שתף קטע נבחר
 

אושר סופית החוק ליישום הרפורמה במנהל

החוק המעגן את ההסכם בין ההסתדרות לממשלה בעניין פרישת עובדי מנהל מקרקעי ישראל, אושר בקריאה שנייה ושלישית. המשמעות: לאחר שנתיים של עיכובים, תצא לדרך הרפורמה במנהל. שטייניץ: החוק יוציא מאות אלפי אזרחים ישראלים ועשרות אלפי בעלי עסקים משעבוד ביורוקרטי לחירות

מליאת הכנסת אישרה הערב (ב') בקריאה שניה ושלישית את הצעת החוק המעגנת את ההסכם בין ההסתדרות לממשלה בעניין פרישת עובדי מנהל מקרקעי ישראל. אישור החוק יוציא לדרך את הרפורמה במנהל מקרקעי ישראל, לאחר שזו התעכבה במשך שנתיים. החוק אושר ברוב של 46 תומכים מול 3 מתנגדים.

 

 

בפועל, מדובר בתקנון חוק בשירות המדינה (גמלאות) הקובע הוראות מיוחדות לחישוב הפנסיה של עובדי מנהל מקרקעי ישראל שיעברו עם יישום הרפורמה לרשות המקרקעין שתחליף את המנהל. הוראות אלו בשמירה של זכויות העובדים במעבר מרשות אחת אל השנייה, נקבעו בתום המו"מ שהתנהל בין המדינה להסתדרות. 

 

שר האוצר, יובל שטייניץ, נשא דברים במליאה לאחר אישור החוק, ופנה לראש הממשלה, בנימין נתניהו: "החוק הזה הוא בראש ובראשונה שלך", אמר שטייניץ, "חשבת עליו, תכננת אותו, חלמת עליו כבר לפני שנים עוד בהיותך שר אוצר. הטלת עלי להכין סקיצה עוד כראש צוות 100 הימים, והיום אתה משלים את החוק החשוב הזה שיגרום לפתרון מצוקת הדיור בישראל, ושיוציא מאות אלפי אזרחים ישראלים ועשרות אלפי בעלי עסקים בישראל משעבוד ביורוקרטי לחירות". שטייניץ הודה גם לשר השיכון, אריאל אטיאס, ליו"ר ההסתדרות, עופר עיני ולראש מנהל מקרקעי היוצא, ירון ביבי.

 

יו"ר וועדת העבודה והרווחה, ח"כ חיים כץ (ליכוד), אמר כי החוק קובע את הבסיס ליישוב המשכורת הקובעת לפנסיה של העובדים ביום כניסתם לרשות. הוא ציין כי הוועדה עמדה על כך שזכויות העובדים לא ייפגעו בשכר הבסיסי ובעלייתו שחושבה ב-2% בשנה באופן מצטבר. זכויות אלה בחישוב הפנסיה יחולו גם על העובדים שיפרשו מהמנהל לאחר הקמת הרשות.

 

ראש הממשלה נתניהו, בירך לפני שבועיים על העברת חוק הרפורמה במנהל מקרקעי ישראל בקריאה ראשונה ואמר: "מדובר באחת הרפורמות החשובות שנועדה לספק פתרון למצוקת הדיור בישראל ולהורדת מחירים, להגדיל את שיווק הקרקע למגורים ולסייע בהגדלת היצע הדירות. רפורמה זו בשילוב חוק הוועדות הלאומיות לדיור יאפשרו הגדלה משמעותית של היצע הדירות בישראל".

 

"חוק הפטישים" אושר בקריאה שניה ושלישית

בנוסף, הכנסת אישרה הערב בקריאה שנייה ושלישית, את צעדי המס עליהם הכריז בחודש מאי שר האוצר, שהוגדרו על ידו כ"פטיש של 5 קילו לריסון מחירי הדיור". במסגרת ההצעה יבוטל הפטור ממס שבח על דירות להשקעה, החל משנת 2013, כדי לעודד משקיעים שקנו דירה נוספת לצורך השקעה, למכור את הדירה מהר כדי לא לשלם בעתיד מס שבח עבורה. החוק התקבל ברוב של 46 תומכים מול מתנגד אחד.

 

עד אותה שנה, יישאר על כנו הפטור הזמני ממס שבח שנקבע בהוראת שעה לפני כמה חודשים, למי שימכור דירה שנייה או שלישית שבבעלותו. החל משנת 2013, התקופה המזכה בפטור ממס שבח תגדל ל-8 שנים, במקום 4 שנים כפי שהיה לפני הוראת השעה. המשמעות היא, שבעל דירה יהיה צריך לחכות שמונה שנים בין כל מכירת דירה, כדי לזכות בפטור. 

 

בנוסף, נותן החוק פטור מלא ממס שבח עד 2013, למי שימכור דירה שמשמשת כמשרד. הכנסת החליטה לקבל ולהכניס לחוק הסתייגות של שר האוצר שנתמכה בידי יו"ר ועדת הכספים, הח"כ משה גפני (יהדות התורה), לפיה, בתקופת הפטור ממס השבח למכירת משרדים עד סוף 2012 ייקבע כי אם מי שקונה דירה המשמשת למשרד או לעסק ולא מתגורר בה לפחות שנתיים הוא יאלץ לשלם מס רכישה מוגדל בשיעור 15% ממחיר הקנייה של הדירה.

 

ההסתייגות התקבלה, לאחר שוועדת הכספים קיבלה את העיקרון של מס הרכישה המוגדל אבל העמידה אוות על 7% בלבד. במגעים בין גפני לשר האוצר שטייניץ, שוכנע גפני כי לפי נתוני האוצר עלולים רוכשי דירות המשרדים בתקופת הפטור לנצל את הפטור לרעה ולהמשיך להשכיר אותן למשרד ולעסק כשמטרת הפטור היא לעודד את הפיכתן לדירות מגורים. 

 

שר האוצר אמר לאחר קבלת החוק המתוקן כי הפטור נועד לשחרר 70-60 אלף דירות המשמשות למשרדים ולעסקים למטרות מגורים. לדבריו, החוק כבר משפיע בשוק הנדל"ן על מכירת דירות אלה וכאמור, הגדלת מס הרכישה נועדה למנוע ניצול לרעה של הפטור.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
שר האוצר, שטייניץ
צילום: גיל יוחנן
מומלצים