מגיעים באופניים לעבודה? מדריך הוצאות נסיעה
יש עובדים המגיעים לעבודה באופניים, יש כאלו שבהסעה מאורגנת - אך נזקקים לתחבורה כדי להגיע למקום המפגש, יש כאלו שגרים בקרבת מקום העבודה. מתי צריך לשלם הוצאות נסיעה - וכמה, ומתי לא?
המעסיק חייב לשלם לעובדיו הוצאות נסיעה לעבודה וממנה - עד סכום מסויים. אבל מה אם העובד מגיע באופניים לעבודה או אם ביתו במרחק הליכה? מה אם שעות העבודה מסתיימות או מתחילות כשאין תחבורה ציבורית; מה אם המעסיק מעדיף הסעות מאורגנות? האם הוא יכול שלא לשלם הוצאות נסיעה, האם הוא חייב בתשלום עבור זמן ההסעה הקבוצתית? הנה תשובות לשאלותכם.
- הצטרפו לדף הפייסבוק של ynet
- מה מתרחש בשוק העבודה? קראו בקריירה
לפי החוק חייב כל מעביד לשלם השתתפות בהוצאות נסיעה על יום עבודה בפועל לכל עובד, הזקוק לתחבורה כדי להגיע אל מקום עבודתו וממנו. אך יש תקרה לסכום זה: "הוצאות אלו הן עד למקסימום של 24.40 שקלים ביום החל מינואר השנה. כשסכום זה מתעדכן אחת לשנה ומוכל רטרואקטיבית", נמסר מחברת המידע העסקי חשבים. הם מציינים שבשנתיים האחרונות חלה עליה בשיעור של כ-7% בהחזר הוצאות הנסיעה ליום עבודה.
האם המעסיק חייב בתשלום הסכום המקסימלי ליום?
התשובה היא שלילית. "הוצאות הנסיעה ייקבעו לפי תעריף הנסיעה, המוזל ביותר של נסיעה באוטובוס בין מקום העבודה למגורי העובד", אומרים בחשבים. כך שאם כרטיס מנוי חודשי, חודשי חופשי או כרטיסיה ממקום מגורי העובד יהיו זולים יותר מכרטיס יומי - רשאי המעסיק להחזיר הוצאות לפי העלות הנמוכה.
אם ביתי נמצא במרחק הליכה – האם המעסיק יכול למנוע ממני תשלום עבור הוצאות נסיעה?
"צו הרחבה בדבר השתתפות המעסיק בהוצאות נסיעה קובע כי רק עובד הזקוק לתחבורה כדי להגיע למקום עבודתו, זכאי להחזרי נסיעה בהתאם לקבוע בצו ההרחבה. לפיכך, עובד אשר אינו זקוק לתחבורה על מנת להגיע למקום עבודתו, אינו זכאי להחזרי נסיעה", אומרת עו״ד נעמי לנדאו, המתמחה בדיני עבודה.
צריך לפחות 500 מטר
לפי מה מחליטים מתי העובד "זקוק לתחבורה" או לא?
"אם העובד גר מרחק של יותר מ-500 מטר ממקום העבודה או של יותר מתחנה - המעסיק מחוייב בתשלום הוצאות נסיעה", אומרת לנדאו.
מה אם העובד רוכב באופניים למקום העבודה?
"זה לא משנה אם הוא רוכב באופניים או הולך ברגל. כל עוד לפי ההגדרה שהוא זקוק לתחבורה מתקיימת המעסיק חייב בתשלום הוצאות נסיעה בין כה וכה", אומרת לנדאו.
האם כשמעלים תעריפים - על המעסיק לשלם יותר או שעל העובד לספוג את ההעלאה?
"כאשר תעריף הנסיעה עולה, יש להעלות את החזר ההוצאות בגין נסיעות עד למקסימום, וכאשר תעריף הנסיעה מוזל, ניתן להפחית מהחזר ההוצאות בגין נסיעות, בשיעור ההוזלה", נמסר מחשבים. אבל, נציין, שאם העובד מקבל כבר כעת את ההחזר המקסימלי ומחיר הנסיעה עולה - הוא ייאלץ לספוג את ההפרש בעצמו.
אם העובד מגיע עם רכב לעבודה - כיוון שאין אוטובוס במרחק הליכה – האם חובה על המעסיק לשלם לו חנייה?
לנדאו משיבה בשלילה. "המעסיק מחויב בתשלום החזר הוצאות נסיעה עד התקרה הקבועה בצו הרחבה בדבר השתתפות המעסיק בהוצאות נסיעה. הפסיקה קבעה כי עובד אשר מגיע עם רכב לעבודה, זכאי לתשלום נסיעות בהתאם לאמור בצו ההרחבה. כל תשלום מעבר לכך הוא בהתאם לחוזה בין העובד והמעסיק, ובכלל זה תשלום בעבור חניה.
אסור למעסיק לשלם יותר - ולהתחרט
אם המעסיק הסכים לשלם לעובד הוצאות נסיעה – מעל המקסימום הקבוע בחוק. האם הוא רשאי לשנות דעתו אחרי זמן מה?
לדברי לנדאו אסור למעסיק לחזור בו מסיכום חוזי אשר מעניק תנאים עדיפים על הקבוע בחוק. "כאשר מדובר בהסכמה חוזית לגבי תנאי עבודה, היא עדיפה על הקבוע בחוקי המגן, ובמידה ותשלום זה נעשה בפרק זמן מסוים, הוא הופך לאחד מתנאי העבודה של העובד. אסור למעסיק לבטל את תנאי העבודה הזה באופן חד צדדי, ואם יעשה כן, הרי שמדובר בפגיעה בתנאי העבודה והשכר, והעובד יכול להגיש תביעה לבית הדין לעבודה".
האם המעסיק יכול להחליט על הסעה קבוצתית, שאורכת זמן רב - בשביל לאסוף את כולם – האם הוא חייב בתשלום על זמן הנסיעה?
"מעסיק רשאי להחליט על הסעה קבוצתית למקום העבודה וממנו. זאת, כל עוד הסדרי ההסעה הקבוצתית סבירים מבחינת זמני הנסיעה. במקרה זה העובד חייב להשתמש בשירותי ההסעה של המעסיק, ואם לא ירצה לעשות בהם שימוש, לא יהיה זכאי לקבל החזר הוצאות נסיעה מהמעסיק", אומרת לנדאו. היא מבהירה שהמעסיק אינו חייב בתשלום עבור זמן הנסיעה, שכן שכר עבודה משתלם בעבור ביצוע עבודה בפועל.
אם יש הסעות בשעות המאלצות עובד להישאר זמן נוסף בעבודה בהמתנה להסעה - האם המעסיק חייב בתשלום על זמן זה?
כאן המצב שונה - המעסיק כן חייב בתשלום על זמן ההמתנה להסעה. "כל עוד העובד עומד לרשות מקום העבודה, ונאלץ להישאר במקום העבודה עקב התנהלות המעסיק, הוא זכאי לתשלום בעבור זמן זה", אומרת לנדאו.
זמן הנסיעה הוא על חשבון העובד
מתי המעסיק כן חייב בתשלום זמן נסיעה?
רק כשהוסכם על כך בין העובד או נציגות העובדים לבין המעסיק - חייב המעסיק בתשלום עבור זמן הנסיעה. "מקרים בהם מעסיק משלם גם בעבור זמן הנסיעה הינם כאשר מקום העבודה עובר למקום מרוחק יותר ממקום מגוריו של העובד, כך שזמן ההגעה לעבודה מתארך באופן משמעותי. במקרים כאלה בדרך כלל, נציגות העובדים מגיעה להסכמה עם המעסיק, כי זמן הנסיעה הנוסף יהפך לזמן העבודה ולכן גם ישולם בעבורו שכר", אומרת לנדאו.
האם המעסיק יכול להחליט על הסעה קבוצתית ממקום מפגש – ולא לשלם לעובדים הוצאות נסיעה לאותו מקום מפגש?
"אם מקום המפגש מרוחק ממקום מגוריו של העובד כך שהעובד נאלץ להשתמש בתחבורה על מנת להגיע למקום המפגש, זכאי העובד לקבלת החזרי נסיעה", אומרת לנדאו.
אם העובד הולך ברגל כיוון שאין תחבורה ציבורית למקום מגוריו בשעת לילה מאוחרת ונפגע – מה חבות המעסיק?
"במקרה בו העובד נפגע בתוצאה מאירוע פתאומי ובלתי צפוי בדרך לעבודה או בדרך מהעבודה, ונגמרה לו נכות כלשהי בעקבות הפגיעה, רשאי העובד להגיש תביעה לביטוח הלאומי להכרה בתאונה כתאונת עבודה" אומרת לנדאו.