ספר טוב על אהבה - טיפול זוגי יעיל במיוחד
יצירות ספרותיות כמו "אנה קרנינה", "סונטת קרויצר", או ספריהם העדכניים יותר של צרויה שלו, דויד גרוסמן ואחרים, יכולים להוות טיפול זוגי מעולה וחסכוני שמרחיב לאין שיעור את המודעות העצמית לגבי יחסים בכלל, ולגבי הקורא עצמו בניהול חיי האהבה שלו
בואו לדבר על ספרים ועל טיפול זוגי בפייסבוק של ערוץ יחסים
השנה 1875. לב טולסטוי מסיים את כתיבת ספרו המונומנטלי "אנה קארנינה" (הוצאת עם-עובד, בתרגומה הנפלא של נילי מירסקי), ספר חובה לכל מי ששוקל לחיות בזוג, ובוודאי למי שכבר שם. הדילמה שטולסטוי מציג כאן, בפיו של לווין, אחד מגיבורי הסיפור, היא דילמה שראוי לכל אדם לחשוב עליה ולהבין אותה לעומקה. לכאורה, זה ברור מאליו - "אל תהיה צודק, תהיה חכם". אבל כמה מאיתנו באמת יכולים לעצור את הדחף העז להוכיח את צדקתי, להתגונן כשאני מרגיש מואשם ומותקף, לנזוף, לחנך, לתקן ולבקר את מי שחולק אתנו את חייו? ב-1,041 העמודים של הספר (לא להיבהל, עמודים קטנים שנקראים במהירות) יכול הקורא לחוות חיים שלמים: להביט לתוך נפשם של נשים וגברים, ברגעי האהבה, השמחה והיצירה של הזוגיות, ובנקודות השפל של עלבון, תלאות היומיום, התלבטויות הרות גורל ומאבקי כוח קשים.
מה שהיה, הוא שיהיה, ומה שבספר יכול בקלות להיות אני ואתה, בשינוי קל של הלבוש והתפאורה. יצירות ספרותיות כמו "אנה קרנינה", "סונטת קרויצר", או ספריהם העדכניים יותר של צרויה שלו, דויד גרוסמן ועוד, יכולים להוות טיפול זוגי מעולה וחסכוני, שמרחיב לאין שיעור את המודעות העצמית לגבי יחסים בכלל, ולגבי הקורא עצמו בניהול חיי האהבה שלו. הרי הכל כבר היה, הכל כתוב, הקינאה הטורפת את נפשו של הגיבור ב"איטרוף" של גרוסמן, הדילמה המייסרת אם לוותר על זוגיות שהפכה מיובשת ("תרה" של צרויה שלו) וכמובן, אנה קארנינה, שדורות של קוראים חוו באמצעותה את יסורי ההתחבטות בין אמהות וחיי משפחה "מהוגנים" לבין סערת החושים של התאהבות סוחפת.
להגיע לתובנות על תהליכי נפש, על קשרים ויחסים
לכבוד שבוע/חודש הספר, ברצוני להצדיע לספרות היפה, בתור המדיום החשוב, היעיל והבלתי ניתן-להחלפה, שמאפשר לקורא לצמוח בתוכו ולהגיע לתובנות על תהליכי נפש, על קשרים ויחסים, על ערכים וסדרי עדיפויות ועל החיים בכלל. לקרוא ספר טוב זה כמו לתרגל "על יבש" צורות חיים. הקריאה מאפשרת לנו לבחון את עצמנו, את ההתנהלות שלנו, בתוך כדי הצלילה לנפשו של גיבור הספר ובתנאים בטוחים ומוגנים.
אין סרט או סדרת טלויזיה שיכולים להשפיע ולהעניק את עוצמת ההזדהות שמספק ספר, ורצוי ספר עם עלילה ממושכת ורחבת יריעה. השקעה של כמה שעות תתגמל את הקורא בחוויית חיים, ולעתים אף תשאיר אותו עם הרגשה שהוא לא אותו אדם כמו זה שהיה לפני הספר.
כן, אני יודעת, יש הרבה אפליקציות להוריד, ועידכונים בפייסבוק, ומיילים וסרטונים ביוטיוב, נכון, העולם טס בקצב מהיר ולמי יש זמן לספרים. קצב החיים גדל, אבל גם משך החיים גדל, ובתוך השנים האלה עדיין יש גם תהליכים איטיים וממושכים של יצירת קשר, בניית חיים משותפים, למידת הדרכים השונות להתייחס זה לזו, לתת ולקבל, לריב ולהתפייס. ענייני הלב והרגש מתגוררים בתוך הספרים בדרך שמאפשרת לנו לדעת את עצמנו טוב יותר, וכתוצאה מכך, לדעת את האחר, זה שחי איתנו. ספר טוב על אהבה וקשר, הוא הטיפול הזוגי המהיר, הזול והמענג ביותר שאני מכירה.
השקעה של כמה שעות תתגמל בחוויה לכל החיים (צילום: Shutterstock)
הנה למשל, חומר למחשבה, לזוגות הצעירים שמשועבדים לצרכיהם של ילדיהם הפעוטים: "ילדים? בפטרבורג לא הפריעו הילדים לאבותיהם ליהנות מהחיים. הילדים התחנכו בפנימיות, ולא היה אף זכר לאותה השקפה פראית ההולכת ומתפשטת במוסקבה – שכל מנעמי החיים נועדו לילדים, וכל העמל והדאגה – להוריהם". בשני משפטים לוכד כאן טולסטוי את המהפכה המוחלטת שחלה בין המאה ה-19 למאה ה-20 ביחס למקומם של ילדים במשפחה. האפשרות לחוות דרך הגיבור ההולל, שמספר דברים אלו, את הקוטב המנוגד של חיי ההורים, שדאגו קודם כל לעצמם, פותחת מרחב של אפשרויות, כך שהקורא יכול להרהר ולמצוא את הנקודה המתאימה לו כהורה, בין שליחת ילדים לפנימיה לבין שיעבוד חסר גבול לצרכיהם ומשאלותיהם.
וטעימה אחרונה מהספר, לנשים שרוצות לדעת כיצד פועלת נפש של גבר שנחנק מרוב אהבה ותלות של בת זוגו המיוסרת, הלוא היא אנה קארנינה בעצמה: "ורונסקי הוקיר את תשוקתה זו, שנעשתה לה מטרת-חיים אחת ויחידה – לא רק לצודד את לבו אלא גם לעמוד לשירותו, אך עם זאת גם הכבידו עליו רשתות האהבה האלה שאנה השתדלה ללכדו בהן. וככל שחלף הזמן, ככל שהוסיף לראות עצמו לכוד ברשתות הללו, כן גברה בו התשוקה – לא להיחלץ מהן דווקא, אלא לבדוק עד כמה הן מגבילות את חירותו. ולולא הלכה וגברה בו התשוקה הזאת – להיות חופשי, פטור מאותן התפרצויות נסערות שלה כל אימת שעליו לנסוע העירה לישיבה או לתחרות מרוץ – היה ורונסקי שמח בחלקו לגמרי".
כאילו לא חלפו 150 שנה... כאילו הנשים עדיין לא חוטאות לפעמים בהתמסרות מוגזמת לאהבה, והגברים לא מחפשים את דרכי המילוט הקטנות שלהם, לקבל תזכורת שהם עדיין יצורים חופשיים.
קראו ספרים, כך תלמדו על החיים.
- עירית קליינר-פז היא פסיכולוגית קלינית, מטפלת אישית וזוגית,
מרצה ומדריכה. ניתן לשלוח באימייל שאלות,
ותשובות נבחרות יתפרסמו בטשטוש הפרטים המזהים. לצערנו, אין אפשרות להשיב אישית על הפניות.