שר התמ"ת: אאשר פתיחת ייבוא מוצרי חלב
השר שמחון אף ייאשר השבת מוצרים לפיקוח המדינה. במקביל, נשיא איגוד לשכות המסחר מבקש להסיר את המכסות על חלב, מה שעשוי לפגוע ברפתנים יותר מאשר בחברות הגדולות. ח"כ שלי יחימוביץ: "זה פיתרון הרסני של שליפה מהמותן"
מחאת הקוטג' ממשיכה לחלץ הצהרות משרים וח"כים: שר התמ"ת שלום שמחון אמר היום כי "על אף הרצון להגן על התעשייה המקומית, אם לא תפסק השתוללות המחירים, יאפשר משרד התמ"ת ייבוא של שורת מוצרים חיוניים ומבוקשים, בכדי להביא להורדת מחירים. רישיונות הייבוא הינם בסמכות משרד התמ"ת.
בנוסף, אמר שמחון, כי בידי הרגולטור קיים השוט של החזרת מחירי מוצרים לפיקוח. "הסרת הפיקוח נולדה בהנחה שהשוק החופשי והתחרות יעשו את שלהם לטובת הצרכן אך אם המחירים עולים יש לשקול הן החזרת מוצרים לפיקוח והן פתיחת הייבוא". שמחון אמר כי הוא נזהר מלהאשים גורם מסוים בעליית המחירים, אך אמר כי יש לבדוק את שאלת פערי התיווך.
שמחון אומר את הדברים בהמשך להצהרה של שר האוצר יובל שטייניץ אתמול (ד'). בסמכות השר להוציא צו שיסיר את המכסות על חלב באופן זמני.
הסרת הפיקוח של המדינה מגבינת קוטג' הביאה לעליית מחירים. ולכן יתכן שהשבת הפיקוח ראויה. אך לא בטוח שהורדת המסים על ייבוא חלב תסייע באותו האופן.
כידוע, כבר יש ייבוא מוצרי חלב לארץ, בעיקר גבינות קשות וחצי קשות, שהרי לא בטוח שייבוא קוטג' או גבינות טריות אחרות ישתלם, משום תוקפן הקצר. לכן מדובר בעיקר בכוונה להסיר מכסות על ייבוא של מוצרים כחמאה גולמית, שמנת מתוקה ואבקת חלב, מה שייפגע מאוד ברפתות ובחקלאים ויסייע למחלבות הגדולות תנובה, שטראוס וטרה.
יחימוביץ': ייצוא מוצרים עדיף
ח"כ שלי יחימוביץ מביעה התקוממות נגד פתרונות השלוף. "'פתרון הקסם' של שר האוצר, לאפשר ייבוא מוצרי חלב, הוא פתרון הרסני, ושליפה מהמותן, ויביא לסגירת מפעלים ולפיטורי עובדים שיועלו על המזבח האופנתי של סערת הקוטג'. מוטב לשר האוצר שיעשה בדיוק ההיפך: עידוד של ייצוא הקוטג' הישראלי ומוצרים דומים לאירופה. צעד זה יעלה את היקף הייצור, יגביר צמיחה במשק, יוזיל עלויות לצרכן, יגדיל את הכנסות החקלאים, ויוסיף עובדים לתעשיית ייצור מוצרי החלב בארץ, המעסיקה אלפי עובדים.
"לא ייתכן ששר האוצר אינו יודע כי גם האיחוד האירופי מקיים מדיניות המגנה על החקלאות המקומית, ועל נגזרותיה בתעשייה המקומית, וכי בכל מדינה מערבית מתוקנת היה זה בלתי מתקבל על הדעת ששר האוצר ישלוף שפן בדמות ייבוא מוצרי חקלאות. זאת ועוד: אלמלא היה האוצר מעלה את המיסוי העקיף, הפוגעני ולא שוויוני על הדלקים, היו נחתכות באופן משמעותי עליות המחירים האחרונות".
בה בעת, ח"כ שאול מופז קורא במכתב לשר התמ"ת לפרסם מחיר מומלץ על מוצרי צריכה כפסטה, שימורים, דגנים סוכר ומוצרי חלב, וקרא להשיב את הפיקוח על מחירי מוצרי החלב.
לין: בטלו את מכסי המגן
נשיא איגוד לשכות המסחר, עו"ד אוריאל לין, תומך כמובן ביוזמות שר האוצר והתמ"ת. לין שלח מכתב לשר האוצר יובל שטייניץ, לשר התמ"ת שלום שמחון ולשרת החקלאות אורית נוקד ובו עמדת האיגוד בנוגע למשבר הקוטג. הוא ודורש מהממשלה לבטל לאלתר את מכסי המגן על מוצרי החלב.
"'משבר הקוטג'' הנוכחי הינו רק סממן סמלי להתייקרות הדרמטית המתחוללת לאחרונה בענף מוצרי מזון בישראל", כתב. "אנו מאוד שמחים על כך שעמדת איגוד לשכות המסחר מתחילה להתקבל ומקווים שזה יהיה מהלך קבע ולא רק מהלך זמני.
"על מוצרי חלב, כמו גם על מוצרי מזון בסיסיים אחרים, מוטלים כיום שיעורי מיסי יבוא ומכס דמיוניים המגיעים לעיתים למאות אחוזים. לדוגמא: על שמנת מתוקה מוטל שיעור מכס בשיעור של כ- 220%, על חמאה כ- 140% ועל גבינות רכות כ- 100%. שיעורי המכס הגבוהים מהווים פגיעה קשה ביותר ברמת החיים של השכבות החלשות, עבורן ההוצאה על סל מוצרי המזון מהווה מרכיב גבוה מכלל ההוצאה למשק בית.
"אין צורך בפתרונות עקלקלים ומסורבלים לפתרון המצב, לרשות מדינת ישראל עומד פתרון פשוט ויעיל: על הממשלה לפעול לאלתר לביטול או הפחתה של שיעורי מכס המגן על מוצרי חלב על-מנת לגרום להפחתת המחירים המאמירים בשוק המקומי. אנו מבינים את חשש החקלאים ולכן אנו סבורים שיש לבצע את המהלך ההכרחי באופן הדרגתי.
"הפחתת מכסי המגן על סל מוצרים רחב תואמת מדיניות חשיפה בריאה, שהיא אבן היסוד להתפתחות הכלכלה. שיעורי מכס גבוהים גורמים לתוצאות כלכליות שליליות ביותר, ביניהן, השפעה על מדד המחירים לצרכן, פגיעה קשה בחופש התחרות וחופש המסחר, הגדלת הריכוזיות בענף המזון וצמצום אפשרויות הקניה של הצרכן ברמות מחירים ואיכות משתנות".