שתף קטע נבחר

וירג'יניה: שיעור בהיסטוריה אמריקנית בחיק הטבע

טיול בהרי האפלצ'ים בצפון-מזרח ארה"ב מפגיש את המטייל עם ביתו של נשיא חשוב, מערות מרשימות ורסיסים ממלחמת האזרחים. יוסף ג'קסון מסייר לצד היסטוריה אמריקנית מדממת

כאשר נוהגים בכביש נופי המתפתל בגובה של כ-1,500 מטרים על פסגות הרי האפלצ'ים (Appalachian Mountains) בצפון-מזרח ארה"ב, ועוצרים מדי פעם כדי להתבונן בנופים המרהיבים הנשקפים אליכם משני צידי המסלול, יש תחושה עילאית של קירבה לטבע ואולי לאלוהים עצמו.

 

>> הכל אני יכול: אטרקציות, טיולים ובילויים בחופש הגדול

 

המעניין, שלעיתים הגאוגרפיה יכולה להכריע מלחמות. במלחמת האזרחים האמריקנית עקובת הדם שבה נהרגו כ-600 אלף משני הצדדים,

המערכה היתה עלולה להסתיים בנצחון הדרומים, כאשר הגנרל הדרומי, סטונוול ג'קסון, העביר דיביזיה שלמה על אותו מסלול של רכס ההרים המתמשך לאורך מאות ק"מ ממדינת ג'ורג'יה הדרומית עד העיר וושינגטון, דרך שהצפונים לא היו מודעים לה כלל.

 

אותו גנרל הופיע לפתע עם צבאו בעורף של הצבא הצפוני, ורק בעמל רב הצליחו חיילי הצפון להדוף את חיילי הדרום, וספגו אבדות כבדות. כיום מדובר אחד ממסלולי הטיול המרשימים ביותר במזרח ארה"ב, המאפשר נסיעה על אותו כביש הסלול על רכס הרי האפלצ'ים, הנקרא בשם "בלו רידג' פארקוויי" (Blue Ridge Parkway). הכביש המפותל הזה, שממנו משקיפים נופים מרשימים משני הצדדים, נסלל בידי פועלים מובטלים בשנות ה-30 בתקופת המשבר הכלכלי העמוק שפקד את ארה"ב ב-1929.


נחל הזורם במרכז העיר גרנוויל בדרום קרולינה (צילומים: יוסף ג'קסון)

 

אחוזה איטלקית של נשיא אמריקני

בזמנו נהנתי לנסוע בחלקים הדרומיים של הכביש הנופי הזה, הנמתח לאורך 750 קילומטרים שחלקם נמצאים במדינות הדרום כג'ורג'יה, דרום וצפון-קרוליינה. הפעם התמקדתי בחלקו הצפוני יותר של הכביש המצוי בתחומה של מדינת וירג'יניה. אך הכביש הנופי לא היה הסיבה היחידה לביקור באותה מדינה.

 

לא מעט אטרקציות נוספות מצדיקות שהייה בת מספר ימים בווירג'יניה, החל בביתו המעניין של תומאס ג'פרסון (הנקרא "מונטהצ'לו"), מי שהיה הנשיא השלישי האמריקני וניסח את החוקה המתקדמת של ארצות הברית, עבור בפארק הלאומי הגדול "שנאנדואה" וכלה בהליכה בת למעלה משעה בנבכי מערות נטיפים הקרויות בשם מערות לורייו (Luray Caverns).

 

אנחנו התמקמנו בעיר אוניברסיטאית קטנה וסימפטית שארלוטסוויל (Charlottesville).

זוהי עיר שממוקמת בה אוניברסיטת וירג'יניה שהוקמה על ידי הנשיא ג'פרסון ודגלה, כמוהו, בהפרדת הדת מהמדינה. האוניברסיטה היתה הראשונה שלא הזדהתה כאוניברסיטה דתית, אלא שאבה את הדעות של המרצים שבה מהפילוסופים האירופים שהביאו למהפכה הצרפתית. הרוטנדה (Rotunda) הניצבת בפסגת האוניברסיטה היא מבנה מעגלי הבנוי מלבנים אדומות שנבנה ב-1821 בהשראת הפנתיאון הרומי, ומשמשת כיום כספרייה.

 

בכלל, כל המבנים המעניינים והגנים באוניברסיטה הזו ראוים לביקור, וישנו סיור חינם שמוצע כל יום למבקרים במקום, בין השאר בחדרו המשוחזר של הסופר אדגר אלן פו שלמד באותה אוניברסיטה, אולם לא זכה לסיימה כי הפסיד את כל כספו במשחקי קלפים. האווירה הצעירה של הסטודנטים משפיעה על העיר כולה ועל חיי הלילה שלה, בייחוד במדרחוב הנחמד המשתרע לאורך 6 בלוקים בין מארקט סטריט לווטר סטריט.


ביתו של תומאס ג'פרסון שמונצח על ה"ניקל" - מטבע של 5 סנט

 

לואיס וקלרק, אבל לפני עידן סופרמן

רוחו של ג'פרסון שורה עד היום בעיר המקסימה, ואחד הפסלים המרשימים הוא של שני קציני צבא, לואיס וקלרק, שנשלחו על ידי ג'פרסון למצוא את הדרך למערב ועברו הרפתקאות מסמרות שיער בדרכם עד החוף של האוקיינוס הפאסיפי, באזור נהר קולומביה של היום. מי שחילצה אותם מהסתבכויות רבות, היתה אינדיאנית צעירה שהיתה נשואה לגשש של אותה משלחת, ויחסי הקירבה שלה עם משפחות אינדיאניות משבטים שונים חילצו את לואיס וקלרק מקרקוף ודאי.

 

הנשיא ג'פרסון בחושו הפוליטי החד, הבין שאם ארצות הברית הצעירה לא תפגין נוכחות במערב היא תמצא את עצמה חולקת את השטח עם צרפת, ששלטה בלואיזיניה, ועם המכסיקנים שחלחלו בהדרגה בהשראה ספרדית לקליפורניה. כך שאותם קצינים אמיצים היו בעצם המבשרים של ההשתלטות האמריקנית על מערב ארה"ב.

 

אלא שגורלו של לואיס לא שפר עליו: הוא נורה בטעות ויש אומרים שהתאבד עם חזרתו מהמסע ההרפתקני, כי נחשד שבזבז כספים מיותרים בעת המסע, בעוד שחברו, קלרק, הפך להיות מושל מכובד.


מסבירים לילדים על העבדות מול פסל משפחת עבדים, בנמל סוואנה הדרומית

 

הנקודה היהודית

אך עיקר החוויה הוא, כאמור, בביקור באחוזתו המרשימה של תומאס ג'פרסון "מונטהצ'לו" (ההר שלי באיטלקית) שהמבנה המרשים של ביתו מופיע על מטבע 5 הסנט האמריקני. ג'פרסון התגורר באחוזה גדולה והיו בבעלותו לא פחות מ-200 עבדים למרות שהכריז שעבדות היא תועבה אלא שדורו, כך כתב, עדין לא בשל לביטולה.

 

ג'פרסון, שהיה גאון לכל הדעות ואחראי (בהשפעת המהפכה הצרפתית) לניסוח החוקה האמריקנית המתקדמת, היה ממציא פורה שהמציא בין השאר שבשבת רוח ומתקן של שני עטים הכותבים בעת ובעונה אחת מסמך כפול. בזמנו הוא תפקד כשגריר בצרפת, בתקופה של אחרי המהפכה, וייבא לא מעט מושגים ורעיונות בהשראה צרפתית. הביקור בחווה המשוחזרת, כולל הסיור בביתו של ג'פרסון, מעניין למדי וכולל, איך לא, גם נקודה יהודית.

 

קצין ימי יהודי בשם לוי, רכש את החווה מיורשיו של ג'פרסון שנקלעו לקשיים כספיים, ולוי כהערצה לגישת ג'פרסון בענייני דת, שימר את האחוזה בקפדנות עבור הדורות הבאים.

קברם של משפחת לוי. הקצין היהודי שימר את מונטהצ'לו של ג'פרסון

 

פארק שנאנדואה: יעד מבוקש לשוחרי נופים ייחודיים

הפירוש של השם האינדיאני "שנאנדואה" הוא "נהר ההרים הגבוהים", ומאז שהפך לפארק לאומי שמכיל גאיות עמוקים יערות עבותים, נחלים ומפלים - הפך ליעד מבוקש על ידי תיירים אמריקנים ושוחרי נופים ייחודיים מהעולם כולו. האזור שימש, כאמור, זירת קרבות עקובה מדם בתקופת מלחמת האזרחים, ומקומות מסוימים עברו עשרות פעמים מיד ליד בתקופת אותה מלחמה, כשאדמת העמק רוויה בדמם של לוחמי שני הצדדים.

 

כדי להגיע לאותו פארק מרשים, נוסעים מערבה משארלוטסוויל על כביש 64 עד שמגיעים לקצהו הצפוני של כביש הבלו רידג' פארקוויי.

כאן ניתן לנסוע דרומה על אותו כביש נהדר או לפנות צפונה להמשכו של אותו כביש הררי מפותל, הנקרא בשם "סקייליין דרייב". לאחר נסיעה קצרה צפונה על ה"סקייליין דרייב" מגיעים לכניסה הדרומית של פארק שנאנדואה, שם נפרדים מ-15 דולר למכונית - סכום המאפשר בילוי של שבוע בתחומי הפארק.

 

הנסיעה צפונה לאורך כביש הפסגה, אותו "סקייליין דרייב", נערכת במסלול מפותל הנמתח לאורך כ-120 ק"מ עד לעיירה פרונט רויאל (Front Royal). על הכביש הוצבו נקודות תצפית רבות לעבר הנופים הנהדרים הנשקפים משני הצדדים. מומלץ, אגב, כאשר מגיעים אל ההצטלבות של הכביש ההררי עם כביש 211 לפנות מערבה לעבר העיירה "ניו מארקט" ששימשה זירת קרב ידועה בעת מלחמת האזרחים - קרב מפורסם שבו נספו כל הקדטים כמעט של האקדמיה הצבאית שהיתה באזור, שהפכו לבשר תותחים באותה מלחמת אחים אומללה.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
עיירות הדרום עדין שומרות על כרכרות כרכב הסעה לתיירים מזדמנים
צילום: יוסף ג'קסון
פסלם של הקצינים לואיס וקלרק
צילום: יוסף ג'קסון
גנרלי הדרום מונצחים על הצוק ב"סטון מאונטיין" ליד אטלנטה, ג'ורג'יה
צילום: יוסף ג'קסון
מומלצים