שתף קטע נבחר
 

מנכ"ל משרד רה"מ פועל נגד עליית מחיר הגז

אייל גבאי פנה לרשות ההגבלים העסקיים בבקשה לבחון את הגדרת שותפות ים תטיס כמונופול בתחום הגז הטבעי, וזאת בעקבות הפסקת הזרמת הגז ממצרים. אם הרשות תיענה לבקשה, ניתן יהיה לקבוע מחירי תקרה לעסקאות גז עתידיות

מנכ"ל משרד רה"מ אייל גבאי פועל כנגד העלייה במחירי הגז הטבעי. גבאי פנה אתמול (ב') לממונה על הגבלים עסקיים הנכנס, פרופ' דיויד גילה, וביקש ממנו לבחון האם הרשות פועלת על פי סמכותה ביחס לקביעת מחירי הגז הטבעי בישראל, כך נודע ל"כלכליסט". גבאי ביקש שהרשות תבחן האם שותפויות הגז הישראליות פועלות כמונופול והאם עומדים בידי הרשות כל האמצעים לטיפול בסוגיה.

 

הפנייה נעשתה לאור חשיפת "כלכליסט" משלשום, שלפיה בזן חתמה על הסכם לרכישת גז משותפות ים תטיס במחיר שגבוה ב-40%-45% ממחירי השוק הנוכחיים. לפני כשבועיים חתמה ים תטיס על עסקה במחיר דומה עם מפעל נייר חדרה, וגבאי חושש שהמחיר החדש יהפוך לאמת מידה בעסקאות גז עתידיות.

 

רף מחירים חדש

הצעד הנוכחי של גבאי אינו מקרי: בכנס האנרגיה של המכון הישראלי לאנרגיה וסביבה שהתקיים בתחילת מרס הצהיר גבאי ש"מדינת ישראל לא תיתן ידה להעלאת מחיר הגז". אתמול פורסם ב"כלכליסט" שרשות ההגבלים בוחנת את העסקאות האחרונות במטרה לקבוע האם ניתן להכריז על ספקי הגז הישראלים כמונופול, מהלך שיוביל לקביעת מחיר תקרה עבור עסקאות עתידיות.

 

הרשות הודתה שהיא בוחנת את המצב, אולם פנייה רשמית ממנכ"ל משרד רה"מ מהווה עליית מדרגה ביחס להידוק הפיקוח על מחירי עסקאות הגז. קביעת רף עליון למחיר הגז אמנם אינה נמצאת בתחום הסמכות של גבאי, אולם בכוונתו למתן את עליית המחירים הנוכחית.

 

אחת מעסקאות הגז העתידיות היא העסקה החדשה של חברת החשמל: כפי שנחשף ב"כלכליסט", באוגוסט האחרון פרסמה חברת החשמל מכרז לרכש גז בהיקף של 2.24 BCM, שאליו ניגשה רק שותפות תמר.

 

החשש: המחיר יגולגל לצרכן

מאחר שנובל אנרג'י וקבוצת דלק מחזיקות בבעלות מלאה בשותפות ים תטיס (47% נובל, 53% דלק) ובאחזקות ניכרות בשותפות תמר (36% נובל, 31.25% דלק), קיים חשש שמחיר הגז החדש ישפיע על עלויות הדלקים של חברת החשמל, ומכאן תתגלגל לכיסו של הצרכן.

 

גורמים בכירים באוצר הביעו אף הם תרעומת על רף המחיר החדש, וטענו ששותפויות הגז הישראליות מנצלות את המצב כדי להשיג לעצמן הטבות. אחת ההטבות המדוברות היא ערבות מדינה לחוזי גז קודמים שנערכו מול חברת החשמל. באוצר אמרו אתמול שלא ייתכן שישראמקו, שמחזיקה ב־28.75% מהשותפות ואין בידה עסקאות גז נפרדות, הצליחה לסגור את חלקה במימון פיתוח מאגר הגז בהיקף של 750 מילין דולר, ואילו קבוצת דלק, שמחזיקה ב־31.25% משותפות תמר לא מצליחה למצוא את המימון הנדרש כשברשותה הסכמי גז מחלקה בשותפות ים תטיס.

 

במשרד התשתיות בוחנים אף הם את המצב, ומזכירים שבדעת המיעוט שהוגשה למסקנות ועדת ששינסקי התריעו אנשי המשרד בוועדה מפני מציאות של ספק בודד שינצל את המצב לקביעת מחירים גבוהים. כזכור, הגז המצרי אינו זורם לישראל זה כמה שבועות, כך שבפועל ים תטיס היא ספקית הגז היחידה.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: אלכס קולומויסקי
אייל גבאי מנכ"ל משרד ראש הממשלה
צילום: אלכס קולומויסקי
מומלצים