פתרון חדש למצוקת הקרקע: פרויקט סולרי צף
בהשקעה של 50 מיליון שקל יוקמו בקרוב על מי מאגר הקולחין במושב בלפוריה בעמק יזרעאל מערכות סולריות צפות, שיניבו 3 מגוואט חשמל בשעה. המיזם יספק פתרון לבעיית ההיתרים להקמת מערכות סולריות, שמקורה במחסור בקרקע ובשטח הגדול שמערכות אלה תופסות
פרויקט סולרי צף, ראשון מסוגו בישראל, יותקן בקרוב על מאגר מי הקולחין של מושב בלפוריה בעמק יזרעאל. הפרויקט, שיניב 3 מגוואט חשמל בשעה, פותח על ידי חברת סנרג'י ועלותו מוערכת בכ-50 מיליון שקל. בחברה מציינים כי המערכת הצפה פותחה כך שתתאים להתקנה על מאגרי מים וקולחין.
- מתקן לאנרגיה סולרית על הגג: לאו דווקא כסף קל
- קרני שמש ראשונות בחבל אילות: המהפיכה בדרך?
- בואו להתעדכן בסרטונים ותמונות בלעדיות בפייסבוק שלנו
הפרויקט הנוכחי יותקן, כאמור, בחודשים הקרובים על מאגר הקולחין במושב, על פני שטח של 80 דונם. על פי תחשיבי החברה, הוא צפוי להניב הכנסה שנתית בהיקף של 7 מיליון שקל. בחברה מסבירים כי המערכת תצוף כולה על פני מי המאגר בעזרת פאנלים שמותקנים על גבי רפסודת מצופים ייחודית.
מאגר המים בבלפוריה, עליו יצופו הפאנלים (צילום: רגב גמליאל, סנרג'י)
הטכנולוגיה עצמה איננה חדשה, אך זהו הפרויקט הראשון מסוגו שיותקן בארץ. אחד היתרונות המשמעותיים ביותר של מערכות סולריות צפות, הוא החיסכון המשמעותי במשאבי קרקע. בארגוני הסביבה, שתומכים בייצור אנרגיה נקייה למשק, מוטרדים כבר תקופה ארוכה מסוגיית משאבי הקרקע שתעשייה זו גוזלת.
כך למשל, על פי עבודה שבוצעה בעבר עבור מכון דש"א ("דמותה של ארץ") בחברה להגנת הטבע נמצא כי על מנת לספק את היעדים שקבעה הממשלה לייצור אנרגיה סולרית בישראל - עד שנת 2020 יהיה צורך בשטחים בהיקף של כ-200 אלף דונמים, אשר חלקם בעלי חשיבות אקולוגית. כיום מייצרת ישראל כאחוז מהחשמל שלה באמצעות אנרגיות מתחדשות, אך היעד לסוף העשור עומד על 10% מכלל המשק.
אחיזה בשטח
מהפכה סולארית יש; עכשיו צריך עוד קצת מדינה
יעל עברי-דראל
ארגוני הסביבה נקלעו למלכודת: מחד הם תומכים נלהבים באנרגיות מתחדשות וטוענים שישראל חייבת לנצל את שפע השמש שלה. מצד שני הם חוששים שהתחנות הסולאריות יוקמו על שטחים פתוחים נדירים, יפגעו בנוף ובבעלי החיים. משרד התשתיות: איפה הם רוצים שנייצר חשמל - על הירח?
יוסי גמליאל, מנכ"ל סנרג'י, ציין כי "מעבר ליתרון הברור של שימוש בשטח קיים, ללא צורך בשינוי יעוד הקרקע והיתרים להקמת המערכת, ישנם יתרונות נוספים. המערכת יושבת על פני המים ובכך מסייעת למנוע אידוי וגם חוסכת במים. בנוסף, המים שמצננים את הפאנלים מאריכים את חיי המערכת. במצב של ישראל, בה יש מיעוט קרקעות ומחסור במים, זהו הפתרון המיטבי".
פורסם לראשונה 28/04/2011 19:15
הפאנלים הצפים. יכניסו 7 מיליון שקל בשנה
צילום: רגב גמליאל,סנרג'י
מומלצים