מחאת הקוטג': חברות החלב יגיעו לדיון בכנסת
למרות פירסומים לפיהם חברות החלב לא יגיעו מחר לישיבת ועדת הכלכלה של הכנסת בנושא מחירי מוצרי החלב, בטרה, שטראוס ותנובה טוענים כי נציגיהן ישתתפו בדיון, ולראשונה, יפרו בפומבי את שתיקתן בעניין סערת הקוטג'
בניגוד לפרסומים: תנובה וטרה יגיעו מחר לדיון בוועדת הכלכלה: חברות החלב הגדולות תנובה, שטראוס וטרה, אישרו את השתתפותן מחר (א') בישיבה של ועדת הכלכלה של הכנסת בנושא מחירי מוצרי החלב. מטעם שטראוס יגיע מנכ"ל שטראוס ישראל, ציון בלס. גם מטעם טרה יגיע, ככל הנראה, המנכ"ל ארן אלסנר. לא ברור עדיין מי ישתתף בישיבה מטעם תנובה. נציגי החברות צפויים לספק הסברים להתייקרויות.
מחאת הקוטג' - כל הדיווחים ב-ynet:
- התמודדות צרכנית יעילה זה לא רק מחאה ציבורית
המחירים גבוהים? זה השכר הנמוך, טמבל
אחרי הקוטג': קריאה שלא לקנות גבינה לבנה
הישיבה, שתתקיים בוועדת הכלכלה של הכנסת ב-14:15, זומנה בגלל מחאת הפייסבוק, שפורסמה לראשונה ב-ynet, וקוראת לצרכנים שלא לקנות גבינת קוטג', בגלל מחירה הגבוה. גבינת הקוטג' נבחרה כסמל למחאה נגד התייקרות מוצרי החלב ומוצרי הצריכה, וגובה המחייה בארץ. בקבוצת המחאה תומכים כרגע למעלה מ-80 אלף איש. עוד קודם לישיבה, נציגי החברות ישמיעו קול בכנס המזון, שייערך מחר בבוקר במלון דיוויד אינטרקונטיננטל בת"א.
ח"כ כרמל שאמה הכהן, שיזם את הישיבה, איים: "חברה שהמנכ"ל שלה לא יופיע בפני הוועדה בדיון הקרוב תזכה להתעלמות הדדית מוועדת הכלכלה - כל עוד אני יו"ר".
שאמה הכהן קבל נגד שתיקת החברות לנוכח המחאה ואמר כי "החברות בחרו באסטרטגיית השתיקה במקום לעמוד בפני הציבור ונציגיו ולספק נתונים ותשובות לשאלות הקשות. כל ילד מכיר את הביטוי 'שתיקה כהודאה'. חברות החלב מקוות ששתיקתן עד יעבור זעם תעזור להן להתחמק מלהתעמת עם המציאות הקשה".
קוטג' הוא רק אחד המוצרים שהתייקרו לאחרונה בגל התייקרויות שכלל את מוצרי החברות אסם, יוניליוור, שטראוס עלית, חוגלה קימברלי ופרוקטר אנד גמבל. ישראל לא לבד בהתייקרויות: לפי מחקר שפרסם ה-OECD, עד 2020 יתייקרו מוצרי מזון רבים: חמאה תתייקר ב-45%, עוף ובשר ב-30%, שמן ב-20% דגנים ב-20%, סוכר ב-19%, תירס ב-18%, אורז ב-15% ושאר מוצרי החלב יתייקרו ב-14%.
"לא נוריד מחירים, אנחנו מוצגים כעושקים"
בפגישה שערכו החברות ביום חמישי האחרון (16 ביוני) עם שרת החקלאות אורית נוקד אמרו נציגי החברות: "לא נוריד מחירים, אנחנו מוצגים על-ידי הצרכנים כעושקים".
השרה נועדה בפגישה עם מנכ"לי קבוצת תנובה, אריק שור; מנכ"ל טרה, ארן אלסנר מנכ"ל שטראוס ישראל, ציון בלס; שהתלוננו, לפי גורמים שהיו בפגישה, על מחאת הצרכנים: "אנחנו מוצגים שלא בצדק כעושקים, הרווחיות שלנו מותאמת לעלויות הייצור במדינת ישראל".
בפגישה, שבה השתתפו גם מנכ"ל מועצת החלב, שייקה דרורי; ויו"ר איגוד מגדלי הבקר, יעקב בכר; השלושה חזרו ואמרו "קיימת תחרות קשה בין שלוש המחלבות". באופן פרדוקסלי, שלושתם אמרו דומים ועם זאת הצהירו: אנחנו לא מתואמים.
מאחורי הקלעים מסבירים גורמים בחברות החלב ל-ynet מדוע הם לא פונים ישירות לציבור, ואומרים כי הם מחכים ש"הטירוף" יחלוף. גורם באחת החברות אמר ל-ynet: "המחלבה היא לא הממשלה, זו חברה שבאה לעבוד. אנחנו לא מדברים, כי אין לנו משהו חכם להגיד. מה, נצא נגד הרפתנים? נצא נגד הרשתות"?. הגורם הדגיש כי מטרת המחלבות היא להרוויח, ואמר: "אנחנו לא חברות סעד".
בכיר לשעבר בחברה אחרת אמר ל-ynet: "המחלבות לא פונות לציבור כי אין להן מה להוסיף למדורה. כולם כבר אמרו בעבר: המחירים עלו בגלל עליית מחירי המזון לפרות. מדובר בעלייה הדרגתית שקשורה גם בעליית מחירים בעולם. הקפה התייקר לאחרונה בעולם ב-60%. מחיר החיטה עלה מאוד. חברות מזון רבות העלו מחירים. למה אף אחד לא מדבר עליהן"?