שתף קטע נבחר

החוף המוזנח והמהפך: מתיחת פנים בפלמחים

אחד החופים היפים בארץ, שלא מכבר ניצל מבנייה נדל"נית, עובר מהפך: סוף למטקות, לזבל ולהרס הטרקטרונים, ומאידך שירות של 24 שעות, סיורי טבע חינם וארטיק במחיר עממי. קיץ על החוף

גבירותיי ורבותיי, מהפך! אחת מרצועות החוף היפות בארץ עוברת בימים אלו שינוי. חוף פלמחים, שנמצא בין ראשון לציון ואשדוד, מהווה כבר שנים מפלט של נופש ורוגע לתושבי אזור פלשת, ביניהם ראשון לציון, רחובות, יבנה ואפילו תל אביביים ש"טורחים" לנסוע עד לפלמחים למרות שמתחת לאפם שוכן חוף ים משלהם.

 

>> הכל אני יכול: טיולים ובילויים לחופש הגדול

 

בפברואר 2003 הוכרז חוף פלמחים, שנמצא על שטח של כ-220 דונם, כגן לאומי אולם הדבר לא מנע מגורמים עסקיים לנסות ולבנות כפר נופש בחלקה של רצועת החוף - פעולה שנמנעה כתוצאה מלחץ של ארגוני סביבה ולוביסטים למיניהם. השנה הועברה השליטה בחוף לרשות הטבע והגנים שעליה הטיל השר להגנת הסביבה, גלעד ארדן, לתכנן תוכנית חלופית שתשאיר את החוף כשטח פתוח לציבור.


רצועת החוף מהיפות בארץ עושה קאמבק. פלמחים (צילומים: זיו ריינשטיין)

 

בכוונתה של הרשות לעשות מהפכה בגן הלאומי ולגרום לאלפי האנשים שצובאים על החוף בסופי שבוע סיבות נוספות להגיע לפלמחים, חוץ מלרבוץ על החוף. ראשית כל, בניגוד לשנים קודמות, גביית התשלום לחוף הרחצה (20 שקל לרכב, 45 שקל לאוטובוס) תעשה אך ורק במגרש החנייה של החוף המוכרז, כך שהביקור בגן הלאומי יתאפשר ללא תשלום, וזאת במשך 24 שעות ביממה.

 

נוסף על כך, השטח שנפגע קשות מנסיעה של טרקטרונים שיצרו קוליסים (סימני צמיגים שמבתרים את שכבת הקרקע העליונה) וכירסמו בסלעי הכורכר במקום, נסגר על ידי בולדרים (סלעים גדולים) ומתבצעת אכיפה איתנה כנגד נהגים עבריינים במקום. כמו כן, מוקמו פחי אשפה רבים על החוף ונאסרו מסיבות חוף המזמינות איתן שימוש מופרז באלכוהול, מערכות קול ושאר התכנסויות שמזיקות לסביבה ולרווחתם של מבקרים אחרים.

 

דבר נוסף, ולא פחות חשוב, הוא הפיקוח על מחירי השתייה והארטיקים שמבטיחה הרשות ליישם בחוף. במחירון השלגונים שקלטו עיניי קרחון יעלה לכם 3.5 שקלים ואילו ארטיק חלבי כ-8 שקלים. האם זהו הסוף לגזלן היקרן? ימים יגידו. מכל מקום, ברשות מבטיחים שכל הכנסות הן קודש לשמירת הטבע, המורשת והנוף בישראל.


יש עוד סיבות לבוא לפלמחים, חוץ מלרבוץ על החוף

 

24 שעות של שירות בחוף

עם זאת, מי שירצה יוכל להקים אוהל בשטח מוכרז, לשחק בו מטקות ואפילו להבעיר אש למדורה לילית בתוך חצי חבית שיספקו (ללא תשלום) שירותי החוף במשך 24 שעות ביום. עוד מתכננת הרשות, להקים מועדון שחייה בים פתוח, מועדון קיאקים וגלשני גלים, כמו גם מקום לקיום תחרויות טריאתלון. גם תחנות ההצלה בחוף מצויידת באופנוע ים וחסקה שישמשו גם ככלי אכיפה נגד פורעי-חוק שיסכנו מתרחצים עם ג'ט-סקי.

 

אולם גולת הכותרת של הגן הלאומי היא הארכאולוגיה ש"טמונה" בו, תרתי משמע. בחוף פלמחים ישנן עדויות להתיישבות עתיקה עוד מהתקופה הכלקוליתית (6,000 לפנה"ס) ולאורך השנים קדימה, במיוחד בתקופת הברונזה (כ-3,000 לפנה"ס), עת היתה במקום עיר-נמל בשם "יבנה ים". החפירות הארכיאולוגיות, בניהולו של פרופ' משה פישר מאוניברסיטת תל אביב, גילו רצפות פסיפס מהתקופה הביזנטית (במקרה זה מהמאה ה-6 לספירה) כמו גם גתות להכנת יין, בארות (כמו באר אנטיליה), מערות קבורה ואף מבצר ששימש לשמירה של העיר, שמאוחר יותר גם הוקפה בסוללת עפר ואת שרידיה ניתן לראות כיום.

 

רוב הארכאולוגיה טרם נחשפה, וגם זו שכן כוסתה כדי שלא תיחרב מגלגלי הטרקטורונים ושאר מזיקים. יידרשו עוד מספר שנים והרבה אמצעים כדי שניתן יהיה לחשוף את שכבות ההתיישבות בפלמחים, כמו גם את הממצאים המרתקים שבטח מחכים לנו מתחת לאדמה.

 

 סרטון של רט"ג על תהליך מתיחת הפנים של חוף פלמחים (מתוך יוטיוב)

 

חוף פלמחים הוא לא עוד חוף. כך גם רוצה רשות הטבע והגנים שירגישו המבקרים, שפוקדים את המקום בעיקר בקיץ, ועל כן מציעה פעילויות נוספות לימים של חורף שבהם פחות באים לים.

למשל, בכל יום שישי בחודשי יולי-אוגוסט ייצאו סיורים מודרכים בשעות 16:30 ו-18:00 מסוכת המציל וללא תשלום, ויתמקדו בערכי הטבע, מורשת ונוף של פלמחים.

 

והאזור אכן שורץ בטבע מיוחד ומעניין. בראש ובראשונה חיות ים למיניהן, כמו צבי ים שעולים להטיל ביצים על החוף (ובעתיד אכן מתוכננת הקמה של מושבת צבים בפלמחים), סרטני חוֹלַן מצוי המתחפרים במערות קטנות, שושנות-ים ואלמוגים. גם טבע מחוץ לים לא חסר: מכרסמים כמו גרבילים, שועלים וגם קורמורנים (שבאים לבקר בין נובמבר למארס). בנוגע לצמחייה, האזור מאופיין בצמחיית-ים מיוחדת שעמידה למליחות ולרוחות החזקות, כמו רותם ולענה חד-זרעית, נר הלילה החופי, חבצלת הסתיו (שלא על פי שמה צומחת בקיץ) וקריתמון ימי.

 

איפה עוד תראו תנור בישול לאונייה?

אטרקציה נוספת שנמצאת בסמוך לחוף הים היא המוזיאון לארכאולוגיה ואקולוגיה ימית של קיבוץ פלמחים, הידוע גם כ"בית מרים" ע"ש של מרים ליפשיץ ז"ל, חברת הקיבוץ שסייעה בליקוט החרסים הראשונים שנמצאו באזור. במוזיאון ממצאים ארכאולוגיים מעניינים מהמאה השנייה לספירה, כמו כתובת יוונית מתקופת העיר יבנה-ים של הצידונים שחיו כאן ונתגלתה ב-1986, או כלי זכוכית שנשארו בשלמותם ונמצאו בתוך מערות קבורה ביזנטיות הנקראות "מערות מיקמר".

 

כמו כן ניתן לראות אוסף של עוגנים ישנים מאבן שנתגלו בצלילות בחוף הים הסמוך, כלי נשק ימיים, תנור לבישול לאונייה וכדומה. כניסה: 15 שקל לאדם, הנחה לגימלאים ולקבוצות (טל. 9538281/437 -03 - בתיאום מראש).


מהים ישר לתצוגה. המוזיאון לארכאולוגיה ואקולוגיה ימית, בית מרים

 

איך מגיעים?

מכביש 4 פונים למחלף גן רווה, ומשם למחלף עין הקורא. ממשיכים מערבה מכביש מספר 4311 עד סופו. כמה מאות מטרים לאחר קיבוץ פלמחים מגיעים לחוף. בדרך תעברו דרך גן לאומי שפך שורק. שימו כובע, תבלו והכי חשוב - שמרו על הטבע.

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
חוזר לציבור ובגדול. חוף פלמחים
צילום: זיו ריינשטיין
שרידים של בנייה ביזנטית על החוף
צילום: זיו ריינשטיין
צילום: זיו ריינשטיין
כלי חרס ואמפורות שנתגלו ומוצגים במוזיאון לארכאולוגיה ימית בפלמחים
צילום: זיו ריינשטיין
זורקים גלגל הצלה לחוף הים בפלמחים
צילום: זיו ריינשטיין
שלד אמיתי בן אלפי שנים שנתגלה ומוצג בבית מרים
צילום: זיו ריינשטיין
מומלצים