כעס בכנסת: "רה"מ עוקף את הרפורמה של עצמו"
יו"ר ועדת הפנים ח"כ אזולאי מש"ס נפגע מדברי רה"מ שתקף את הקצב האיטי של העבודה על חוק התכנון, ואמר כי "הממשלה עיכבה את החוק". אזולאי הדגיש כי ביקורתו חפה משיקולים קואליציוניים והעריך: "יש לי גיבוי מהשר ישי". ח"כ הורוביץ הוסיף: "לא צריך ועדות חירום - אלא לתגבר את הקיים"
יו"ר ועדת הפנים ח"כ דוד אזולאי (ש"ס) נפגע מדברי נתניהו, שתקף את הקצב האיטי לדבריו של העבודה על חוק התכנון והבנייה החדש בוועדה.
אזולאי אמר כי דברי נתניהו הם "הוצאת לעז" על השקעה של צוות גדול ומסור, שקשה לעבור עליה על סדר היום.
לפני הישיבה השבועית העוסקת בחוק החדש, כינס אזולאי מסיבת עיתונאים בה הגיב לטענות. לדבריו, הדיונים על החוק החלו באפריל 2010, אולם העיכובים בעבודת הוועדה נבעו מבקשות הממשלה להכניס שינויים בהצעת החוק, בעקבות פרשת הולילנד.
הישיבה היום בכנסת (צילום: גיל יוחנן)
אזולאי אמר שהוועדה משתפת את הציבור ונעזרת בצוות מומחים שמספקים לה שירותים תכנוניים ומשפטיים. "קצב הדיונים מושפע מסוג הנושאים", ציין. "אבל אני דוחה את הטענה שאנחנו מעכבים את הדיונים. החוק הקיים נחקק במשך שבע שנים, ומאיתנו דורשים שנעבוד יותר מהר".
"הכנסת היא לא שוק ולא בסטה"
אזולאי הדגיש: "לא אתן ידי למהלכים כאלה. אם ראש הממשלה מאשים אותנו הוא טועה. הכנסת היא לא שוק ולא בסטה שאפשר להעביר דברים ממקום למקום. תפקידנו לדון בחוק באופן יסודי ולא כלאחר יד.
אזולאי סיכם באומרו כי "על מנת שמסע ההשמצות נגד הוועדה ייפסק, החלטתי, כאות מחאה, שלא אכנס את הישיבה בשבוע הבא. אם ראש הממשלה מסיר מעל עצמו את האחריות, אנחנו נקבל אותה".
לדבריו, "אנחנו פועלים בקצב אחד עם נציגי הממשלה, ואם יש עיכובים זה גם באחריותם. הצענו לזרז את הדיונים בפיצול החוק לנושא התכנון ולנושא רישוי הבנייה, שכל אחד יטופל בוועדת משנה. הממשלה היא זו שהתנגדה לשתי ועדות".
החוק החדש, הכולל רפורמה בכל נושא התכנון והבנייה, נדון בוועדה משותפת של ועדת הפנים והכלכלה.
יו"ר ועדת הכלכלה, ח"כ כרמל שאמה-הכהן (ליכוד) הגיב על דברי אזולאי באומרו כי היה עד לדברים שאמר נתניהו אתמול בסיעת הליכוד, "אבל לא זיהיתי בדבריו מילה של ביקורת על עבודת הוועדה, למעט אכזבה מהקצב. לא זיהיתי את האשמה שכביכול הוא מטיל על הוועדה".
ח"כ שאמה-הכהן: אין מקום לביקורת על רה"מ
לדבריו, "ראש הממשלה רוצה פיתרון דחוף, ולא לעקוף את הכנסת, אלא להסיר חסמים. רצוי לשים את הדברים בפרופורציה. בכנסת יש קונצנזוס על מקצועיותו של ח"כ אזולאי, ואני תומך בכך שלא נעשה מהוועדה שוק. אין מקום לביקורת הזו על ראש הממשלה, ששם את כל יוקרתו על הרפורמה שהוועדה עובדת עליה".
ח"כ דב חנין (חד"שׂ) תקף בחריפות את ניסיונו של נתניהו "לעקוף את מערכות התכנון באמצעות ועדות דיור לאומיות. כשנתניהו מדבר על בירוקרטיה הוא מתכוון לזכותם של אזרחים להתנגד למהלכים נדלניסטיים ולהגן על בריאותם וסביבתם.
"במקום ליזום בנייה ממשלתית בהיקף גדול של דיור ציבורי, כפי שנעשה בישראל בעבר, מתמקד נתניהו בקעקוע מערכות התכנון, כשהוא עצמו לא טרח להגיע לדיוני הוועדה המיוחדת לתכנון ובנייה, שעובדת בקדחתנות ובעשרות דיונים, גם על בחינת מגוון הבעיות שפרשת הולילנד מייצרת".
"קצה נפשו של נתניהו בדמוקרטיה"
חנין הוסיף כי "בתוכנית החירום של הוד"לים ראש הממשלה בוחר לעקוף הליך חקיקה באמצעות מהלך בעייתי ומסוכן במיוחד. ברור לחלוטין שאי אפשר לתכנן בנייה למגורים בלי כבישים, בתי ספר ומקומות תעסוקה ובלי לדאוג לסביבה ולבריאות התושבים.
"אי אפשר לשוב ולתקוף את הדמוקרטיה במקום להתמודד עם מחדלי הממשלה. נראה כי קצה נפשו של נתניהו בדמוקרטיה והוא קופץ מעל החוק שהכינה הממשלה שלו. אנחנו לא מבזבזים זמן והכנסת צריך להתאחד כדי להגן על עצמה, אחרת נגיע לכאוס מוחלט".
ח"כ ניתן הורוביץ (מרצ) אמר כי נתניהו עוקף את הרפורמה של עצמו ולא צריך עוד וועדות חירום אלא רק לתגבר את ועדות תכנון ובנייה הקיימות ולהרחיב את סמכויותיהן. "וועדות הוד"לים הן מעשה שאבד עליו הכלח", הדגיש.
ח"כ אזולאי ציין כי הביקורת שלו חפה משיקולים קואליציוניים. לדבריו, שר הפנים אלי ישי ידע על דיון זה ולא התנגד לקיומו, ומכאן הסיק: "יש לי גיבוי".
יואב שגיא, מהחברה להגנת הטבע, אמר שתוכנית החירום של הממשלה היא "מהלך מביש שנרקם בסודיות על ידי שרים שלא קראו אפילו אחד מ-360 סעיפי חוק הרפורמה לתכנון ובנייה. אני קורא לראש הממשלה, במקום לשווק תכניות פופוליסטיות שיפרנסו רק את מבקר המדינה, לדחוף את הביצוע של עשרות אלפי תוכניות בנייה מאושרות וקיימות שביצוען נחסם מסיבה זו או אחרת".