מפלט לימות הקיץ: 10 מערות מומלצות בישראל
לא צריך מזגן כדי להימלט מחום הקיץ. נטיפים וזקיפים, סולמות וחבלים מחכים במקומות רבים בארץ, במסע לבטן האדמה
נדמה שבכל קיץ מחדש חום יולי-אוגוסט-ספטמבר תופס אותנו לא מוכנים. כולנו מודעים להתחממות כדור הארץ ולעובדה שישראל ארץ לוהטת, אבל משום מה הקיץ מצליח להפתיע אותנו כאילו מעולם לא העברנו קיץ ב-90 אחוזי לחות.
>> הכל אני יכול: טיולים, בילויים ואטרקציות בחופש הגדול
הדרך השפויה לשרוד את העונה היא להסתתר איפה שרק אפשר עד תעבור שמש.
חדר עם מזגן הוא אופציה אחת, אבל אפשר גם לצאת לטבע ולתפוס מחסה במערה הקרובה. האדם הקדמון גילה את הפוטנציאל הטמון בגומחות המוצלות והצוננות, ואתם מוזמנים לממש את תובנות אבותינו במערות היפות בישראל. שימו לב כי בחלק מהמקומות יש מגבלות כניסה שונות. הקפידו למלא אחר הוראות השילוט במקום ולהיזהר.
מערת הנטיפים - מערת שורק
מערת הנטיפים המפורסמת באזור בית שמש היא היחידה ברשימה שהוכשרה לביקור הקהל הרחב. ההליכה מדורגת, וחלל המערה הגדול מתחלק למספר מוקדים הכוללים נטיפים וזקיפים, צורות שונות של התגבשות מינרלים ואפילו בעלי חיים מאובנים. המסלול מעגלי, קצר למדי ומרהיב ביופיו. תמצית מרוכזת לעולם פעיל מתחת לאדמה.
מיקום: ליד בית שמש, השפלה
הכניסה בתשלום.
החלל מחולק לכמה מוקדים (צילום: אלכס קולומויסקי)
מערת התאומים
מערת הנטיפים והזקיפים הזו שבאזור בית שמש מורכבת מאולם מרכזי שממנו מסתעפים פרוזדורים קטנים שאפשר לטייל בהם בזהירות עם פנס ונעליים עם סוליות שאינן מחליקות. ההליכה במערת התאומים היא על משטח עץ עם מעקה המוביל את המטיילים בין חללים גדולים וחשוכים בתוך הסלע. בחורף המערה עמוסה בעטלפים ולכן הכניסה למבקרים מתאפשרת רק בחודשי הקיץ.
מיקום: סמוך ליישוב זנוח, אזור בית שמש
הכניסה חופשית
פרטים נוספים תוכלו למצוא כאן
עטלפים במערת התאומים (צילום: אבי אוחיון, לע"מ)
מערת נמר
מערה נמר היא מערת נטיפים וזקיפים פעילה, שהכניסה והיציאה בה נעשות דרך פתח יחיד שחסום ברובו בקיר אבנים. התנועה במערה מאתגרת: בחלק מהמסלול זוחלים ובירידה נעזרים ביתדות ובמגרעות ברזל הקבועות בדפנות. לפני הביקור במקום כדאי להצטייד בחבל שאורכו 10-15 מטרים.
מיקום: ליד קיבוץ חניתה, הגליל העליון
הכניסה חופשית
מערת עלמה
מערת עלמה שבגליל העליון היא מערת המסה (קרסט) יפה. אורכה כ-500 מטר והיא הארוכה במערות הגליל.
במערה יש נטיפים וזקיפים, ובתחתיתה מקווה מים קטן. מחילותיה ותהומותיה מקשים על ההתמצאות בה, אך לא דרוש אישור מיוחד להיכנס אליה. רצוי לבקר במערה עם מישהו שכבר היה שם וכדאי להצטייד במפה ובפנס.
מיקום: סמוך ליישוב עלמה, הגליל העליון
הכניסה חופשית
מערת צדקיהו
מערת צדקיהו המפתיעה נמצאת מתחת לחומת העיר העתיקה בירושלים, בין שער שכם לשער הפרחים. בירידה, שכוללת שיפוע מתון, מתגלה חלל גדול במיוחד שרק כשליש ממנו נגיש לציבור. מסלול הביקור כולל את אולם הבונים החופשיים ובריכה קטנה שאוגרת מי גשמים. המסלול מעגלי.
מיקום: ליד שער שכם, חומות העיר העתיקה בירושלים
הכניסה בתשלום
פרטים נוספים תוכלו למצוא כאן
מערת אצבע
מערת אצבע היא מערת המסה (קרסט) ששמה ניתן לה על שום צורתו המוארכת של פתח המערה. במקום התגלו שרידים של האדם הקדמון מן התרבויות המוסטרית, הנטופית והניאוליתית. המערה משמשת אכסניה לעטלפים רבים, בהם נדירים, והכניסה אליה אסורה בחודשי החורף.
מיקום: ליד צומת אורן, הכרמלהכניסה חופשית
מערת אצבע (באדיבות אתר מפה)
מערות גוברין
בגן לאומי בית גוברין נחשף ריכוז מרשים של אתרים קדומים וכ-3,000 מערות שנחצבו במומחיות רבה. אחת המערות המעניינות היא מערת הקולומבריום, ששימשה כנראה בית גידול ליונים. מלבדה כדאי לראות את ציורי הקיר במערות הקבורה הצידוניות ולהיכנס אל מערת הפעמון ששימשה מחצבה.
מיקום: גן לאומי בית גוברין, השפלה
הכניסה בתשלום
מערת הפעמון בגן לאומי בית גוברין (צילום: ניב לוי)
מערות לוזית
מקבץ מערות פעמון ומערות קולומבריום שייתכן ששימשו לגידול יונים ומאוחר יותר למגורים, אחסון וקבורה. חלק מהמערות סמוכות זו לזו, וביניהן מחברת מערכת מחילות ומנהרות. הקרקע מלאה בפתחי מערות ומחילות שכדאי לשים לב אליהם כדי לא להיפגע, בייחוד אם מגיעים עם ילדים.
מיקום: מדרום לכניסה למושב לוזית, השפלה
הכניסה חופשית
פרטים נוספים תוכלו למצוא כאן
מערות חבויות בין בוסתני תאנים וגפנים ( באדיבות אתר מפה)
מערת סדום
בכניסה למערת סדום יש מחילת המסה חשוכה שהמעבר בה מצריך שימוש בפנס. ההליכה, הזקופה ושפופה לסירוגין, מובילה לתופעה גיאולוגית מפעימה של ארובת מלח אנכית, העולה כ- 60 מטר אל ראש הר סדום. רשות הטבע והגנים אסרה את הכניסה למערה מטעמי בטיחות.
מיקום: ליד מפעלי ים המלח, בצמוד לכביש 90 ממערב, בין הק"מ 198-199
תופעת טבע בסדום ( צילום: יאיר זיידנר)
מערת שרך
מערת שרך שבנחל בצת היא מערת נטיפים יפה בעלת שני פתחים.
הפתח התחתי נמצא מטר אחד מעל אפיק הנחל, והפתח העילי נמצא כ-15 מ' מעליו. מסלול טבעתי קצר מוביל לחדר עם נטיפים יפים וזקיף מרשים. המסלול הארוך יותר כולל טיפוס וזחילה. המערה היא משכן לעטלפים והכניסה אליה אסורה בחורף.
מיקום: שמורת נחל בצת
הכניסה חופשית
- קיץ באתר מפה
– כל הבילויים המומלצים.
- הטבה מיוחדת לגולשי ynet: מנוי לחודש חינם
באתר מפה.