הכלייזמרים נותנים ברוק
פלד בגיטרה, דקל בתוף, קליין בקלרינט - והמה המועדון. שלושה צעירים חילונים חובבי רוק, היפ-הופ ומוזיקת נשמה יהודית, החליטו לייצר כלייזמר שעוד לא שמעתם - והם משיקים אלבום בכורה. השטעטל בכוננות, ויש גם קליפ
עמית פלד (23), גל קליין ודקל דביר (24), שלושה בחורים חילונים למהדרין, החליטו יום אחד שווייב החתונות הבני-ברקי מתאים להם יופי, והקימו שלישיית רוק כלייזמר. מה שהתחיל מגרסאות כיסוי למוזיקת נשמה יהודית קלאסית, התפתח לכדי אלבום בכורה שיושק במוצ"ש הקרוב במועדון "לבונטין 7" התל-אביבי, וכולו הארד-קור כלייזמר.
קו חדש במוזיקה
פלד, קליין ודביר - שלושה כפר-סבאים - מכירים זה את זה עוד מימי התיכון, וחלקו את אותם
שולחנות בכיתה. ההרכב שלהם החל להתפתח במגמת המוזיקה, וגם השירות הצבאי לא הפריד ביניהם. את הצליל הכלייזמרי המסורתי הכיר להם קליין, נגן הקלרינט והזמר בהרכב, ששמע את הצלילים הללו כילד.
"ניגנו מה שהרגיש לנו הכי טבעי, ושילב את כל מה שאנחנו מכירים", מספר עמית פלד, הגיטריסט בהרכב. "אנחנו חולקים כבוד לכל הסגנונות, ועושים עם זה משהו שהוא שלנו. אני גדלתי על אום-כולתום ומוזיקה ערבית וים-תיכונית מהצד העיראקי של אמי, וגם על רוק כבד. דקל, המתופף, הביא איתו המון רוק, היפ-הופ והשפעות של מוזיקה קלאסית, וכך יצא שלכול אחד מאתנו יש מטען מוזיקלי על הגב, שהוא מביא איתו להרכב. ביחד אנחנו מביאים קו חדש במוזיקה".
נותנים ברוק אידי
"ריימזלך" באים לעשות שמח, אבל בראש ובראשונה - לחדש בז'אנר שעולה כפורח בשנים האחרונות. "המוזיקה שלנו באה מהמקורות", פלד אומר, "אך היא גם פתוחה ואוניברסאלית. לא צרך להיות יהודי או דתי או מוזיקאי כדי ליהנות ממנה".
אז מה זה רמזיילך?
כך קורה שההרכב מקבל פידבקים חיוביים ממעריצים-בהתהוות בגרמניה ובבני ברק גם יחד. "קיבלנו מיילים מפרגנים עם הכותרת בס"ד, מאנשים ששמעו אותנו בפסטיבל הכלייזמרים בצפת".
האלבום שלהם אינסטרומנטלי ברובו, ואת קטעי השירה הם מבצעים ביידיש. גם אם הם מודים כי הושפעו מניגונים עתיקים לצד שירי דודו פישר, היידיש של ה"ריימזלך" נשמעת, אפעס, אחרת. "ממש לא הכרנו את השפה הזו", פלד מודה, "אך גל נכנס לתרבות האידית ממש חזק, וזה מעולה, כי אנחנו לומדים שפה נוספת".
פונים לכל הקהלים
שלושת המוסקיטיירים ("אנשים בהלם בשכל פעם שמצלצלים אלינו אנחנו ביחד") לא בוחלים באף במה. "היינו מופיעים הרבה בבתי אבות", כך פלד, "ושאלו אותנו מאיפה השם 'רמזיילך'. היינו מספרים שהיׂה היה רב שקראו לו רמזיילך, שלא נתנו לו ללמד תורה, אז הוא לימד לנגן".
אבל האמת רחוקה כמו רמזיילך מאייל גולן. כהרכב צעיר שנחוש לעשות הכול לבד, הדפיסו החברים בתחילת דרכם את המילה "כלייזמר". "כשהוצאנו את הדף מהמדפסת, היינו בטוחים שרמזיילך זו מילה ביידיש, עד שקלטנו שזה כלייזמר – רק הפוך. הדברים הללו ממש יצרו את עצמם".
הכלייזמרים – ישר או הפוך – לא מצמצמים עצמם לקהל יעד מסוים. ואף שהקליפ שיצרו לאחד השירים באלבום, "לידיה פריילך" – שיר מחווה שכתב גל לאמו – לא יעבור את הוועדות הרוחניות של בני ברק, הם מתעתדים להפיץ את אלבומם גם בריכוזים דתיים.
שרים מהצופן הגנטי
כחלק מהפנייה לכלל הציבורים, בחרו חברי ההרכב להשיק את אלבומם בעשר בלילה במוצ"ש, "כך שזה
פתוח לכל קהל ולכל מגזר", פלד אומר. "יצא לנו להופיע מול חילונים וחרדים גם יחד, ואנחנו מבסוטים מכך שיש לנו אפשרות להופיע מול קהל כל כך מגוון. אנחנו רואים את עצמנו לוקחים את הדבר הזה לכל העולם. אם יש משהו שמייצג ב100% את מה שאנו עושים, זו ההופעה שלנו".
במופע ההשקה יארחו ה"רמזיילך" את סולן ה"גרובטרון" דרור אהבה רומם, בביצוע מיוחד ל"חפצה מנמצה" האידי. "אנחנו לא מרגישים צורך להחיות את המוזיקה הזו, יש בין כה יש כבר מהפכה בתחום", פלד אומר. "אבל אנחנו בהחלט מרגישים חלק מזה. זה נמצא בתוך הצופן שלנו.
"בסופו של דבר, אנחנו אוהבים מאוד סגנונות של רוק, קלאסי וערבי, אבל ברגע שאתה מנגן, אנשים מבינים מי אתה ומאיפה באת. זה משהו שאתה לא יכול וגם לא צריך להסתיר".