה). הסיבה: העיר סובלת מהגירה שלילית של בין 100 ל-200 איש בשנה.

 

"אין בעיר הייטק - חוץ מחברה אחת BMC, ולא כולם יכולים לעבוד בחברה אחת, אין לא יזמות חדשנית ולא תרבות. התוצאה היא שהבנים, בעיקר הטובים והמוכשרים, לא חוזרים. מהדור שמתחתיי במשפחה שלי כמעט אף אחד לא גר היום בעיר. אין לה מה להציע להם. הם לא רוצים לעבוד במפעל", אומר מרדכי. 

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
יש צימרים ואזורי תיירות - אבל חסר פיתוח
צילום: ניב בראון קק"ל
צילום לע"מ
"הם לא רוצים לעבוד במפעל". מפעל טקסטיל (אילוסטרציה)
צילום לע"מ
מומלצים