מסתמן: רה"מ יתמוך בעמדת האוצר לגבי משק החלב
האוצר מבקש להפחית את מחיר המטרה של החלב, להוריד מכסים כדי לעודד ייבוא, ולהעביר מכסות חלב למחלבות קטנות כדי לעודד ייצור
נתניהו נוטה לתמוך בעמדת האוצר בעניין הורדת מחירי מוצרי החלב, כך מסר ל-ynet גורם בוועדה לבדיקת משק החלב. "נתניהו נועד עם שטייניץ לפני הדיון היום בהורדת מחירי ענף החלב, ואמר לו כי בכוונתו לאמץ את עמדת האוצר להורדת מחיר המטרה של החלב ועידוד יבוא", מסר הגורם.
נתניהו כינס היום (ה') דיון במסקנות וועדת המשנה לבדיקת משק החלב (ועדת קדמי), בהשתתפות שר האוצר, יובל שטייניץ, שר התמ"ת, שלום שמחון ושרת החקלאות אורית נוקד, שמשרדיהם יוצגו בוועדה.
במקביל, יו"ר הכנסת רובי ריבלין שוחח עם מנכל משרד רה"מ והבהיר לו כי החלטת הממשלה בעניין המלצות ועדת קדמי יובאו לאישור ועדת הכלכלה. "הממשלה איננה יכולה להתעלם מהכנסת ואין לי ספק שועדת הכלכלה תפעיל שיקול דעת נכון בעניין".
בנוסף להורדת מחיר המטרה של החלב, האוצר מבקש להגדיל את מכסות ייצור החלב גם למחלבות קטנות ולהוריד מכסי ייבוא בהדרגה למוצרים כגבינה צהובה ואבקת חלב. זאת לעומת עמדת משרד החקלאות, לפיה יש להשיב מוצרים מסוימים לפיקוח, ועמדת משרד התמ"ת לפיה יש לפקח על הרווחיות של המחלבות ורשתות השיווק.
הועדה (תת וועדה של וועדת המזון), ניסתה למפות את הכשלים השונים בשרשרת הייצור ומטרתה הייתה, הורדת המחיר לסופי לצרכן של מוצרי החלב , תוך שמירה על רווחיות הוגנת בכל שרשרת הערך.
הרפתנים אינם החמסנים
ארגון מגדלי הבקר מתנגד להמלצות על הורדת מחיר המטרה. הרפתנים סירבו להוריד מחירים ללא עזרת המדינה, בטענה שהם מרוויחים מעט מאוד ממחיר המטרה - לטענתם הרפתן מקבל כתמורה לעבודתו 19 אג' על ליטר חלב.
בסיור שערכה היום ועדת הכלכלה של הכנסת ברפתות בעזריקם וקיבוץ שומרה, בהשתתפות יו"ר הוועדה, ח"כ כרמל שאמה הכהן, אמר יו"ר הכנסת – ח"כ ראובן (רובי) ריבלין: "גם כאשר מחפשים נוסחאות כלכליות יש לשמור על הרפתות הקטנות, שכן מסקנות נמהרות של ועדת קדמי עלולות להוות עבורן גזר דין מוות.
"יש לזכור שהרפתן, כמו הצרכן, נמצא בתחתית השרשרת הכלכלית. כשמבקשים להוזיל את מחיר החלב באמצעות הוזלה רוחבית, יש לזכור שעבור הרשתות והמחלבות מדובר בקיצוץ ב'שומן', ואילו עבור הרפתנים זהו כרסום בעצמות, אפילו לא בבשר. הרפתנים חשים שברגע אחד הם הפכו מפאר היצירה הישראלית והציונית לחמסנים שיש להצמיד אקדח לרקתם".
יו"ר השדולה החקלאית בכנסת ח"כ שי חרמש אמר כי קיצוץ של 10 אגורות במחיר המטרה משמעותו הפסד של 130 מיליון שקל לרפתנים. הוא הסביר כי שכרו של רפתן לא עולה על 10,000 שקל בחודש, והקיצוץ המוצע יוריד את משכורותו ל-5,000 שקל בחודש.
כיצד יופחת מחיר המטרה?
הפחתת מחיר המטרה תחול לפי המנגנון הבא: ב-2013 יחושב מחיר המטרה על בסיס 90% הרפתות היעילות ביותר, בשנת 2014 יחושב מחיר המטרה על בסיס 80% הרפתות היעילות ביותר, ומשנת 2015 יחושב מחיר המטרה על בסיס 70% הרפתות היעילות ביותר.
ועדת המזון תבחן מנגנונים נוספים להפחתה במחיר המטרה. במידה שיימצא מנגנון אחר לגביו תחליט הוועדה, ישונה המנגנון בהתאם להחלטה. במידה שלא יעשה כן, יישאר מנגנון ההפחתה המוצע על כנו.
כדי לעודד רפתות קטנות, המליצה הוועדה כי בשנים 2012-14 תשולם סובסידיה בגובה 5 אגורות לליטר חלב, מתוך אגרת מועצת החלב. הסובסידיה תינתן רק לרפתות שגודל הייצור שלהן הינו עד 500 אלף ליטר לשנה. בנוסף, יינתנו מענקי השקעות, מתקציב משרד החקלאות, להגדלת הרפת המשפחתית הקטנה, לרפתות שיצמחו עד 700 אלף ליטר.
הוועדה המליצה אף על קיבוע מכסת ייצור החלב על בסיס שנת 2011 למשך חמש שנים, החל משנת 2012. לאחר שלוש שנים תוכל הממשלה לקבוע בהחלטת ממשלה את סיום קיבוע המכסות. אם המחלבות לא יעמדו במכסת הייצור (הנאמדת בכ-40 מליון ליטר חלב בשנת 2012), הוא יועבר לייצור תחרותי, שלא על בסיס מחיר המטרה, ויהיה שקול מול האפשרות לייבא גבינות קשות ואו אבקת חלב. גם ייצור שיעבור את המכסות בכל שנה, יועבר לייצור תחרותי.
כלומר, הוועדה מקבלת את עמדת האוצר להגדיל את ייבוא אבקת החלב ולהפחית את המכסים בהדרגה, וכן לפחית את המכס והמכסות על גבינות קשות. הוועדה המליצה על הפחתת שיעור המכס על שיעור המכסה הקיימת (W.T.O 1080 טון) מ-50% ל-0, כשצוות המיסים בוועדת המזון הרחבה יקבל החלטות גם על משק החלב. החלטות אלו ישולבו במסגרת הפתרון המוצע למשק החלב.
רשתות המזון גורפות את הרווח הגדול
במסגרת הדיון שמתקיים כעת בלשכת רה"מ, בנימין נתניהו על מחירי המזון, הגיש שר התמ"ת, שלום שמחון דו"ח סודי על התנהלות רשתות המזון. בדו"ח מציג משרד התמ"ת פערי תיווך ותחרות בלתי הוגנת בין רשתות השיווק. שמחון, שחשף את דבר הדו"ח בדיון של ועדת הכספים בנושא גל ההתייקרויות במשק, הדגיש כי "הדו"ח יכלול חומר סודי שחושף איך רשת קמעונאית מסוימת מתנהגת".
מנתוני התמ"ת עולה כי בעוד שרווחי המחלבות עלו ב-41% בשש השנים האחרונות, רווחי הרשתות עלו ב-153%. כלומר לפי התמ"ת, רשתות המזון הן אלה שגורפות את עיקר הרווח.
לדברי שר התמ"ת, בפתיחת הסניפים ברחבי הארץ ביישובים שונים מספר הסניפים גדול באופן בולט לעומת גודל האוכלוסייה. לטענתו, ההשקעה בבניית הסניפים מגולגלת על הצרכן במחירי המוצרים. בתשובה להערה כי דיווחי הרשתות לבורסה מציגים רווחיות נמוכה, אמר שמחון: "אני קונה את הדיווחים על רווחים נמוכים, אבל לא קונה את השיטה לגלגל על הצרכן את ההשקעות בפיתוח רשתות השיווק".