נחל השופט: טיול לפנים משורת הדין
בפארק יערות מנשה עובר נחל השופט, שאליו מתנקזים יובלים שלכל אחד מהם מעיין איתן. פיקניק, בריכות, נגישות למוגבלים ופריחת כליל החורש הוורודה - קבלו טיול בדלתיים פתוחות
הכביש המוביל למסלול המוכר בנחל השופט, מפלח את פארק יערות מנשה. בימים אלו אכן מדובר בפארק, כמעט כמו פארק שעשועים, שבמהלך הנסיעה בו מתעקלים בסיבובים חדים, עולים ויורדים ואפילו חוצים ערוץ נחל זורם. מסביב, זורחים עכשיו עצי כליל החורש בפריחתם הוורודה.
- לצפייה במפת מסלול הטיול - לחצו כאן
מסלול ההליכה עצמו, שמתאים גם לעגלות תינוקות ולכיסאות גלגלים, מזכיר בנופו ובזרימת הנחל הנמרצת את נחלי אצבע הגליל ומקורות הירדן. על אף העומס בסופי שבוע, כנראה שבכל זאת תוכלו למצוא לעצמכם מקום חנייה ופינה לפיקניק בשלל הנישות בין העצים. שיהיה בהצלחה.
מקשט את אזור נחל השופט. כליל החורש בפריחתו (צילומים: יאיר זיידנר)
איך מגיעים?
נוסעים על כביש 66 בין מחלף התשבי לצומת מגידו. כ-1.5 ק"מ דרומית לכניסה לקיבוץ הזורע פונים מערבה,
לפי השילוט לפארק רמות מנשה, מאפסים מד מרחק. הכביש מתעקל מיד דרומה ועובר במקביל לכביש 66. עוקבים אחר הסימון הכחול ולאחר שנסעתם 2.6 ק"מ בצומת הדרכים פונים ימינה עם השילוט להר גחר. ההמשך בדרך המסומנת ירוק. עולים על הר גחר וב-3.8 פונים שמאלה ומתחילים לרדת את ההר. ב-4.6 הדרך הסלולה נעשית משובשת וב-5.0, בתום הירידה, פונים ימינה לעמק השלום וחוצים את נחל השופט במעבר מים אירי (בתוך המים). משם עולים עם הכביש לגבעת משעול ויורדים ממנה היישר לחניון החרובים ב-6.5.
נחל עם שיוויון זכויות
מחניון החרובים הגדול והמסודר (1) יורדים אל ערוץ הנחל, לכיוון דרום-מערב. שם, מתחת לעץ חרוב גדול, נובע עין סנין – מעיין איתן שמרווה ערוץ קטן באותו שם הנשפך לנחל השופט. המסלול עובר בשביל אספלט תחום באבנים, שמתחלף מעת לעת בגשרי עץ מעוצבים, והוא נוח ועביר לכולם. אפשר להגיע לכאן עם עגלות ילדים, ונכים בכיסאות גלגלים ימצאו את המקום ידידותי ומהנה. את הקמת השביל יזמה עמותת לטם, העוסקת בהדרכה של בעלי צרכים מיוחדים בטבע, וביצעה הקרן הקיימת לישראל. רק חבל שהשקעה כזו בשבילי הארץ נדירה מאוד.
המסלול מזכיר את נחלי אצבע הגליל. נחל השופט
הנה "מפלונצ'יק"
השביל יורד לאורך נחל סנין ופונה לכיוון נחל השופט. נחל השופט (ואדי פרור בערבית) נקרא כך על שם הקיבוצים עין השופט ורמת השופט הסמוכים למוצאו, שבעצמם קיבלו את שמם משופטים אמריקנים שתמכו בציונות בשנות ה-30 של המאה הקודמת. הנחל הוא הגדול בנחלי רמות מנשה המתנקזים לקישון. אל נחל השופט נקשרים כמה יובלים, שלכל אחד מהם מעיין איתן אחד לפחות, ובערוץ המרכזי של הנחל נובעים כמה מעיינות איתנים נוספים.
הזרימה, גם אם אינה רציפה, מספיקה כדי לשמר את המראה הירוק של הערוץ. בקיץ המראה הזה הוא ניגוד משובב נפש למדרונות הבתה המצהיבים שסביב. כ-200 מטר אחרי שעוזבים את עין סנין מגיעים למפלון מים יפה, שבתחתיתו בריכה (2). המפל מוקף בעצי האולמוס השעיר - עצים נדירים ומיוחדים, בעלי עלים משוננים ולא סימטריים, שכאן נמצא גבול תפוצתם הדרומי העולמי. גם עצי צפצפה ענקיים בעלי גזע לבן וארוך מצלים על הנחל וסביבתו.
ממשיכים על השביל בכיוון דרום-מזרח. מימינכם תראו תחנה למדידת ספיקת המים בנחל. אורכו של נחל השופט כשבעה ק"מ ושטחו של אגן הניקוז שלו - 12 קמ"ר. בשל מסלע הקירטון שממנו הוא עשוי, הנחל מוּעד מאוד לשטפונות. השביל עובר בין עצי ערבה, שעליהם מטפסים צמחי קיסוסית וגם קיסוס תרבותי שהתגנב לכאן מהקיבוצים הסמוכים. לאחר כ-200 מטר מגיעים אל עץ תות גדול ועבה גזע (3). אין טעם לחפש עליו פירות, זהו עץ ממין זכר, וזכרים - גם אם הם עץ תות - לא יכולים להעמיד צאצאים. השביל מתעקל כאן לכיוון צפון-מזרח. מיד אחרי עץ התות יופיע מימינכם סבך של קנים. משתלם מאוד לרדת לשם מהשביל המרכזי. בתוך הסבך תגלו מבוך של מחילות, מערות ומנהרות, שבתוכן וביניהן אפשר לעבור או להתחבא.
וגם בריכת פעוטות
חוזרים לשביל המרכזי, חולפים על פני שתי מערות לא גדולות שבתוכן נטיפים קטנים, ומגיעים לפיצול שבילים (4).
פונים ימינה ועוברים בגשר עץ מעל ערוץ הנחל. השביל מוביל למערה גדולה ושחורה, ואז מסתיים. אבל כדאי מאוד (לא לנכים בכיסאות גלגלים) להמשיך במורד הנחל עוד כ-50 מטר, למפלון הנשפך לבריכה יפה שעץ תאנה גדול (5) מסוכך עליה. הבריכה עמוקה יחסית (כמטר), וניתן לשכשך בה להנאת הקטנים וגם הגדולים.
עין חשרת
חוזרים אל פיצול השבילים (4), עוברים את הגשר ועולים על השביל הימני צפונה, לפי השילוט לעין חשרת. השביל יוצא מהנחל ומגיע לדרך עפר, שמצידה הצפוני, כשהוא מוקף בגדר, נמצא עין חשרת (6). עוברים בשער ומגיעים למעיין הנובע מתוך נקבה עמוקה, שנחצבה בסלע במטרה להגביר את שפיעת המים ולרכז אותם בנקודה אחת. והמים אכן מתנקזים אל בריכה יפהפיה שקשת חצובה בסלע מחפה עליה.
מהבריכה הזו זורמים מי המעיין בתעלה לבריכת אגירה, שממנה הושקו בעבר שדות האזור. ממצאים ארכיאולוגיים מראים כי הבריכות והנִקבה נחצבו במאות הראשונה והשנייה לספירה. מעל המעיין (מעבר לגדר) תבחינו במערת קבורה רבת כוכים. מכאן ממשיכים דרומה בדרך סלולה ונעימה העוברת מעל דרך העפר. עוד 400 מטר ואתם בחניון חרובים (1).
בריכה יפהפיה שקשת חצובה בסלע מחפה עליה. עין חשרת
- מבוסס על טיול שכתב עומר יגאל והופיע בספר "טיולים קצרים" בהוצאת מפה
- לעוד טיולים מומלצים היכנסו לאתר מפה