פיאד המפסיד הגדול מהפיוס: "גונב את ההצגה"
אבו מאזן ומשעל יחתמו היום בקהיר על ההסכם, אחד מתומכיו הגדולים של הפיוס יישאר כנראה מחוץ לממשלת המעבר. "גם פתח וגם חמאס לא רוצים לראות אותו כראש הממשלה"
נראה שדווקא התומך הנלהב של הפיוס בין פתח לחמאס ישלם את מחיר ההסכם: מאז הושג הפיוס ההיסטורי, עתידו של ראש הממשלה הפלסטיני, סלאם פיאד, לוט בערפל. למרות ההערכה הרבה לה זוכה פיאד מתושבי הגדה המערבית ורצועת עזה, נראה כי לא ימשיך בתפקידו במסגרת ממשלת המעבר הפלסטינית.
- עדכונים שוטפים גם בעמוד הפייסבוק של ynet
היום (ד') צפוי הנשיא הפלסטיני, אבו מאזן, לחתום בקהיר על הסכם הפיוס עם ראש הלשכה המדינית של חמאס. השניים יעשו זאת, על רקע קריאתו לאבו מאזן של ראש הממשלה, בנימין נתניהו, לבטל לאלתר את ההסכם, ועל רקע הזעם האמריקני - אחרי גינוי חמאס את חיסולו של אוסמה בן-לאדן.
פיאד, שהיה מהתומכים הגדולים בסיום הפיצול בין הארגונים, קרא פעמים רבות למנהיגיהם להגיע להבנות ביניהם. אחת השאלות המעניינות ביותר מאז נודע על הסכם הפיוס, הייתה האם פיאד ימשיך בתפקידו כראש ממשלת המעבר הפלסטינית.
פיאד במסיבת עיתונאים. "גונב את ההצגה" (צילום: נועם מושקוביץ)
"גם חמאס וגם פתח אינן מעוניינות לראות את פיאד עומד בראשות הממשלה הפלסטינית", הסביר האני אל-מסרי, חוקר ופובליציסט פלסטיני שהשתתף בניהול שיחות הפיוס, "אין דבר שהוא בלתי אפשרי בפוליטיקה, אבל עד כה פיאד אינו נמצא
גם הנשיא הפלסטיני, אבו-מאזן, אינו נמנה עם תומכיו הגדולים של פיאד. לאורך השנים ידעו יחסיהם של השניים מתיחויות רבות, בעיקר בגלל שפיאד "גונב את ההצגה" וזוכה לאהדה גדולה בעולם.
גורמים המקורבים לנשיא הפלסטיני אישרו לסוכנות הידיעות רויטרס כי הוא אינו נלהב במיוחד מהאפשרות שפיאד ימשיך בתפקידו. אולם, הם הדגישו כי אבו-מאזן עדיין לא הגיע להחלטה וכי הוא מודע לחשיבותו הגדולה של פיאד בסוגיה הפלסטינית. בסוף השבוע האחרון נשאל הנשיא על עתידו הפוליטי של ראש הממשלה וסירב לענות.
"טיפשות אם הוא לא ייבחר שוב"
גם בחמאס לא מגיבים בפומבי על שאלת פיאד, אך בכיר הארגון, מחמוד א-זהאר, ציין כי ארגונו ביקש שראש ממשלת המעבר יהיה מרצועת עזה, אך לא מחמאס. גורם בארגון בעזה הסביר כי "ישנם הרבה מנהיגים שהם אמינים יותר מפיאד. אולי הוא דמות מקצועית, אך זהו אינו הזמן הנכון שהוא יכהן כראש ממשלה".פיאד וקלינטון. זוכה להערכה במערב (צילום: מתי שטרן, שגרירות ארה"ב)
ראש הממשלה הפלסטיני סובל אמנם מחוסר פופולריות בקרב ההנהגה הפוליטית, אך לפי סקר שערך ד"ר פייסל עוורתאני הפלסטיני, 58 אחוזים מתושבי הגדה המערבית ורצועת עזה מעוניינים שיעמוד בראשות הממשלה
הפלסטינית.
"אני חושב שצריך להטיל עליו את מלאכת הרכבת הממשלה, הוא ביצע היטב את תפקידו ואין כל סיבה שהוא לא ימשיך בו, זו תהיה טיפשות אם הוא לא ייבחר שוב", אמר ל-ynet חבר הנהגת פתח ויו"ר מועדון האסיר הפלסטיני, כדורה פארס. גם המיליארדר הפלסטיני מוניב אל-מסרי שהיה מאדריכלי הסכם הפיוס וששמו מוזכר כמועמד אפשרי לעמוד בראשות הממשלה הזמנית, סבור כי פיאד הוא האיש הנכון במקום הנכון. "הלוואי שהוא ימשיך לכהן בתפקיד. אני תומך בו".
אולם, שני האישים הפלסטינים הללו יודעים שהסיכוי לכך אינו גבוה וזאת בלשון המעטה, מפני שפיאד אינו דמות פופולרית בקרב הנהגת חמאס. "לצערי אני חושב שזה אכן לא יקרה", אמר פארס והסביר: "חמאס יאשימו אותו כמי שעמד מאחורי סגירה של המוסדות שלהם בגדה המערבית וכמי שעמד מאחורי המעצר של פעילי התנועה".
"דמות מקובלת בעולם"
ברחוב הפלסטיני נחשב פיאד נחשב למי שאחראי על השינוי הגדול והחיובי שעבר על הרשות הפלסטינית בשנים האחרונות. הם רואים בו כאחראי למיגור השחיתות וכמי שהצליח להפוך את הסיסמה "המוסדות המדיניים" לעובדה מוגמרת שמשפיעה לטובה על הרבה מאוד פלסטינים.
אולם, העובדה שהוא מוגדר כפוליטיקאי עצמאי מפחיתה מיידית את סיכוייו להמשיך בתפקידו, לפחות לפי ההערכות ברחוב. "פיאד הוא דמות שמקובלת על מדינות העולם ועל המערב בפרט. אם הוא יעמוד בראשות הממשלה הפלסטינית, אף אחד, כולל ישראל, לא יוכל לטעון כי הממשלה הזאת היא ממשלת טרור", הבהיר פארס.
פיאד. הרחוב הפלסטיני תומך בו (צילום: עלי ואקד)
בינתיים, מסרב פיאד להתייחס לשאלות בנוגע להמשך תפקידו בזירה הפוליטית ושב ומדגיש כי הוא מאמין בהסכם הפיוס. במסיבת עיתונאים שכינס שלשום במשרדו ברמאללה, התעקש ראש הממשלה הפלסטיני לדבר על משמעות עיכוב מתן כספי המסים של הרשות הפלסטינית על-ידי ישראל, ועל הנחישות של העם הפלסטיני ליישם את המשך הפיוס, למרות איומיה של הממשלה בירושלים.
"לא יתכן שהפיוס הפלסטיני יהיה מותנה באיום מהצד הישראלי, משום שהאחדות אינה רק זכות חיונית של העם שלנו, אלא גם עניין פלסטיני פנימי". הוא גם ציין כי מדובר בכסף פלסטיני ולא תרומה מישראל. כשנשאל האם יהיה ראש הממשלה הפלסטיני הבא, המשיך פיאד לענות על נושא אחר.
אמש שוחחה מזכירת המדינה הילרי קלינטון עם נתניהו ועם פיאד, בנוגע להסכם הפיוס. בשיחה עם נתניהו, הועלתה גם חשיבות המשך הסיוע האמריקני לרשות הפלסטינית. דובר מחלקת המדינה האמריקנית, מרק טונר, סירב לחוות דעה על הפיוס ועל ההסכם שייחתם בקהיר, אבל הדגיש כי "הממשלה הפלסטינית הנוכחית נשארת על כנה כרגע". לדבריו, ארצות-הברית תבחן את מדיניותה "בהתבסס על הרכב הממשלה, אבל עד אז אני לא מתכוון לבצע ספקולציות".
האמריקנים חזרו על המדיניות שלהם, לפיה "אם חמאס רוצה לשחק בתהליך הפוליטי, אז הוא צריך להיענות לעקרונות הקוורטט, ואלו ברורים למדי - בחמאס צריכים לקבל את העקרונות הללו, לגנות את האלימות והטרור, להכיר בזכותה של ישראל להתקיים ולכבד הסכמים דיפלומטיים קודמים".