מריצים לאחור לקראת האוסקר: "קר עד העצם"
החצר האחורית של ארצות הברית נחשפת במהלך המסע של נערה צעירה במיזורי הקודרת, השורצת רדנקים נוקשים. אך האם זו התמונה שהאקדמיה האמריקנית תרצה להציג לעולם?
במאית: דברה גרניק
שחקנים: ג'ניפר לורנס, ג'ון הוקס, גארט דילהאנט, לורן סוויטסר, דייל דיקי ושלי ווגנר
מפיקים: אן רוסליני ואליקס מדיגן-יורקין
תסריט: דברה גרניק, אן רוסליני (מבוסס על ספרו של דניאל וודרל)
מוזיקה: דיקון הינצ'קליף
צלם: מייקל מקדונו
עורך: אלפונסו גונצ'אלבש
הצטרפו לפייסבוק של ynet וקבלו עדכונים חמים וסרטונים בלעדיים
מועמד לארבעה פרסים: הסרט הטוב, שחקנית ראשית, שחקן משנה ותסריט מעובד.
תקציר העלילה, כמו שאנחנו מבינים אותה
קבלו את גירסת הרדנק של "אליס בארץ הפלאות", או יותר נכון "אליס בארץ החלאות". חבל הארץ ההררי אוזרק, שבדרום מדינת מיזורי, רחוק מאוד מכל נוף מוריק שניתן לייחס לאגדות ילדים אופטימיות. במקרה זה מדובר באיזור קודר, ואפרורי ובאדמת הטרשים צומחים רק מת'אמפיטמינים. המקומיים זורעים וקוצרים ברינה את הסמים במעבדות שפזורות בכל מקום.
מריצים לאחור לקראת האוסקר:
- "התחלה" של כריסטופר נולאן
- "פייטר" של דיוויד או. ראסל
- "נאום המלך" של טום הופר
- "צעצוע של סיפור 3" של לי אונקריך
- "127 שעות" של דני בויל
- "הילדים בסדר" של ליסה חולודנקו
- "ברבור שחור" של דארן ארונופסקי
- "אומץ אמיתי" של האחים כהן
גיבורת הסרט רי דולי (בגילומה של לורנס) היא סוג של אליס, או אולי שלגיה - "סנואו ווייט" מהזן הווייט-טראשי. רק שאמה לא אכזרית, אלא סתם בלתי שפויה, ואביה שוהה בכלא בגלל חברותו בכנופיות הסמים המקומיות. היא נדרשת לדאוג כמעט לבדה למשפחה המפוררת ולשני אחיה הקטנים. היא אינה מתפנקת ובבגרות מעוררת הערכה דואגת לצרכי הבית. יהיה אשר יהיה - למרות המחסור והסביבה הקשה, הם חייבים לשרוד.
אבל יש דברים שגדולים אפילו על רי בת ה-17. השריף המקומי מגיע לביקור, וזה אף פעם לא מבשר טובות. הוא מיידע אותה כי אביה ג'סופ לא שב מחופשה בכלא, וכי אם לא יתייצב אצל קצין המבחן שלו, ישועבד בית המשפחה לטובת המדינה (מסתבר שהאב החביב השתמש בו לצורכי ערבות). אם לא הספיקו לה צרות היומיום, רי חייבת לצאת למסע חיפושים אחר אביה בסביבה עוינת - ארץ החלאות, כאמור.
לורנס כרי. מועמדת לפרס השחקנית הראשית הטובה ביותר
ובארץ החלאות אוכלים ארנבים לארוחת צהריים ויש שם הרבה כובענים מטורפים - כאלו שלא כדאי להתעסק איתם, ובמסיבות התה שלהם לא מגישים חליטת לימונית או מרווה.
ולצד הכובענים המטורפים יש אסופת מלכות לבבות, שמגרש הקרוקט שלהם חובטים עם פטישים בגולגלות אדם, לא בכדור משחק. למרות כל זאת, רי אוזרת אומץ ויוצאת לבקרם. אין לה ברירה, היא חייבת למצוא את אביה - קרוב משפחה של החבר'ה המפוקפקים האלה, ושותף לעסקים.
אבל בסביבה עוינת זו יש גם כמה נשמות טובות, שרעות, נאמנות ומחויבות אינם ערכים שנשקלים בעיניהם רק במונחים של כבוד בין עבריינים. כמה מהם מפגינים שכנות טובה ומסייעים לרי במלאכת ההישרדות שלה, אולם כשמדובר בהתעמתות עם כנופיות המת', הם מעדיפים באופן טבעי להישאר בצד.
מי לא היה נוהג כמותם? רק טירדרופ דולי (הוקס) - דודה הלא ממש אוהב של רי, שנחלץ לעזרתה ולא מרצון, בחיפושיה אחר אביה, הלא הוא אחיו ג'סופ הקטן והאהוב. אך בעוד רי רק רוצה למצוא את אביה משיקולים פרקטיים ולהסגירו למשטרה כדי להציל את הבית, טירדרופ מונע משאיפות הנקם שלו. הוא חושד שאחיו נרצח והוא נחוש להעניש את האשמים בכך.
הוקס כטירדרופ דולי. מועמד לשחקן המשנה הטוב ביותר
קצת מעציבה היא העובדה שהמוות של ג'סופ הוא הפתרון לבעיותיה של רי. אם תצליח להוכיח שהוא כבר אינו בין החיים, תוכל לפחות להציל את הבית. עניין של הישרדות.
מה למדנו?
יש גם רדנקים נחמדים.
למה ייזכה
לפעמים נראה שהוליווד הזוהרת רחוקה מהדרום המחוספס של ארצות הברית, אף יותר מאשר משהיא רחוקה מאירופה. סרט החושף את תחלואי האוכלוסיה המתבודדת והדי קיצונית הזאת, הוא ברכה ברוח הליברליזם המתירני של קליפורניה. המפגש בין נערה צעירה ועצמאית מול החברה הפטריאכלית והנוקשה היא חומר חזק שאומר משהו על האמריקניות
של ימינו. ואמריקה בכל זאת עומדת על הפרק של תעשיית הסרטים שלה.
למה ייכשל
אתם יכולים לדמיין זכייה של סרט על קהילה קטנה ומסוגרת של אנשים קשיי יום בין הרי האוזרק בדרום מיזורי? עיני העולם כולו נשואות אל האוסקר, והאמירה של גרניק, גם אם מאתגרת נרטיבית וסגנונית, עדיין כלואה בגבולות הגזרה של האזור הגאוגרפי. זוהי החצר האחורית של ארצות הברית, לא משהו לשים אותו בפרונט.
הימור
גרניק ולורנס כבר עשו רעש כתקווה הגדולה הבאה של הקולנוע הנשי בארצות הברית. הן יצטרכו להמתין עוד כמה שנים עד שיקבלו על כך הכרה רשמית בדמות פסלון אוסקר.