6-3 מיליארד שקל להעתקת בסיסי צה"ל לנגב
מועצת מקרקעי ישראל החליטה כי הסכום יועבר לפני שיווק הקרקעות, כדי לממן את העברת המחנות. החלטות נוספות הסדירו תמריצים לטובת בניית דירות קטנות וכן העברה של 360 מיליון שקל לשיקום המצוק החופי
סכום של 6-3 מיליארד שקל יועבר כמימון מקדים לטובת פינוי מחנות צה"ל והעתקתם לנגב, כך קבעה היום (ב') מועצת מקרקעי ישראל.
מדובר בסכום שעל פי הערכות, יספיק כדי לממן את העתקת הבסיסים. עם זאת נקבע במסגרת ההחלטה, כי במידה שהתקבולים משיווק הקרקעות של מחנות צה"ל יעלו על 6 מיליארד שקל - יתרת התקבולים תועבר למשרד האוצר והביטחון לפי הפירוט הבא: 34% למשרד הביטחון ו-66% מהתקבולים הנוספים למשרד האוצר.
בנוסף, קבעה המועצה כי יוקם צוות היגוי לקידום התכנון בראשות מנהל מינהל מקרקעי ישראל, בו יהיו חברים נציגי משרדי ממשלה רלוונטיים. המינהל יתקצב סכום ייעודי לקידום התכנון של המחנות שיפונו וכן למעקב ובקרה.
תמריץ לבניית דירות קטנות
החלטה משמעותית נוספת שהתקבלה היום, נועדה לתמרץ ראשי ערים לאשר בניית דירות קטנות בשטחם, זאת בעקבות סירוב שיטתי של כמה ראשי ערים לאפשר לבנות יחידות קטנות מחשש שבנייה כזו תמשוך לעיר אוכלוסיות חלשות.
התקנה החדשה קובעת כי המינהל ומשרד הבינוי והשיכון יסייעו בשדרוג התשתיות בשכונות ותיקות - שנבנו עד שנת 1980, באמצעות העמסת עלויות הפיתוח הנוספות על הוצאות הפיתוח של השכונות החדשות במסגרת מכרזים לשיווק קרקעות. התקציב לתוכנית שנקראת על ידם "ישן מול חדש" מבטיח לראשי הרשויות סכום של 12 אלף שקל לכל יחידת דיור חדשה.
13 ק"מ של מצוק ישוקמו ב-360 מיליון שקל
התמוטטות מתמשכת של מצוקי הכורכר שלאורך חופי הים התיכון הובילה להחלטה משמעותית נוספת, לתקצוב שיקום 13 ק"מ משפת המצוק החופי.
מצוק הכורכר באשקלון (צילום: שמעון זקן)
בהחלטה זו אישרה המועצה את המלצות מסמך שגיבש צוות בינמשרדי ואומץ גם על ידי הממשלה להתמודדות עם תהליך התמוטטות המצוק הנגרם משורה של גורמים הקשורים במפלס הים, במשטר הגלים ובמאזן החול במרחב החופי, ואף מהתערבות האדם בטבע.
המסמך ממליץ על הקמת מערכת הגנות למניעת התמוטטות המצוק באזורים בנויים ובנקיטת אמצעי הגנה על שלום הציבור דוגמת שילוט וגידור באזורים אחרים. בסך הכל, הוחלט להגן על כ-13 ק"מ מצוק, ולא להתערב במאזן הטבעי בכ-30 הק"מ הנותרים של מצוק חוף הים התיכון.
לצורך הטיפול במצוק יעביר מינהל מקרקעי ישראל למשרד להגנת הסביבה סכום של 360 מליון שקל, בפריסה על פני 9 שנים, החל משנת התקציב 2012, לצורך ביצוע הפעולות המוטלות על גוף הביצוע הייעודי בהתאם לקבוע בהמלצות צוות היישום.