לראשונה: סרבן גט ייאסר - עד שיגרש את אשתו
בעל שריצה 10 שנות מאסר בגין סירובו לגרש את אשתו, היה אמור להשתחרר. אלא שלבית הדין הרבני היו תוכניות אחרות. הדיינים השתמשו בחוק שנועד לאכוף מסירת מסמכים, ודנו אותו למאסר - עד שייתן גט
בית הדין הרבני האזורי בירושלים הטיל על סרבן גט עונש מאסר שאינו מוגבל בזמן – עד שיגרש את אשתו. זאת, לאחר שריצה עשר שנות מאסר, ולא התרצה לכך. מדובר בפסיקה תקדימית של בית דין רבני בנושא זה.
הצטרפו לפייסבוק של ynet וקבלו עדכונים חמים וסרטונים בלעדיים
לפני ארבעה ימים שוחרר הבעל מהכלא, לאחר שריצה את עונש המאסר החמור ביותר שבית הדין מוסמך להטיל עליו בגין סרבנות גט – עשר שנים בכלא. הוא שרד סנקציות קשות, ובהן ישיבה בצינוק - ועדיין עמד בסרבנותו.
לפני כחודשיים, בדיון שהתקיים בעניין, כתבו הדיינים כי התרשמו ש"הבעל שואב עידוד מן העובדה שתקופת עשר שנות המאסר עומדת להסתיים". הם הורו לשלוח אותו לבידוד (צינוק) למשך חג הפסח, כולל ליל הסדר - אך גם זה לא עזר, והוא לא הסכים לגרשה.
שימוש בכפיית ציות
ערב שחרורו ביקשה האישה להטיל עליו עונש נוסף, מחשש כי תישאר עגונה לעולם, אך פרקליטיו
טענו כי מעתה אין בסמכות בית הדין לשלחו למאסר, ולכן עליו לצאת לחופשי.
הדיינים, הרב ישראל יפרח (ראש ההרכב), הרב אליהו אברג'ל והרב יוסף גולדברג - עמדו לצד האישה, ועשו לראשונה שימוש בחוק אחר, המאפשר את מאסר הגבר ללא הגבלה. מדובר בחוק בתי דין דתיים (כפיית ציות), המסמיך את כל בתי הדין הדתיים לאכוף את החלטותיהם באמצעות קנס או מאסר שלא קצוב בזמן. הדיינים עשו שימוש בחוק זה - והשבוע נכנס האיש למאסר, עד שייתן גט לאשתו העגונה.
השימוש הרווח בהוראת חוק זו, שנחקקה בשנת 1981, הוא לצורך אכיפת מסירת מסמכים וקיום החלטות בעניין ביקורי ילדים וכדומה, ומעולם לא נעשה בהוראה זו שימוש לצורך אכיפת מתן גט. כעת זה קרה לראשונה, לאחר התייעצות הדיינים עם היועץ המשפטי לשיפוט הרבני, עו"ד הרב שמעון יעקבי.
"עומדים אנו בפני נעילת שער אחד בפני האישה, עקב תום עשר שנות המאסר", נכתב בהחלטת בית הדין. "מן הדין שייפתח בפני האישה הכלואה בשבי הנישואין שער תקווה אחר לשחרורה מעולו של בעלה...
"באיזון בין זכויות היסוד של הבעל והאישה לכבוד ולחירות, יש להעדיף במקרה זה את האישה, הואיל ולזכותה פסק דין סופי של בית הדין לפיו יש לכפות על הבעל את מתן הגט".
הביקורת משבחת
חבר הוועדה למינוי דיינים, ח"כ עתניאל שנלר ("קדימה"), שיבח את החלטת בית הדין הרבני בירושלים, ואמר כי על כלל בתי הדין הרבניים לשאת עיניהם להחלטתו. "על בתי הדין הרבניים לנצל עד תום את הסמכויות הניתנות להם בחוק, ובכך למנוע ולמזער את הימצאותן של מסורבות גט".
לפני שבועות אחדים העביר שנלר, בקריאה טרומית, את "חוק הסנקציות", המחייב את בתי הדין
הרבניים לדון בהטלת סנקציות על סרבן גט תוך 45 יום ממועד נתינת פסק הדין המחייב בנתינת גט.
עו"ד בתיה כהנא דרור, מנכ"לית "מבוי סתום" - ארגון המסייע למסורבות גט, אומרת כי "פסק דין חשוב זה צריך להנחות את בתי הדין הרבניים להגברת כפיית גט ומאסרים על בעלים סרבני גט, כדי להרתיע סרבני גט פוטנציאלים מלעשות שימוש בגט ככלי סחטני ונקמני".
לדברי כהנא דרור, כבר מבקר המדינה הצביע בעבר כי למרות שהסנקציה של מאסר הוכחה ככלי יעל לאכיפת פסקי דין למתן גט, לא נעשה בה די שימוש. "נכון לשנת 2009 רק תשעה סרבני גט שהו במאסר בגין סירובם לתת גט. על בתי הדין להרחיב את השימוש במאסר כלפי אלה המעגנים את נשותיהן, ודנים אותן למאסר עולם".