שתף קטע נבחר

 

אחרי האוטובוסים: פייסבוק נפרד לגברים ולנשים

ברוכים הבאים ל"פייסגלאט" - הרשת החברתית הנפרדת לציבור החרדי. נשים - נא להירשם משמאל, גברים יכולים להירשם מימין. ואם אתם נשואים? "תיפגשו על הספה בסלון", אומר מנהל האתר

למנדי 321 חברים גברים. לאשתו, חיה מושקה, 321 חברות. כמה זוגות חדשים הם יצליחו לשדך? ובכן, אפס. כל ה"חברים" הם מה"פייסגלאט" - החיקוי החרדי לרשת החברתית "פייסבוק", שבו גם למנדי וחיה מושקה עצמם אסור להיפגש.

 

הצטרפו לפייסבוק של ynet וקבלו עדכונים חמים וסרטונים בלעדיים

 

כן, המוח היהודי לא נח לרגע. פלאי הטכנולוגיה מציבים בפניו כל הזמן אתגרים חדשים, ותמיד יש מי שמרים את הכפפה. הפעם זהו יעקב סויסא (25), תושב כפר חב"ד, שייסד רשת חברתית "כשרה" שבה יש הפרדה מלאה בין גברים לנשים, ואין תמונות או פרסומות שאינן צנועות.

 

פיצ'רים למניעת התחזויות בין המינים

באתר החדש, בין היתר, מערכת "word filter" לחסימת תגובות או שורות סטטוס שאינן לרוח הגולשים, ומנגנון החוסם חשבונות של גברים שנפתחו באגף הנשי (ולהפך). התוכניות להמשך: פיתוחים שונים ומשוכללים שיימנעו התחזויות בין המינים, "חדר מקווה" שבו יופיעו ה"נייעס" (חדשות) הכי חמות במגזר, ועוד.  


סויסא: "אם זה יביא לעידוד פתיחת חשבונות או לביטול תורה - זה כישלון"

 

סויסא מספר כי למד בעצמו, בלי מסגרת מסודרת, כיצד לבנות אתרי אינטרנט, ותמיד חשב איך יוכל לקדם את הצרכים המיוחדים של הציבור הדתי והחרדי בעולם זה. בין היתר, הוא מצא כי מגזר שלם זקוק לרשת חברתית שאיננה עומדת בסתירה להשקפת עולמם, והחליט לעשות מעשה.

 

מנהל "פייסגלאט" מעיד כי מניעיו יותר אידיאולוגים מכלכליים (אם כי היה שמח להחזיר את ההשקעה הגדולה - זמן, מאמץ, מרץ וכסף). עד שיגיעו המפרסמים צריך סויסא להציג קבלות, ובינתיים הוא מספר כי מאות חשבונות נפתחו באתר בימים האחרונים, מאז שהחל לפרסם את דבר קיומו, וכמאה חדשים מתווספים להם מידי יום.

 

"זה לא בא כתחליף לפייסבוק, אלא מיועד לציבור מאוד מסוים", אומר היוזם. "אני מאמין שלגבר או לאישה חרדים הרבה יותר נוח לפרסם תמונות וכל מיני דברים אחרים רק לבני המין שלהם. מי שיראת השמים וחינוך הילדים חשובים לו - לא יכול עם הפרסומות והתמונות שרואים בפייסבוק הרגיל. אני מכיר באופן אישי אנשים שירדו מבחינה רוחנית, כי הכירו שם כל מיני דברים".

 

"לא מטהרים את השרץ"

סויסא מדגיש כי באתר אין "כפייה דתית" וכי הפיקוח הוא רק על התכנים החשופים לכול הגולשים.

לעומת זאת, תמונות ותכתובות שאינן מופיעות בעמוד הפרופיל לא יצונזרו או ייחסמו, משום שמי שלא רוצה להיחשף להן, יכול להסיר את בעל החשבון שפרסם אותן מרשימת החברים שלו. "לא ניכנס לקישקעס של הגולשים", מבטיח המנהל.

 

הנהלים ב"פייסגלאט" עדיין ראשוניים ולא סופיים, והם עשויים להשתנות במידת הצורך – למשל, אם האתר במתכונתו הנוכחית יביא ל"פעילות שלילית", כהגדרת סויסא, או ימשוך אליו אנשים שכלל אינם מחוברים כיום ל"פייסבוק".

 

"אנחנו לא מטהרים את השרץ, אלא מנסים להמעיט באיסור", הוא מסביר. "אנחנו רוצים לתת אפשרות אחרת, נקייה יותר, למי שכבר נמצא שם. אם הדבר יביא לעידוד פתיחת חשבונות, לבזבוז זמן או לביטול תורה - זה כישלון. זה לא שווה כלום. הבטחתי לעצמי שבמקרה כזה אסגור את המערכת".

 

ולמה שגבר לא יתקשר עם אשתו גם בפייסגלאט? "חשבנו על אפשרות כזו, לאפשר חברויות בין גברים לנשים, כשמדובר בבני משפחה אחת, אבל חששנו שזה יגרום להרבה בעיות של המצאת שמות, התחזויות וכדומה. קשה גם להגדיר בדיוק עד איזו דרגת קירבה זה מותר. בסוף החלטנו להשאיר את זה ככה, ושהזוגות ייפגשו בבית, על הספה בסלון".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מיועד לציבור מאוד מסוים. עמוד ב"פייסגלאט"
מומלצים