שתף קטע נבחר
 

מחקר: גברים נפגעים חזק יותר מאהבה נכזבת

בניגוד למקובל לחשוב, לעליות ולמורדות בקשרים הרומנטיים יש השפעה הרבה יותר משמעותית על גברים. הם יותר פגיעים מנשים בעניין הזה. הם אמנם שומרים על פנים קשוחות, אבל רואים שיש להם נטייה להתנחם בחומרים כגון אלכוהול או סמים, ואת הצלקות הנפשיות הם סוחבים לאורך שנים רבות

בתיכון היה לי חבר שהיה קצת אובססיבי לגביי. הוא רצה שנתחתן ברגע שנגיע לגיל שמאפשר זאת, ואני הייתי רחוקה מלחשוב על חופה כמו שהייתי רחוקה מלחשוב על טיסה לירח. יצאתי איתו רק כדי לבחון מה זאת חברות רצינית, כלומר זוגיות, אבל לא חלמתי לרגע שהוא המעומד שישים לי טבעת, מתי שיגיע היום הזה, מה גם שתכננתי את החתונה אי שם לאחר קבלת הדוקטורט.

 

 

אבל כשראיתי שהוא הולך אחריי כמו חולה ירח ומתנהג אליי כמו אל רכושו הפרטי, הבהרתי לו חד משמעית שאנחנו נפרדים. לקח לו זמן להבין, ועברו שיחות טלפון רבות בהן צעקתי לו שיפסיק להתקשר, אבל לבסוף הוא התחיל לצאת עם בנות אחרות ועזב אותי לנפשי.

 

הוא הניח לי רק עד שנפרד מהחברה השנייה שלו. הוא התקשר אלי מרוסק, אחרי שנה שלמה של ניתוק קשר, וחיפש תמיכה נפשית. אחרי הפרידה הבאה, הוא כבר הציע לי נישואים, ואחרי הפרידה שאחריה הוא ממש התחנן: "עזבי את כולם, בואי נתחתן".

 

אני, שגם קפצתי בתסכול מחבר לחבר, לפעמים כמעט התפתיתי להסכים, אבל בתוכי ידעתי שהוא עושה את זה רק כי איתי הכל יותר קל לו ומוּכּר לו - הוא לא צריך להיות נחמד ומלאכותי, והוא לא צריך לסבול את העליות והמורדות של זוגיות של רווקים.

 

רווקים במערכות יחסים סובלים עליות ומורדות שמשפיעות באופן משמעותי על בריאות הנפש והגוף. ישנם מדענים הטוענים חד משמעית שאהבה יכולה לעשות אותך חולה - פשוטו כמשמעו. אחד מהמדענים האלה הוא פרופסור מרטין קוואי מהאימפיריאל קולג' בלונדון. קוואי חוקר את השפעתם של רגשות על האדם. על פי מחקריו, העליות והמורדות של מערכת יחסים רומנטית עלולים להיות מסוכנים. כידוע, לאהבה יש סימפטומים פיזיים: האישונים מתרחבים, הידיים מזיעות וקצב הלב גובר. כמויות גבוהות של אדרנלין עוברות בדם, אירוע שיכול לגרום בעיות גופניות. אותו חומר, האדרנלין, מופרש בכמויות גבוהות בגוף בעקבות פחד, או כל רגש אחר שמעלה את רמות המתח בגוף, וכידוע - מתח הורג! גם חוסר אהבה או סיום קשרים רומנטיים יכולים להביא בעקבותיהם בעיות גופניות; אנשים שאיבדו בני ובנות זוג מראים נטייה מוגברת למחלות לב ולמוות.


יותר מושפע רגשית מאיכות היחסים (צילום: Shutterstock)

 

גם הסרטים האמריקנים תומכים במיתוס

אנחנו מכירים את תמונת המצב של צעירים מרוסקים אחרי בעיות במערכת יחסים. אנחנו רואים בעיקר את הבנות - מדוכאות, בוכות ומוקפות בחברות. גם הסרטים האמריקנים תומכים במיתוס: נשים יותר רגישות לתנודות במערכות יחסים מאשר גברים.

 

אז זהו, שלא. בניגוד למקובל לחשוב, לעליות ולמורדות בקשרים הרומנטיים יש השפעה הרבה יותר משמעותית על גברים מאשר על נשים. הם יותר פגיעים מנשים בעניין הזה. הם אמנם שומרים על פנים קשוחות, אבל רואים שיש להם נטייה להתנחם בחומרים שונים, כגון אלכוהול או סמים, ואת הצלקות הנפשיות שלהם הם סוחבים לאורך שנים רבות.

 

פרופסור רובין סיימון מאוניברסיטת ווייק פורסט בצפון קרוליינה הוכיח זאת ביוני 2010, במחקר שפורסם ב-Journal of Health and Social Behavior (כתב העת לבריאות ולהתנהגות חברתית). סיימון והקולגות שלו לקחו נתוני מחקר ארוך טווח קודם שנעשה על צעירים בצפון פלורידה. המחקר אסף נתונים רבים לגבי מהלך חייהם של צעירים הנכנסים לעולם הבגרות והבריאות הנפשית שלהם.

 

מתוך כלל הנבדקים במחקר ארוך הטווח, בחר סיימון יותר מאלף צעירים לא נשואים, בני 18-23, ומצא שבניגוד להנחה שנשים יותר מושפעות מ"רכבת ההרים" הרגשית של מערכות יחסים, מסתבר שגברים דווקא יותר מושפעים ממנה: מצד אחד, המתח שלהם בעקבות ירידות באיכות קשריהם הרומנטיים משפיע יותר על בריאותם הנפשית, ומצד שני, התועלת הנפשית שהצעירים מפיקים כשהם בקשר רומנטי טוב רבה יותר מזו שמפיקות נשים.

 

סיימון גם מציע הסבר לרגישות הגברית לתנודות הרגשיות - לגברים צעירים, הפרטנר הרומנטי הוא בדרך כלל גם המקור הראשי לאינטימיות והאדם העיקרי שאיתו הוא חולק את רגשותיו. לנשים, לעומת זאת, יש את חברות הנפש, והן נוטות יותר לחלוק רגשית גם עם בני משפחתן. בנוסף, קשיים בקשר רומנטי יכולים גם להיות מקושרים אצל גבר עם איום על הזהות וההערכה העצמית שלו.

 

ולבסוף, סיימון מצא שבעוד גברים יותר מושפעים רגשית מאיכות מערכות היחסים שלהם, נשים צעירות יותר מושפעות רגשית מעצם השאלה אם יש להן זוגיות או לא. לכן, יש יותר סיכוי שנשים צעירות ייכנסו לדיכאון כאשר קשר רומנטי מסתיים ויפיקו יותר תועלת מעצם העניין שיש להן מערכת יחסים. וכבר ראינו שנשים פחות בררניות ממה שחושבים בנוגע לבחירת בן הזוג שלהן.

 

רחלי לנגפורד, MSc בוגרת המחלקה לניורוביולוגיה, בי"ח הדסה, עסקה בחקר תיקון מומי מוח מולדים באמצעות תאי גזע.

 


 


פורסם לראשונה 09/04/2011 21:35

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
איום על הזהות וההערכה העצמית
צילום: ויז'ואלפוטוס
הכרויות
כתבו לנו
מומלצים