ועדת קדמי תמליץ להוריד מכסים ומסי קנייה
הוועדה לבדיקת שוק המזון בודקת אפשרות להקל על ייבוא מוצרי מזון וצריכה לארץ, ותבקש מהמדינה לוותר על הכנסות ממכסי מגן. "הכוונה היא להוריד את מחיריהם של מוצרים שיש עליהם מכס אסטרונומי"
הקלות בייבוא לישראל? ועדת הבדיקה לשוק המזון בישראל, שבראשה עומד מנכ"ל משרד התמ"ת שרון קדמי, שוקלת להמליץ על פתיחת שוק המזון המעובד ומוצרי הצריכה לייבוא. ועדת קדמי ממליצה על הורדה משמעותית במכסי המגן ובמס הקנייה, ומבקשת לפשט אישורי מכס ולהקל על הבדיקות במכון התקנים.
"מטרתנו היא להוריד מחירים בשוק שמתקבע על מחירים גבוהים כיוון שמחירי הייבוא נותנים את הטון", אמר ל-ynet גורם בתמ"ת. "לא ידוע עדיין אם נוריד את המכס כליל או נפחית אותו, אבל הכוונה היא להוריד את מחיריהם של מוצרים כמו בשר, אלקטרוניקה ורכב, שמוטל עליהם מכס אסטרונומי. המדינה מרוויחה מייבוא כלי רכב 600 מיליון שקל בשנה, ומייבוא טקסטיל מאות מיליונים. הורדת המכס תבטיח תנאים לירידת מחירים בשוק".
המדינה מטילה 100% מכס על בשר מצונן, 50% מכס על בשר כבש מיובא, 140% מכס על חמאה, 12% מכס על ביגוד, ועל חלקי חילוף לרכב: 20%-25% מכס. "המדינה מרוויחה מיליארד וחצי שקל הכנסות ממכסים ומסי קנייה", אמר ל-ynet הגורם. "כשייבואן מוכר מוצר במחיר גבוה פי 3 בגלל המכס, היצרן המקומי מעלה מחירים בהתאם. לכן אנחנו רוצים לבחון מחדש את הייבוא.
למדו לקח מוועדת המשנה לבדיקת שוק החלב
ביום רביעי הוועדה תפרסם קול קורא בעיתונות, הודעה לציבור שקוראת לכל מי שסבור כי יפגע מההמלצות, להגיש את הסתייגויותיו בפני הוועדה. "כדי למנוע מצב של פגיעה בציבור, אנחנו קוראים לציבור לומר את דברו, כדי שיהיה כאן הליך של עבודה תקין", אמרו לנו בתמ"ת.
נראה שוועדת קדמי פועלת ביתר זהירות לנוכח הבעייתיות בהמלצות ועדת המשנה שלה, הוועדה לבדיקת משק החלב. המלצותיה, להוריד את מחיר המטרה של החלב ולפתוח את שוק הגבינות הקשות ואבקת החלב לייבוא, נתקלו בהתנגדות עזה מאוד מטעם שרי ממשלה ורפתנים, שמעכבת את יישום המלצותיה, ומאירה אותן באור נמהר.
במודעה שתפורסם ייכתב: "הוועדה לבחינת רמת התחרותיות והמחירים בתחום מוצרי המזון והצריכה, מבקשת לבחון אפשרות לחולל ירידת מחירים של מוצרי מזון, לרבות מוצרים חקלאיים ותעשייתיים, ומחירים של מוצרי צריכה, בדרך של הפחתת מכסים ומסי קניה.
"בהתאם, הוועדה מבקשת לשמוע את עמדת הציבור בכללותו ואת עמדתם של גופים הנוגעים לעניין.הבחינה תיעשה בוועדה, או בוועדת המשנה לפי העניין, תוך שיקול מכלול ההיבטים הנוגעים לעניין, לרבות ההשלכות על חקלאות ישראל, התעשייה המקומית, ההגנה על הייצור המקומי ביחס לתועלות החיצוניות וההשפעה על מעמדה של ישראל בהסכמי סחר עתידיים.
"את ההתייחסות ניתן להעביר עד ליום ג', 23 באוגוסט 2011 ,לכתובות הבאות: דוא"ל: v.kedmi@moital.gov.il
דואר: לשכת מנכ"ל משרד התמ"ת, רח' בנק ישראל 5, ירושלים".