יועצו של אובמה: מסוכן לשבת ולא לעשות כלום
דאגה בממשל האמריקני על רקע הקיפאון המדיני. יועצו המיוחד של הנשיא אובמה, דניס רוס, הזהיר בוועידת הנשיא כי בלי משא ומתן, "המצעד לבידוד ישראל בעולם ימשיך לצבור מומנטום"
ממשל אובמה מזהיר את ישראל מפני המשך ישיבה על הגדר: דניס רוס, יועצו המיוחד של נשיא ארצות הברית למזרח התיכון, הדגיש בצהריים (יום ד') בוועידת הנשיא כי "הסיכון הגדול ביותר כעת הוא לשבת מנגד ולא לעשות כלום. את הדמוגרפיה אי אפשר לשנות, מדובר בעובדות המשפיעות על היותה של ישראל מדינה יהודית ודמוקרטית".
רוס המשיך בסוגייה הפלסטינית והסביר כי "בלי ערוץ משא ומתן, שישרת כאלטרנטיבה, המצעד לבידוד ישראל בעולם ימשיך לצבור תאוצה". לדבריו, "האיומים של ירי טילים ורקטות מרחפים מדי יום, והיום הם מדוייקים יותר ובעלי טווח גדול מבעבר, וזה כלום לעומת מה שעוד יהיה בעוד שנתיים. עדיף ללכת בכיוון הזה מוקדם יותר ולא מאוחר". עם זאת, הוא חזר על דברי הנשיא האמריקני,
שאמר כי אי אפשר לכפות שלום על המנהיגים.
יועצו של אובמה, המשמש כמנהל בכיר במועצה לביטחון לאומי, התייחס גם למהפכות בעולם הערבי, ולמצב בסוריה בפרט. "אסד, עם עזרה איראנית, מסרב ליישם את הרפורמות שהתחייב אליהן, ומול פני הברוטאליות, אנשי סוריה לא נסוגים ודורשים את זכויותיהם. ארצות הברית מגבשת סנקציות חסרות תקדים על מנת ללחוץ על אסד, שעומד בפני שתי אפשריות: לסגת מהדרך שבה בחר, או לקבל את דרישות עמו ולערוך רפורמות".
"בעולם הערבי עייפים"
הוא ציין שדברים "יוצאים מן הכלל" מתרחשים כעת במזרח התיכון, "מה שרבים חשבו שהוא בלתי אפשרי, קורה מסביב. צריך לעצור לרגע להבין מה קורה: אנשים באזור, בתוניסיה, קהיר, בנגאזי ובדמשק דורשים קול שיעצב את עתידם. הם עייפים מחוסר מימוש שאיפותיהם, מכבודם שנפגע ומכך שהם נשארים
מאחור.
"אני יודע שבישראל ובמקומות אחרים מודאגים מההתפתחויות. גם הנשיא אובמה דיבר על הבעייתיות כשלא יודעים איך דברים יתפתחו. הוא גם אמר שגם אם יהיו עיכובים, זה רגע של הבטחה גדולה במזרח התיכון. קיבלנו השראה מהתושבים שמאסו בעריצות, ועומדים מול משטרים מדכאים המפנים את כלי הנשק נגד עמם. גם אובמה אמר שלא כך עושים עסקים".
הוא הזכיר כי ארצות הברית הובילה את הקואליציה נגד המשטר בלוב, ואמר כי "קדאפי איבד את הלגיטימציה והוא חייב ללכת".
"לא עניין של גיל"
רוס, שעסק בעבר ב"תיק האיראני", התייחס לסכנות שמציב השלטון בטהרן ולמציאות המשתה באזור ואמר כי ארצו הפיקה שני לקחים: "המיתוס שאוטוקרטיה מבטיחה יציבות אינו נכון, הסטטוס-קוו באזור אף פעם לא סטטי, והוא לא
יציב".
גם נשיא המדינה, שמעון פרס, התייחס למהפכות במזרח התיכון: "מה שלא נעשה על-ידי הדורות הקודמים מוצג עכשיו על-ידי הדור הצעיר. מה שקורה להם אינו עניין של גיל, אלא עניין שונה של ראייה עם הכלים החדשים, איתם ניתן לראות טוב יותר ועמוק יותר".
לדברי הנשיא, "דיקטטורים מבקשים רק דבר אחד מהאנשים – להישאר עיוורים. העידן החדש קורא לאנשים 'פתחו את עיניכם'. נפתח עיניים ולא נעצום אותן שנית, כי יש בנים ובנות בעולם הערבי ובשאר המקומות שיכולים להשוות את מצבם לעולם אחר, ולשאול: 'מדוע הם יכולים לחיות בחופש, בשגשוג וללא שחיתות?' ניתן להיות מושחת רק אם אתה עיוור. אף אם הממשלה תשתנה, זה לא יהיה. צריך שינוי של כל המערכת".