רשות החשמל: צפויה העלאת תעריפים ב-18%
הרשות מבקשת לייקר את החשמל בעקבות מעבר לשימוש במזוט, ויו"ר ועדת הכלכלה ביקש לקיים דיון דחוף במטרה לעצור את ההעלאה. יו"ר חברת החשמל: "אנו בחובות של 60 מיליארד שקל. 50% מהגז ממצרים לא מגיע. יש איום לא רק על מחיר החשמל אלא על עצם האספקה כולה"
נחשף מצבה העגום של חברת החשמל: "האיתנת הפיננסית של החברה היא במצב הקשה ביותר. החובות שלה מגיעים ל-60 מיליארד שקל, וכל הוצאה חריגה כמו רכישת דלקים לא מתוכננת יוצרת בעיה" - כך אמר היום (ב') יו"ר חברת החשמל, יפתח רון-טל, בדיון מיוחד בוועדת הכלכלה בנושא העלאת מחירי החשמל, שהועבר בשידור חי ב-ynet.
הדיון מתקיים לנוכח כוונת רשות החשמל לבקש לייקר את מחיר החשמל בכ-18%, כתוצאה מעלות המעבר להפקת חשמל באמצעות מזוט.
בפתח הדיון אמר יו"ר הוועדה, כרמל שאמה-הכהן, כי "נכון שייקור החשמל לא מצריך את אישור ועדת הכלכלה אבל זה מסוג הדברים שנצא למלחמה בעניינם. אנחנו רוצים לוודא שההתייקרות היא בלתי נמנעת, במיוחד בתקופה זו בה הוועדה עוסקת בהתייקרויות מוצרי היסוד. גם בקוטג' יש חשמל. אם האוצר רוצה לגבות מס על הסולר זה סוג של חמדנות ואטימות כלפי משקי הבית, המגזר העסקי והתעשיינים".
מזוט הוא הדלק הנוזלי הזול ביותר להפקת חשמל, אולם רשות החשמל טוענת שבכל מקרה, מרחפת מעליה הסכנה של הפסקת קבלת גז ממקורות מצרים, ואם לא יימצא לכך תחליף אנרגטי ישראלי, ייאלצו לעבור להפקת חשמל מפחם, שמחירו עלו. הדיון בנושא מיועד למציאת חלופות לעליית המחירים.
רון-טל אמר כי "חברת החשמל מספקת 95% מהצריכה, אבל מתמודדת בהצלחה עם מצבים קשים שהולכים וגדלים. 50% מכמות הגז הצפויה ממצרים לא מגיעה. המשבר מחייב פתרון כי יש איום לא רק על מחיר החשמל אלא על עצם אספקת החשמל כולה. צריך לקנות סולר, אבל אנו יכולים לקנות סולר שיספיק רק לחודש וחצי. הגז המצרי הוא מערכת בלתי יציבה, ולנו אין רזרבות כספיות לקנות סולר".
הדיון בוועדה (צילום: גיל יוחנן)
לדברי רון-טל, התרחישים עליהם עובדים עליהם הם שהגז המצרי יגיע בכמות של 20% בלבד ממה שתוכנן, ואם אכן כך יהיה תצטרך חברת החשמל תוספת של 2.7 מיליארד שקל מדי שנה. "חברת החשמל לא רוצה להעלות מחירים, אבל היא צריכה לספק חשמל", הדגיש רון-טל. "הפסקות חשמל ארוכות יעלו למשק פי כמה מההשקעה של המשק בדלקים חלופיים".
יו"ר רשות החשמל, אמנון שפירה, אמר בדיון שהבעיה כרגע היא שאנחנו בשעת חירום אבל הממשלה מתנהגת כאילו העסקים כרגיל, "ואפשר למנוע את העלאת התעריפים אם הממשלה תקל בהוראות לגבי זיהום האוויר, אם היא תקל בהפחתת המסים (הפחתת מס הבלו - צ"ל) ואם היא תסייע לחברת החשמל במתן הערבויות על ההוצאות הנוספות שיש לה לרכישת דלקים נזילים". הוא הוסיף כי נכון להיום ההעלאה הצפויה בתעריפים היא בשיעור של 18%.
שאמה-הכהן הוסיף כי: "ייקור החשמל יתבטא לא רק בתוספת של מאות שקלים לחשבון החשמל השנתי, אלא יתגלגל גם למוצרי המזון שמחירם מנופח ממילא ואפילו יוביל לעליית המדד וייקור נוסף של הריבית במשק. מכאן חובתנו למצות בחינה של כל חלופה אפשרית, שיכולה להביא לביטול הייקור או למתנו".
ויכוח נוקב התפתח בדיון בין שאמה-הכהן לנציג אגף התקציבים באוצר אודי אדירי. שאמה שאל, "למה האוצר מתעקש לגבות את מס הבלו על הדלקים הנוספים? למה שתוכניות האוצר לא יותאמו למצב החירום?".
לכך אדירי השיב: "כי האוצר לא ביקש קודם לשכלל את הפסד המס והמעבר של חברת החשמל מדלק נוזלי לגז. הפחתת הבלו היא דבר לא פשוט כי יש לה השלכות רוחב".
שאמה השיב לו: "אבל בסוף לא תהיה לכם ברירה, כי הלחץ של הכנסת יגבר ותורידו את הבלו כמו שהורדתם אותו על הבנזין, אפילו שנוצר לכן חור בתקציב. עם הסולר או המזוט אין לכם בעיה של חור בתקציב".
לדברי אדירי, הממשלה בוחנת את כל התרחישים איך לצמצם את הפגיעה. הוא הוסיף כי הפחתת הבלו טעונה אישור של ועדת הכספים. לכך השיב ח"כ יצחק וקנין (ש"ס), "בשם ועדת הכספים אני מודיע כאן כי האישור יינתן תוך דקות מרגע שהאוצר יבקש אותו".
נציג המשרד להגנת הסביבה, רוני קבלו, טען בדיון שהתייקרות מחירי החשמל כתוצאה מהשימוש בסולר עשויה להיות נמוכה בחצי, כלומר 3% במקום 7% ממרכיב הדלק. "היא יכולה להיות נמוכה יותר אם האוצר יוותר על המס של הדלק שמהווה מחצית המחיר", אמר.
ח"כ מירי רגב אמרה בוועדה כי "עליית מחירי החשמל גורמת לעליית מחירים רוחבית במשק. האוצר וחברת החשמל לא טיפלו במשבר הגז הטבעי כמו שלא טיפלו במשבר המזומנים, ומי שמשלם על הטעויות זה האזרח מירוחם שצריך לספוג את עליית מחירי החשמל". רגב דרשה מהאוצר להפחית בהוראת שעה את המס על הסולר כדי למנוע את עליית מחירי החשמל בגלל המשבר. עוד דרשה רגב לדעת כיצד מקדמים את נושא הגז הטבעי בישראל כדי להפסיק את התלות במצרים.
הועדה דרשה בסיכום פה אחד מהאוצר לבצע הפחתה של מס הבלו על הכמות העודפת של הסולר שחברת החשמל תיאלץ לרכוש עקב משבר המחסור בגז. שאמה-הכהן אמר כי "הוועדה מצפה למענה מנומק של החלטתה מהאוצר בזמן הנכון ואם האוצר לא יענה, הוועדה לא תעבור על כך לסדר היום כדי להבטיח תוספת מחיר מינימלית של החשמל".
הוא אמר כי גביית המס על הדלק אינה קשורה למימון תקציב המדינה והתחייב שאם האוצר יפחית את הבלו בהתאמה, לא יהיו לכך השלכות רוחב ולא תהיינה דרישות דומות נוספות. הוא אמר כי האוצר חייב לעשות זאת כדי להתמודד עם משבר יוקר המחייה שזועק יותר ויותר, והמצב שנוצר שבו מתאמתת האזהרה של הוועדה מלפני מספר חודשים על אפשרות של בצורת במשק החשמל. שאמה הכהן סיכם ואמר כי "מצב זה לא מתאים למדינה מפותחת כמו ישראל אלא יותר למדינות נכשלות".