שתף קטע נבחר
 
צילום: shutterstock

מכה שלא כתובה בטאבו: המרור של רוכשי דירות

חיים בתוך ארגזים, תשלום למתווכים, פגמים שלא ידעתם על קיומם ומשכנתא שלא נגמרת - כל מי שקנה אי פעם בית יודע שמדובר בדרך רצופה כאבי ראש. 10 המכות בקניית דירה

כל מי שעבר הליך של קניית דירה או עובר אחד כזה היום יודע - הדרך אל הארץ המובטחת רצופה כאבי ראש ודאגות. לפניכם רשימה של עשר המכות שניצבות בפני הרוכשים, ואם יש לכם רעיונות נוספים מניסיונכם האישי - אתם מוזמנים לספר עליהם בטוקבקים.

 

 

אגדות - כל אחד שמע על החבר שעשה עסקה מעולה, הצטרף לקבוצת רכישה, קנה במחיר מציאה או מימש ברווח גדול. הרצון שלא לצאת פראייר גורם לרוכשים לעיתים לבחון את הקנייה דרך משקפיים של תשואה ורווח, במקום להתמקד בשאלות של צרכים ואיכות חיים.

 

דמי תיווך - זה מתחיל משיחות טלפון בתגובה למודעות - אם אתם באיזורי ביקוש תגלו, שכמעט תמיד עונה מתווך בצד השני. מתווכים דורשים 2% פלוס מע"מ, ואף שחברים יספרו לכם שאפשר לסגור בפחות - זה עלול להסתיים גם ביותר, למשל במקרה שראיתם את אותה דירה דרך שני מתווכים שונים. משום כך, לפני שעולים במדרגות כדאי לשים לב שלא ביקרתם שם כבר בעבר.

 

חוסר הודאות של מס הרכישה - כמה מס רכישה יש לשלם? אם זו דירתכם היחידה, תהיו פטורים עד 1.35 מיליון שקל. אם זו לא דירתכם היחידה - תשלמו 3.5% מהשקל הראשון. אבל זה רק נכון להיום - למדינה יש נטייה בשנים האחרונות לשנות את מס הרכישה לעתים מזומנות מדי.

 

משכנתא - המשכנתא היא מכה אמיתית, במיוחד מול הנטיה של הישראלים לקחת ממנה מנה גדולה במיוחד בטענה שזה עדיף על פני לזרוק כסף בגין השכרת דירה. אולם חלק גדול מהרוכשים לא מבינים מה העלות האמיתית של נטילת המשכנתא ואם לא די בכך - שפע המסלולים מבלבל את המשפחה הממוצעת, שצריכה לנחש מה יקרה לריבית הפריים, האינפלציה לאן ועוד.

 

ביטוח דירה - למעשה זה ביטוח חיים, שנוטלי משכנתא חייבים לקחת. מדובר על עלות כבדה שמתווספת להוצאות ומי שלא בודק היטב - עלול לשלם עוד עשרות אלפי שקלים לאורך תקופת ההלוואה.

 

מדד תשומות הבניה - מישהו יודע איך לחשב אותו? המדד החביב על הקבלנים לצורך הצמדת מחיר הדירה לאורך הליך הרכישה, נמצא לעיתים מעל למדד ולעתים יורד מתחתיו. אף אחד כמעט לא יודע איך לחשב אותו, ורבים מדי מהמרים מדי חודש אם להקדים תשלום לפני פרסום המדד החדש, או להמתין.

 

ערבות מכר דירות - הערבות שכל רוכש דירה מקבלן חייב לדרוש, אבל מי שכבר שכח את מקרה חפציבה ומקרים נוספים שהתרחשו לפניו וגם אחריו, מתפתה לעיתים להנחות מצד הקבלן כדי לוותר על הערבות, כי "חבל שהבנק ירוויח על חשבונינו". התוצאה עלולה להיות בכיה לדורות.

 

אריזה והובלות - תהליך האריזה מתחיל חודשים רבים לפני שהמובילים מגיעים ומסתיים זמן רב לאחר המעבר. כל הבית על ארגזים, סרט ההדבקה הופך לחבר הכי טוב והחפצים שהקיפו את חיינו נמדדים פתאום על פי משקלם. הצד החיובי הוא ההזדמנות להיפטר מחפצים מיותרים, אך המאבקים מול המובילים משכיחים זאת במהרה. עליות מחירים של הרגע האחרון, איבוד ארגזים ושבירת ציוד הם מחזות נפוצים בפרק זמן רגיש זה.

 

ליקויי בניה - קיבלתם את המפתח, נכנסתם לדירה ופתאום גיליתם נזילה בקירות, ריצפה עקומה או משקוף מתנדנד. אם רכשתם דירה מקבלן, החוק מחייב אותו לבצע תיקונים, אבל אם רכשתם דירה יש שניה - זו הבעייה שלכם. בכל מקרה, כדאי לשקול ביצוע בדיקה של המבנה מראש.

 

שיפוצים ועלויות נלוות - שברתם חסכונות, גייסתם את ההורים ולקחתם הלוואה מהבנק, רק שכחתם שהמחיר ששילמתם בעבור הדירה - רחוק מלהיות סופי. יש הוצאות נוספות, החל מעורך הדין, המתווך, המוביל, מס הרכישה וכמובן השיפוצים, שכמעט תמיד נגמרים בהרבה יותר כסף ממה שתתכננו מלכתחילה.

 

יש לכם רעיונות למכות נוספות? במת הטוקבקים לרשותכם.

 

הכותב הינו מחבר הספר "לרכוש דירה בלי להיפגע" ועורך אתר mydira.co.il

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים