לא תאמינו כמה עולה עמק של תנובה בארה"ב
צרכן אלמוני מפיץ מייל שרשרת אליו מצורפת קבלת קנייה ברשת קוטסקו. לפי הקבלה, גבינת עמק לייט של תנובה עולה בארה"ב 11.50 שקל לעומת 18 ש' בישראל. גבינת פטה עולה שם 16.5 שקל לעומת 26.5 בישראל. תנובה: "בארה"ב אין מע"מ על מזון והמוצרים תומחרו לפי שער דולר גבוה"
בעוד משרד האוצר מבקש לפתוח את שוק הגבינות הצהובות לייצוא בעקבות מחאת הקוטג', מסתבר שברשת קוסטקו (Costco) בארה"ב, גבינה צהובה מסוג עמק לייט (המכונה שם אדם לייט) וגבינת פטה של תנובה זולות יותר מאשר בישראל, כך טוען צרכן אלמוני שרכש את שני סוגי הגבינות ברשת האמריקנית, ונדהם לנוכח פער המחירים.
הצרכן שלח מכתב שרשרת במייל תחת הכותרת: "תנובה שודדת אותנו", כדי להפיץ את הבשורה בקרב צרכני ישראל: הנה עוד הוכחה שאתם משלמים יותר. המכתב, שהגיע לתיבות דואר אלקטרוני רבות, הגיע גם אלינו. וזו לשונו:
"במסגרת המאבק החברתי על יוקר המחיה - ביקרתי בארצות הברית, נכנסתי לסופר וראיתי את גבינות תנובה שבמדף - ולא האמנתי למראה עיני לגבי המחירים", כתב.
הקבלה מקוסטקו (צילום שצורף למייל)
"גבינה צהובה 'אדם', אריזה כפולה של 400 גרם 200x2 תוצרת "תנובה תל יוסף" והכוונה היא במחלבות כאן בארץ. מחיר ל 400 גרם (2 אריזות) – 6.59 דולר!! שהם 23 שקלים!!! 11.5 שקל ליחידה. כן - גבינה תוצרת הארץ המיוצאת לארה"ב ומשונעת גם לקצה המערבי - ללוס אנג'לס נמכרת שם ב 11.50 ש' ליחידה. המחיר בארץ - 18 ש' ליחידה.
"אותו היחס הוא גם לגבינת פטה - אריזת 1.94 ליברה שהם 950 גרם בקירוב ל-2 יחידות. המחיר שם 9.39 דולר - כ-33 ש' או 16.5 ש' ליחידה בעוד שהמחיר בארץ הוא 26.50 ש' ליחידה!!!
"האם יש לתנובה הסבר הגיוני לזה, למעט חזירות לשמה? אז בואו נראה להם מי הפראייר כאן. פשוט להחרים ולא לקנות גבינות צהובות של תנובה. אנא העבירו מייל זה לכל רשימת התפוצה שלכם, הגיע הזמן לפעול"!
תנובה: "אנחנו מקבלים מהמדינה החזר על יצוא"
לא ברור אם כל האשמה על ההפרשים הללו מוטלת על תנובה, שכן גם לתיווך הקמעונאי יש תרומה למחיר. קוסטקו היא רשת זולה במיוחד, שמוכרת בסיטונאות ולחברי מועדון. אבל גם ברשתות זולות בארץ, המחיר של עמק לייט לא נמוך מ-17.6 שקל.
בתנובה טוענים כי בישראל, לעומת ארה"ב, יש 16% מע"מ על מוצרי מזון. אם מורידים את רכיב המע"מ מגבינת עמק לייט שנמכרת בארץ + החזר של 75 אג' לחפיסה שהמדינה נותנת לתנובה על ייצוא, ולוקחים בחשבון את העובדה שההסכם בין קוסטקו לתנובה נסגר ב-2009, שער הדולר היה 4.2 שקלים מגיעים לכ-13.8 שקל. את הפער בין המחיר הזה ל-18 שקל אפשר להסביר בין היתר ברווח של רשתות המזון.
מתנובה נמסר בתגובה: "המחירים הנקבעים על-ידי הרשתות בארה"ב מושפעים מפרמטרים שונים אשר מביאים למחיר נמוך יותר מכמה סיבות: בארה"ב לא קיים מע"מ על מוצרי מזון.
"בנוסף המחלבות מקבלות החזר בישראל על עלויות החלב לייצוא; סיבה נוספת היא שהמחירים תומחרו כששער הדולר היה 4.2. לכן, כששער הדולר ירד המחיר במונחי שקלים ירד גם הוא. וזו בעיה ידועה של כל היצואנים".