נתניהו: די להאשים את עצמנו. הסכסוך - על 48
אחרי מהומות יום הנכבה ולפני פגישתו עם אובמה, טען ראש הממשלה כי הפלסטינים אחראים לכישלון המשא ומתן המדיני. הוא רמז שבמסגרת הסכם שלום יסכים לפשרות כואבות על "חלקי מולדת", ובימין חוששים שיפנה התנחלויות מבודדות וייסוג מהבקעה. לבני הזהירה: בתקופתך עלולה לקום חמאסטן
שלושה ימים לפני שהוא ממריא לוושינגטון כדי להיפגש עם הנשיא ברק אובמה ולנאום בפני הקונגרס, נשא הערב (יום ב') ראש הממשלה בנימין נתניהו נאום מדיני והבהיר כי האחריות לקיפאון המדיני מוטלת על הפלסטינים. הוא הבהיר כי יפתח בשיחות שלום רק אם חמאס יכיר בישראל, ורמז שיסכים לנהל משא ומתן על נסיגה מההתנחלויות המבודדות.
"שורש הסכסוך היה ונשאר הסירוב להכיר במדינה היהודית. זהו איננו סכסוך על 1967, זהו סכסוך על 1948, על עצם קיומה של מדינת ישראל", אמר נתניהו בנאומו במסגרת "יום הרצל" בכנסת, "עלינו להפסיק להלקות את עצמנו ולהאשים את עצמנו, הסיבה שאין שלום היא שהפלסטינים מסרבים להכיר במדינת ישראל כמדינת הלאום של העם היהודי". הוא התייחס לאירועי יום הנכבה והזכיר כי הם לא נערכו ב-5 ביוני, יום פתיחת מלחמת ששת הימים, אלא ב-15 במאי, יום כינונה של מדינה ישראל.
ראש הממשלה התייחס גם להסכם הפיוס בין פתח לחמאס: "ממשלה פלסטינית שחציה מורכב מאלה שמצהירים יום יום על כוונתם לחסל את מדינת ישראל איננה פרטנר לשלום. מי שאומר ש'שלום עושים עם אויב' חייב להוסיף תוספת קטנה ולא זניחה - 'שלום עושים עם אויב, אבל עם אויב שהחליט לעשות שלום'". הוא הבהיר כי ישראל מוכנה לשלום עם פשרות כואבות על "חלקי מולדת", אם הפלסטינים יבחרו בדרך של הכרה במדינה וזניחת הטרור.
"נוכחות צבאית לאורך הירדן, שמירה על הגושים"
נתניהו טען כי יש הסכמה רחבה סביב עמדותיו הבסיסיות: "שהפלסטינים יכירו בישראל כמדינת
הלאום של העם יהודי, סביב עמדתי שההסכם בינינו חייב להביא לסוף הסכסוך ולקץ התביעות ממדינת ישראל. שלישית, שבעיית הפליטים תיפתר מחוץ לגבולות ישראל, שמדינה פלסטינית תוקם רק בהסכם שלום שלא יפגע בביטחון ישראל".
"אני מאמין יש הסכמה גם סביב העובדה שהמדינה חייבת להיות מפורזת, כולל נוכחות צבאית של ישראל לאורך נהר הירדן", הוסיף, "חמישית, אנחנו מסכימים שעל עמנו לשמור על גושי ההתיישבות. שישית, אני עומד על כך שירושלים תישאר בירתה הריבונית והמאוחדת של מדינת ישראל".
בעקבות הדברים, בימין הביעו חשש שנתניהו יסכים לפנות התנחלויות מבודדות ולסגת מהבקעה. ח"כ ציפי חוטובלי, שהתפרצה בזמן הנאום בעת שנתניהו דיבר על "גושי התנחלויות", ניגשה אליו לאחריו ואמרה לו: "מהכלל שקבעת נגזר היוצא מן הכלל". הוא ענה לה: "זו לא הכוונה".
"שלום עושים עם אויב שהחליט לעשות שלום" (צילום: גיל יוחנן)
את נאומו חתם ראש הממשלה בפנייה לאופוזיציה: "ברגע היסטורי זה, בו קוראים תיגר על עצם קיומנו, זהו הרגע להתאחד לטובת המדינה, ואני קורא לכם החברים הציוניים באופוזיציה - התעלו מעל שיקולים מפלגתיים, הצטרפו אלינו ויחד נציג חזית אחידה למען הביטחון, למען השלום, למען המדינה".
לבני: הציונות תמיד יזמה
אחרי ראש הממשלה עלתה על דוכן הכנסת יו"ר האופוזיציה, ציפי לבני, שתקפה אותו בחריפות ודחתה את הצעתו לאחדות: "עם כל הכבוד אדוני ראש הממשלה, אחדות בשביל לשמר אותך בכסא על הנזקים שאתה עושה למדינת ישראל איננה אחדות ראויה. הציונות תמיד יזמה ולא השאירה את גורל העם היהודי בידי אחרים".
יו"ר האופוזיציה הזהירה את ראש הממשלה: "אתה עלול להירשם בספרי ההיסטוריה כראש
הממשלה שבתקופתו הוקמה המדינה הפלסטינית, ואני מקווה שלא חמאסטן". חברי כנסת מהקואליציה הפריעו לנאומה של לבני, ויו"ר הכנסת הזהיר אותם: "מי שירצה להפוך את הכנסת לקרקס, אני אהפוך אותו לליצן".
געגועים להרצל
דחתה את ההצעה לאחדות. יו"ר האופוזיציה ציפי לבני (צילום: גיל יוחנן)
בפתח דבריו שיבח ראש הממשלה את חוזה המדינה: "היום אנחנו יודעים שתכונתו המרשימה הראשונה של הרצל הייתה יכולתו לזהות את המצב המשתנה ולהציע לו פיתרון, גם אם פיתרון זה לא היה מקובל אצל יהודים מובילים באותם הימים".
ביום חמישי צפוי הנשיא אובמה לשאת נאום בנושא המזרח התיכון במחלקת המדינה האמריקנית. יום לאחר מכן ייפגש בבית הלבן עם ראש הממשלה. ביום שני ינאם נתניהו בפני השדולה היהודית בארה"ב (איפא"ק) וביום שלישי יישא דברים בפני הקונגרס האמריקני.
Read this article in English