שתף קטע נבחר
 

לא גזירת גורל: כך טורפד דיור בר-השגה

שמונה עיריות מקדמות פרוייקטים חדשניים לדיור מוזל לצעירים ולנזקקים בדומה לפרוייקטים שקמו בחו"ל, אבל היועמ"ש עצר אותן עד שהכנסת תחוקק חוק שיסדיר את הנושא. ח"כ שלמה מולה הכין הצעת חוק כזאת, אבל הממשלה טירפדה אותה

"מפגיני האוהלים" משחררים קיטור וזעם ציבורי שמצטבר בארץ כבר שנים: זעם על מחירי הדירות שזינקו בשנתיים האחרונות ביותר מ-40%, וזעם על מחירי השכירות, שהגיעו לרמות גבוהות במיוחד עוד קודם לכן, ומאז רק עלו עוד יותר.

 

 

פעילי מחאת הנדל"ן מרבים לדבר על כך שעדיין אין בישראל דיור בר-השגה. בארגונים החברתיים מוחים על כך כבר שנים ומאשימים את הממשלה בכך. ואכן, מבדיקת ynet עולה כי הממשלה קברה את החקיקה שהייתה מאפשרת הקמת דיור בר-השגה.

 

דיור בר-השגה הוא דגם שנוסה בהצלחה בעולם המערבי לסבסוד דיור לצעירים, לסטודנטים ולחלשים. לפי המודל, הממשלה מעניקה הטבות לקבלנים בבניית פרוייקטים, בתמורה לכך שהקבלנים מקצים חלק מהפרוייקט לדירות שיימכרו או יושכרו בזול לאוכלוסיות נזקקות ולצעירים. פרוייקטים כאלה קיימים כיום בלונדון, בדבלין, במדריד, בברצלונה, בניו-יורק, בשיקגו, וערים מרכזיות נוספות בארה"ב, קנדה, אוסטרליה, הולנד, צרפת וגרמניה.

 

העיריות לקחו את היוזמה לידיים ויזמו בשנים האחרונות מספר פרוייקטים לדיור בר-השגה. עיריית תל-אביב יוזמת כמה וכמה פרוייקטים של אלפי יחידות דיור, שאמורים להקצות 25% מהבתים לבתים של 80 מטר, שיועמדו למכירה בכחצי מיליון שקל ולהשכרה בזול. עיריות ירושלים, חיפה, באר שבע, רעננה, אילת, רמת גן ובת ים, מתכננות פרוייקטים דומים בהיקף קטן יותר, של כמה מאות דיור בכל עיר.  

 

היזמים לא מתלהבים

אלא שעד כה לא יצא מהתוכניות הללו דבר, מכמה סיבות: האיטיות הרגילה של ועדות התכנון בישראל; היעדר התלהבות מצד היזמים, שאין חוק שמחייב אותם להקצות דירות לדיור בר השגה או לתמרץ אותם באופן רציני; ולבסוף, הוראה מפורשת של היועץ המשפטי לממשלה, יהודה ויינשטיין, לעיריות, להפסיק לקדם את הפרוייקטים.

 

הסיבה לרוב הבעיות הללו היא שהכנסת סירבה לאשר עד כה אף הצעת חוק שתסדיר את הנושא. ב-2007 נחקק "חוק השכרת דירות" מיוזמתו של ח"כ מאיר שטרית (קדימה), שמאפשר למדינה להוציא מכרזים לקרקעות בהם יבנו דירות להשכרה בלבד. במסגרת השיטה, הקבלן מתחייב להשכיר את הדירות במשך 25 שנה ולא למכור ובתמורה הוא מקבל הטבות מס. זאת, במטרה לעודד השכרת דירות בזול לזוגות צעירים לטווח הארוך.

 

בארגונים החברתיים טוענים ששיטת התגמול הזאת אינה טובה, ודורשים, בנוסף, שהממשלה תתחייב לסבסד את שכר הדירה ורכישת הדירה לנזקקים, כך שהנזקקים יקבלו דיור מוזל והקבלן לא יפסיד דבר, במקרה והקבלן לא ירצה להתחייב למכור דירות בזול על סמך הבטחה ערטילאית להטבות מס. "התיגמול ליזמים בחוק הקיים הוא רק אחרי שהבניין כבר בנוי", אומר רן מלמד, סמנכ"ל עמותת ידיד המסייעת לנזקקים, "איזה קבלן יסכים לתמריץ כזה". 

 

בנובמבר 2010 הורה היועץ המשפטי לממשלה, יהודה ויינשטיין, להקפיא את כל הפרוייקטים לדיור בר-השגה, בטענה שהנושא אינו מוסדר בחוק וכל עיר מגדירה אחרת את אוכלוסיית הנזקקים הזכאים לדירות כאלה. ויינשטיין נימק את הוראתו בכך שחוק דיור להשכרה אינו מזכיר את המונח דיור בר-השגה ואינו מדבר על דירות מוזלות לרכישה, ולכן אינו רלוונטי לעניין. הארגונים החברתיים והעיריות זועמים על ויינשטיין - אבל הוא מתעקש שחוק הוא חוק, ושהכדור נמצא במגרשה של הכנסת.

 

על רקע זה, העלה ח"כ שלמה מולה (קדימה) השנה את הצעת החוק לדיור בר השגה. ההצעה כוללת גם סבסוד לדיירים, כפי שדורשים הארגונים החברתיים, וגם אפשרות לכפות על היזמים להקצות בתים לדיור מוזל, בתמורה להטבות, במידה והם מסרבים. אבל הצעת החוק נפלה במליאת הכנסת - בגלל התנגדות הממשלה.

 

"החוק הקיים לא מגדיר מה זה דיור בר השגה ולא נותן כלים מעשיים שהיזם ירוויח והנזקקים יקבלו בית בזול", אומר מולה, "הממשלה עושה הצגה גדולה, כאילו היא מנסה להוריד את מחירי הדירות. הכל בלבול מוח אחד גדול. כל פעם שיש הצעה רצינית על סדר היום הם מפילים אותה. זה פשוט לא אכפת להם. להיפך, כל מה שהם רוצים זה שהקבלנים ירוויחו".

 

סופרטנקר לעשירים בלבד

הזדמנות נוספת לדחוף להקמת דיור בר השגה הייתה במסגרת הרפורמה בוועדות התכנון שאושרה לאחרונה ורפורמת ה"סופרטנקר" של בנימין נתניהו לתכנון ובנייה מהירים, שנידונה בימים אלה בכנסת. נוסח חוק הרפורמה במינהל אף מחייב את הממשלה להשתמש בקרקעות המינהל להשגת דיור השגה, אך עד כה לא הוקצתה אף אחד מעשרות אלפי הדירות שהמינהל שיווק בשנתיים האחרונות לדיור כזה.

 


מחאת הנדל"ן: הממשלה טירפדה את כל הפיתרונות (צילום: עופר עמרם)

 

ה"קואליציה לדיור בר השגה" - ארגון גג של התנועה לזכויות האזרח וארגונים חברתיים וסביבתיים נוספים, פנתה לנתניהו בדרישה להסדיר הול"לים - ועדות הבנייה המהירה שמתוכננות לקום במסגרת הסופרטנקר - את החובה לשלב בתוכניות דיור בר השגה ודיור ציבורי. היועצת המשפטית של הוועדה המיוחדת בכנסת הדנה ברפורמות הללו גם הציעה נוסח מתאים - אבל הממשלה סירבה.

 

"דיור בר השגה למכירה, ובעיקר להשכרה, הוא אחד הפתרונות החשובים ביותר למשבר הדיור", אומר מלמד. "אבל הפתרון הזה לא יוצא לפועל כיוון שהממשלה מתכחשת לחובותיה לאזרחים בתחום הדיור". 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
היועץ המשפטי לממשלה, יהודה ויינשטיין
צילום: חגי פריד
מומלצים