פסח: מחיר הבורי בעלייה והביצים יגיעו מטורקיה
לפי משרד החקלאות, לקראת פסח צפוייה עלייה של 17% במכירות הדגים, ויימכרו כ-1,100 טון קרפיונים, ומחיר הבורי גבוה מזה של שנה שעברה. בנוסף, צפויה מכירה של 70 מיליון ביצים - 10% מהן ייבוא מטורקיה. גודל הביצים המועדף: L ו-XL
<< פסח בפתח: מבצע העוף בשקל חוזר
הקניות הגדולות לפסח בפתח, ומשרד החקלאות, ולביצים ודגים יש מקום של כבוד בסל. ארגון מגדלי דגים ומועצת הלול פרסמו את המחירים המומלצים לצרכן של ביצים ודגים פופולריים, ואת נתוני הצריכה שלהם לקראת חג הפסח.
לפי הנתונים, לקראת פסח צפוייה עלייה של 17% בהיקף השיווק של דגי מאכל, לעומת התקופה הזהה אשתקד. בסך הכל צפוי הביקוש בחג הפסח הנוכחי לעמוד על כ-2,800 טון דגים, לעומת כ-2,400 טון בשנה שעברה.
לעומת הדגים, לא תחול עלייה בשיווק ביצים. בתקופת החג, צופים במועצת הלול שיימכרו כ-70 מיליון ביצים, בדומה לצריכה בשנה הקודמת, כש-10% מהן יגיעו ארצה כייבוא מטורקיה. ועם זאת כמדי פסח תחול עלייה של 10% בצריכת הביצים - בחודש ממוצע צורך הישראלי כ- 20 ביצים, ואילו בחודש חג הפסח עולה הצריכה לכ-22 ביצים לאדם. בסך הכל צורך ישראלי מדי שנה כ-240 ביצים.
אז כמה יעלה קרפיון?
רוב השנה, ישראלים מעדיפים לאכול דג אמנון, ובפסח הדג המועדף עליהם הוא קרפיון, המשמש כחומר הגלם לגפילטע פיש. המחיר המומלץ לאמנון, ינוע הפסח בין 28-25 שקל לק"ג, בגדלים קטן עד ענק. המחיר המומלץ לצרכן לדגי קרפיון ינוע בין 22 ל-25 שקל לק"ג, והמחיר המומלץ לצרכן לדגי בורי ינוע בין 30 ל-38 שקל לק"ג, בטווח הגדלים קטן ועד ג'מבו, מעט גבוה יותר ממחירי השנה הקודמת לדג זה.
בחודש ממוצע צורך הישראלי כ-800 גרם דגים, ואילו בחודש חג הפסח עולה הצריכה ל-1,400 גרם לאדם, עלייה של 75% לעומת שאר חודשי השנה. צריכת דגי קרפיון קופצת פי שניים. הממוצע השנתי של צריכה לנפש עומד על 10 ק"ג (כ- 800 גרם דגים לחודש).
השנה צפויים להימכר בתקופת הפסח כ-1,100 טון קרפיונים, כ-800 טון אמנונים וכ-300 טון בורי, בדומה לצריכה בשנה הקודמת. אולם בנוסף לאלה, ישווקו בפסח הקרוב גם כ-600 טון דגי מוסר, כסיף, באס, אמור ואדמונית; וגם כ-20 טון של פילה טרי של דגים שונים, בהם: בורי, אמנון, אדמונית, מוסר, פורל וקרפיון.
הצריכה המקומית לנפש בישראל, נמוכה מאוד לעומת הצריכה במדינות אחרות, אולם היא לא השתנתה גם במיתון, וניתן לייחס זאת, ככל הנראה, למרכיבים הבריאותיים של הדגים. בישראל הצריכה הממוצעת לנפש היא, כאמור, כ-10 ק"ג בשנה לעומת מדינות הים התיכון שצורכות 40-20 ק"ג לנפש, יפן בה צורכים 60 ק"ג לנפש והאמריקאים שצורכים 6 – 7 ק"ג לנפש לשנה.
על פי נתוני משרד החקלאות בשנת 2010 צרכנו כ-74 אלף טון דגים, מהם כ-24 אלף טון מייצור מקומי וכ-50 אלף טון מייבוא (ברובו קפוא). הייצור המקומי של הענף (כ-24 אלף טון) נחלק לשלושה מקורות: חקלאות מים (מדגה) כ- 19,300 טון, דייג כ- 2,500 טון וחקלאות ימית כ- 2,200 טון.
רוב הישראלים מעדיפים דגי אמנון (כ- 8,000 טון לשנה), במקום השני הקרפיון (כ- 6,500 טון לשנה), דניס (כ- 4,000 טון), בורי (כ- 2,500 טון), כסיף (כ- 1,000 טון), סרדין כנרת (כ- 400 טון), פורל (כ- 500 טון) ודג באס (כ- 300 טון).
הישראלים מעדיפים ביצים L ו-XL
גם בביצים יש לנו העדפות. ישראלים מעדיפים לצרוך ביצים רגילות, בעיקר בגדלים L ו-XL. נראה כי 98% מצריכת הביצים בישראל היא של ביצים רגילות, ו-2% בלבד היא של ביצי חופש וביצים אורגניות. מחירה של אריזת 12 ביצים רגילות הוא מפוקח ונע בין 12.75 שקל לאריזה של ביצים בגודל XL ל- 10.40 שקל לאריזה של ביצים בגודל M. מחירן של ביצי חופש וביצים אורגניות יכול להגיע לכ- 20 שקל.
בישראל מוטלות מדי שנה כ- 1.8 מיליארד ביצים שמגיעות מ-3,000 מגדלים המתגוררים ברובם באזור הצפון. הצריכה המקומית לנפש יחסית גבוהה לעומת הצריכה במדינות אחרות, ישראל נמצאת במקום הרביעי בעולם, אחרי יפן, צרפת וארה"ב. בישראל הצריכה הממוצעת לנפש היא, כאמור, כ-240 ביצים בשנה, לעומת יפן שניצבת בראש הרשימה עם כ- 350 ביצים לנפש בשנה.