עיריית ת"א תאשר פיצול דירות ותוסיף קומות
בעקבות גל המחאה: העירייה תצביע היום על תוכנית לפתרונות דיור בת"א. שכונות שלמות יקבלו תוספת של 2.5 קומות, ויאושר פיצול דירות באזורים נרחבים. יבחנו גם אפשרויות משפטיות וחוקיות לעודד שימוש בדירות ריקות
מחאת האוהלים - סיקור נרחב ב-ynet
במסגרת התוכנית, מינהל ההנדסה של העירייה יתבקש להמליץ על כללים ותנאים שיאפשרו פיצול דירות גדולות בהתחשב באיזור ובתשתיות הקיימות. יבחרו אזורים בעיר, בהם יותר לפצל דירות למטרת השכרה, לתקופה מוגבלת, ובכפוף לקריטריונים לגבי גודל מינימלי ואיכות המגורים. יוצע גם מנגנון לניטור ואכיפה לבקרה על אופן היישום.
עוד מוצע כי כל תוכנית בנייה של 100 יחידות דיור חדשות ומעלה, תאושר רק אחרי בחינת מלאי יחידות דיור בר השגה באיזור. גם תוכניות בנייה בחלקות שבבעלות העירייה יאושרו רק אחרי הקצאה של דיור בר השגה. הוועדה המקומית תקבע בכל תוכנית תמהיל יחידות דיור על פי גודל, מה שיאפשר למגוון אוכלוסיות להתגורר בכל איזור בעיר. בצפון העיר תינתן עדיפות לדירות קטנות ובדרום – עדיפות לדירות גדולות.
"מתוך גל המחאה ההולך וגדל"
אסף זמיר סגן ראש עיריית ת"א-יפו: "זו תוכנית שחלקים ממנה כבר קיבלנו בשנים האחרונות, וחלקים נוספים נוספו בשבועות האחרונים, מתוך גל המחאה ההולך וגדל, ואנו חושבים שזו תוכנית מקיפה ומוצלחת, שגיבשנו בין כל סיעות הקואליציה, כדי להתמודד עם כל משבר הדיור, ואני מקווה שעיריות אחרות בארץ יאמצו אותה. עיריית ת"א הייתה הראשונה בישראל לאמץ קריטריונים לדיור בר השגה, לפני חודשיים. תוקם בעיר נציבות דיור עירוני שתעסוק רק בזה, יוקם מרכז סיוע שיכלול מידע על זכויות השוכר, וכן יינתן היתר לפיצול דירות באזורים נרחבים בעיר יביא להיצע גדול יותר של דירות בעיר".
"אני חושב שהרבה זוגות יעדיפו לגור בדירה של 35 מ"ר ולשלם 3,000 שקל מאשר בדירה של 70 מ"ר ולשלם 5,000 מ"ר".
מה לגבי הגבלת שכר הדירה?
"אין לעירייה סמכות להחליט על כך. על דבר כזה אמורה להחליט הממשלה".
50 יחידות דיור בר השגה במגדל הצעירים
במסגרת התוכנית, יוקם צוות עירוני להכנת תוכנית חומש לניצול קרקעות עירוניות המיועדות לכך עבור דיור בר השגה ויואצו פרויקטים לדיור בר השגה שאושרו על ידי מועצת העיר ביוני 2011, בת"א וביפו.
חלק מהתקבולים ממכירת קרקעות בבעלות עירונית (כגון שוק הסיטונאי) יופנו לתמיכה בפיתוח מתחמי דיור בר השגה, וישנן גם תוכניות דומות בקרקעות בבעלות פרטית, כמו 50 יחידות דיור בר השגה במגדל הצעירים, או 56 דירות בנות השגה בשוק הסיטונאי. בנוסף, יוקם צוות היגוי עירוני לקידום והאצת התכנון והזמינות של מתחמי מגורים בבעלות מנהל מקרקעי ישראל, כגון נס לגוים, מכבי יפו והגדנ"ע.
יושלם גם סקר דירות ריקות בעיר ויבחנו האפשרויות המשפטיות והחוקיות לעודד שימוש בנכסים. עד לאחרונה חייבה העירייה בארנונה בעלי נכסים ריקים שבעליהם ביקשו להכריז עליהם ככאלו שאינם ראויים לשימוש על בסיס "מבחן כלכלי" אך בית המשפט העליון פסל את הגבייה, והעדיף את זכות הקניין של הבעלים.
לופטים ודירות קטנות
יותר לופטים יוצעו למגורים. תקודמנה תוכניות לשילוב מגורים באזורי תעסוקה בהם על פי מדיניות ניתן לאפשר זאת, בין היתר, שכ' מונטיפיורי ונחלת יצחק. בשלבי הביניים מוצע לאפשר שילוב מגורים כשימוש חורג בכפוף לבדיקה משפטית. לעומת זאת, בתכנון תוכניות חדשות יוגדר תמהיל שיכיל דירות קטנות, בעיקר באזורי צפון העיר, בהם שיעור הדירות הקטנות נמוך.
בנוסף, העירייה מבטיחה לפשט ולקצר את הליכי התכנון והרישוי, כולל הקמת מכון רישוי עירוני תחת ניהול אחד וקביעת מסלול ירוק לבקשות לא מורכבות. המטרה: לקבוע עד יולי 2012 זמן של 4-6 חודשים להוצאת היתר פשוט ו- 5-8 חודשים להיתר מורכב.
לפי התוכנית, העיריה גם תפעל מול הממשלה לקידום חקיקה המאפשרת שילוב של דיור בר השגה בתוכניות המוגשות לוועדה המחוזית לאישור. במקביל, ימשיך קידום תוכניות המכילות דיור בר השגה בוועדה המקומית, תוך קידום הסכמים עם יזמים לענין זה.